Criteriul National

Care sunt cele mai comune boli ale bătrâneții?

Care sunt cele mai comune boli ale bătrâneții?
martie 30
12:33 2021

Înaintarea în vărstă aduce cu sine mai multe riscuri pentru sănătate. Din păcate, nedescoperite și netratate la timp, bolile bătrâneții pot afecta atât de mult pacienții, încât aceștia pot ajunge complet dependenți de ceilalți membri ai familiei. Demența, de exemplu, este o afecțiune neurodegenerativă frecvent întâlnită în rândul persoanelor de peste 65 de ani, ale cărei simptome se pot agrava până în punctul în care pacienții nu mai pot efectua nici cele mai simple sarcini cotidiene, precum igiena personală sau deplasarea dintr-un loc în altul.

 

Demența nu este, însă, singura afecțiune cu un impact major în viața pacienților, precum și în viața familiilor acestora. În rândul celor mai comune boli ale bătrâneții sunt incluse și:

 

Afecțiunile cardiovasculare

Principala cauză a morții în rândul pacienților în vârstă și principala cauză a morții în Statele Unite ale Americii, afecțiunile cardiovasculare se manifestă prin dureri în piept, senzația de tăiere a respirației, stare accentuată de oboseală, palpitații și nu numai. 

Totuși, cu un tratament adecvat, prescris exclusiv de medic, cu un plan alimentar echilibrat, afecțiunile cardiovasculare pot fi ținute sub control. Cum întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm, este recomandat să:

  • ne menținem nivelul de colesterol în limite normale;
  • ne menținem greutatea optimă;
  • facem exerciții fizice în mod regulat;
  • evităm consumul de alcool;
  • renunțăm la fumat;
  • evităm stresul;
  • avem o alimentație echilibrată.

 

Cancerul

Cazurile pacienților diagnosticați cu cancer sunt atât de numeroase, încât, din nefericire, el mai este supranumit și „boala secolului XXI”. Mai mult decât atât, statisticile arată că această boală este a doua cauză a morții în rândul adulților de peste 65 de ani. 

Acceptarea unui astfel de diagnostic, planul de tratament, schimbarea stilului de viață se pot dovedi o provocare extenuantă, mental și fizic, pentru seniorii care au cancer. O soluție benefică pentru sănătatea lor ar fi serviciile de geriatrie în căminele de bătrâni, alături de serviciile de îngrijire paliativă. 

În centrele pentru seniori, ei pot beneficia de asistență medicală 24/7, de un plan alimentar personalizat, de ședințe de psihoterapie și nu numai. În plus, rezidenții au ocazia să socializeze cu alte persoane, lucru care le poate îmbunătăți starea de spirit.

 

Diabetul

Diabetul intră în categoria afecțiunilor care pot fi ținute sub control, însă doar dacă pacientul își administrează în mod corect tratamentul (medicamentos sau pe bază de insulină), adoptă un regim alimentar echilibrat și personalizat, conform indicațiilor medicului nutriționist, face exerciții fizice în mod regulat, în funcție de nevoile și posibilitățile sale. Totodată, monitorizarea medicală periodică este absolut necesară în cazul pacienților diagnosticați cu diabet. În caz contrar, organismul lor se poate destabiliza, iar sănătatea poate avea serios de suferit pe termen lung.

Alte boli neurodegenerative 

După cum am spus, demența este o afecțiune neurodegenerativă întâlnită în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și, din păcate, simptomele sale pot fi atât de grave, încât pacienții devin complet dependenți de membrii familiei. 

Alzheimerul este cea mai comună formă de demență, urmat de demența vasculară, demența cu corpi Lewy, Parkinson, demența fronto-temporală.

În general, simptomele sunt aceleași indiferent de tipul de demență: tulburări de memorie, tulburări cognitive, stare de confuzie, dificultăți în comunicare, schimbări bruște ale stării de spirit.

Pacienții care suferă de boli neurodegenerative au nevoie de spații special amenajate, care să elimine riscul posibilelor accidentări, de tratamente speciale prescrise de medic, de planuri alimentare echilibrate, dar și de activități recreative și sociale care să le mențină vii atenția și capacitatea de concentrare. Demența este, în general, incurabilă, însă toate aceste metode de tratament pot încetini ritmul evoluției sale.

 

Întrucât vârsta senectuții poate aduce cu sine numeroase boli, cu un impact semnificativ (chiar fatal) și pe termen lung asupra sănătății, este extrem de important să le prevenim – pe cât posibil. Alimentația sănătoasă, activitatea fizică regulată, „managerierea” corespunzătoare a stresului, odihna suficientă și de calitate sunt doar câteva dintre obiceiurile bune pe care ar trebui să le includem în viața noastră și spre care ar trebui să-i îndemnăm și pe cei dragi nouă, fie ei părinți sau bunici. 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul