Criteriul National

Care sunt actele de care avem nevoie la angajare

Care sunt actele de care avem nevoie la angajare
iulie 25
14:13 2017

Cozi interminabile la ghisee, sau in fata unor cabinete, drumuri nesfarsite de la o institutie la alta, ore si zile pierdute fara prea multe rezultate. Sunt elementele care ilustreaza birocratia cu care ne confruntam in fiecare zi pentru a obtine un act, pentru a primi o viza sau o simpla stampila.

Una dintre situatiile in care trebuie sa realizam un intreg dosar cu diverse acte este angajarea. Pentru a va ajuta sa nu pierdeti prea mult timp intreband de la o institutie la alta, va prezentam lista actelor de care aveti nevoie la angajare, incepand cu cele de medicina muncii si pana la simplu cv.

Potrivit legii, fiecare angajator are obligatia de a-i intocmi fiecarui nou angajat un dosar personal care sa contina documentele de angajare. Acesta se va pastra la departamentul de HR al companiei, pentru ca poate fi oricand cerut de Inspectia Muncii. Unele acte pentru angajare sunt obligatorii, in timp ce altele sunt cerute numai de catre unii angajatori, in functie de politica fiecarei companii in parte.

  1. Cv-ul va contine toate datele personale, alaturi de aptitudini pe care le poti dovedi cu atestate: permis auto, specializari in anumite domenii obtinute pe baza sustinerii de cursuri etc. In plus, cv-ul, va fi insotit de actele de studii (bacalaureat, licenta, master, doctorat, atestate etc);
  2. Documente de stare civila. Este vorba despre certificat de casatorie, daca este cazul, si despre certificatul de nastere al copiilor (pentru deducere personala);
  3. Cazierul judiciar este un document facultativ la angajare, care este cerut doar de unii angajatori. Acest document poate fi obtinut de la sectia de politie;
  4. Nota de lichidare este un act necesar celor care au mai avut un alt loc de munca. Uneori, anumiti angajatori ar putea solicita inclusiv o scrisoare de recomandare de la fostul loc de munca;
  5. Fisa medicala de angajare  este un act obligatoriu la angajare, atat pentru cei care au un contract pe perioada nedeterminata, cat si pentru cei care au contracte pe perioade determinate. Acest document se obtine de la cabinetele medicale specializate pe medicina muncii, unde se face un examen medical general la angajare, ale carui rezultate vor fi trecute in fisa personala a angajatului. Mai mult decat atat, la angajare, ti se pot solicita si examene medicale in functie de profesie (de exemplu, se poate solicita un examen oftalmologic in cazul celor care au o profesie in IT).
  6. Declaratie pe proprie raspundere cu privire la functia de baza;
  7. Contractul individual de munca;
  8. Fisa postului

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo