Criteriul National

Care este istoricul consumului de steroizi originali anabolizanti?

Care este istoricul consumului de steroizi originali anabolizanti?
septembrie 04
10:26 2019

Testosteronul a fost sintetizat pentru prima data in Germania in anul 1935 si a fost folosit medical pentru a trata depresia. Sportivii profesionisti au inceput sa foloseasca steroizi anabolizanti in timpul Jocurilor Olimpice din 1954, cand halteristii rusi au luat testosteron. In anii 1980, utilizarea de steroizi anabolici a inceput sa se extinda la populatia generala, iar tinerii au inceput sa foloseasca aceste substanta, uneori pentru a-si imbunatati performantele atletice, dar de cele mai multe ori pentru aspectul personal.

Cei mai multi utilizatori de steroizi originali anabolici sunt non-sportivi de sex masculin care isi propun sa isi imbunatateasca imaginea prin construirea unei mase musculare vizibile. Utilizarea de steroizi este puternic legata de o tulburare de imagine a corpului masculin numit dismorfie musculara. La fel ca si corpul feminin, tulburarile de imagine au fost legate de portretele nerealiste ale formei feminine in revistele de moda si cultura populara. Dismorfia musculara la barbati este legata de fizicul exagerat din filmele de actiune si alte mijloace media care au promovat acest tip de corp in ultimele 3 decenii.

In 1990, in SUA, Congresul a adoptat Legea steroizilor anabolici pentru a raspunde nivelurilor tot mai mari de trafic ilicit de steroizi. Aceasta actiune a catalogat steroizii anabolizanti ca fiind o clasa separata de medicamente. Peste douazeci de medicamente au fost numite ca fiind steroizi, substante controlate. Legea a dat, de asemenea, o definitie in patru parti a acestei clase de medicamente, ceea ce a permit flexibilitatea in controlul noilor steroizi anabolizanti, pe masura ce erau sintetizati.

In 2004, Congresul a adoptat Legea privind controlul steroizilor anabolici din 2004, care interzicea precursorii steroizilor fara vanzare. Majoritatea pedepselor erau pentru producerea, vanzarea sau detinerea precursorilor ilegali de steroizi. Tot atunci s-au alocat fonduri pentru eforturi educationale preventive.

Alte tari, cum ar fi Mexic si unele tari europene, unde steroizii sunt disponibili fara prescriptie medicala, sunt principalele surse de steroizi ilegali ajunsi in SUA. Surse ilicile mai putin obisnuite includ devierea de la surse legitime sau productia in laboratoare clandestine.

 Cum actioneaza steroizii anabolizanti in creier?

Steroizii anabolici actioneaza la receptorii androgeni pentru a influenta functionarea celulara si exprimarea genelor. Pe langa reglarea cailor implicate in dezvoltarea caracteristicilor masculine, activarea receptorilor androgeni produce, de asemenea, cresteri rapide ale nivelului de calciu in celulele scheletului muscular, cardiac si in creier. Calciul joaca rolul importante in semnalizarea neuronala.

Cercetarile efectuate pe celulele umane demonstreaza ca steroizii anabolici interactioneaza, de asemenea, cu anumite tipuri de receptori GABAA, care ar putea media anxietatea crescuta raportata de utilizatorii de steroizi. In plus, studiile la animale arata ca steroizii anabolici cresc nivelul de serotonina in regiunile creierului implicate in starea de spirit si nivelurile de dopamina in regiunile cerebrale legate de recompense.
S-a demonstrat ca utilizarea cronica a steroizilor anabolici cauzeaza disfunctia acestor cai de recompensare la animale. In mod specific, sobolanii carora le-au fost administrare de doua ori pe zi injectii cu nandrolon timp de 4 saptamani au arata pierderea preferintei dulci (semn al disfunctiei recompenselor) care a fost insotita de reduceri de dopamina, serotonina si noradenalina in nucleul accumbens, o regiune a creierului legata de recompense.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei