Criteriul National

Care sunt principalele diferențe dintre gazonul rulou și cel obținut prin insamantare?

Care sunt principalele diferențe dintre gazonul rulou și cel obținut prin insamantare?
octombrie 04
10:00 2020

Atunci cand alegi sa te muti la casa, unul dintre principalele motive pentru care o faci este aerul curat. Desi este greu de crezut, aerul curat poate sa fie obtinut inclusiv in marile orase, atata vreme cat terenul din jurul casei este bogat in vegetatie.

Chiar si simplul gazon poate imbunatati calitatea aerului cu pana la 30%, fara a fi singurul avantaj pe care il ofera:

 • este o oaza de verde care pastreaza tot spatiul de miscare de care ai nevoie;

 • este usor de udat. Un sistem automat de irigare sau o stropitoare pozitionata corect pot fi suficiente;

 • este usor de ingrijit. In general, timpul alocat pentru ingrijirea gazonului, mai ales daca se opteaza pentru un gazon de buna calitate, este unul foarte mic.

  1. Există mai multe tipuri de gazon pentru care se poate opta, impartite in doua mari categorii: gazonul rulou sau gazonul din seminte

Daca te hotarasti sa iti transformi curtea intr-o oaza verde, s-ar putea sa ai probleme in a decide intre tipurile de gazon pentru care poti opta. Exista gazon secetă destinat zonelor de câmpie, gazon sport, ce poate fi calcat fara grija, gazon umbra sau diverse alte variante, cu proprietati foarte interesante. Toate aceste optiuni vin in doua variante: gazon rulat sau gazon insamantat.

   1. Care sunt principalele diferente dintre cele doua?

Rulourile de gazon (Gazon rulat) – Reprezinta o solutie din ce in ce mai adoptata care are marele avantaj de a transforma orice curte intr-un spatiu verde, in doar 24 de ore. Practic, gazonul matur este recoltat cu tot cu pamant de la producatorul de gazon, este rulat si este transplantat in curtea beneficiarului. Pe langa rezultatele foarte rapide, gazonul rulat are si urmatoarele avantaje:

 • Poate fi montat in orice perioada, exceptand perioadele de inghet sau canicula de peste 30 de grade;

 • Este rezistent;

 • Nu prezinta probleme, cum ar fi buruienile.

Montajul (plantarea) gazonului rulat trebuie sa fie realizata de catre o echipa de profesionisti, ceea ce poate insemna costuri mai mari decat in cazul gazonului insamantat. De asemenea, acest tip de gazon are nevoie de o ingrijire destul de atenta in prima perioada dupa montaj.

Gazonul din samanta. Este popular in randul celor care au rabdare, sunt grădinari profesioniști și sunt dispuși să acorde suficient timp pentru lucrările de pregătire teren, amendament de sol, însămânțare, ierbicidări selective și tunderi frecvente timp de multe luni până la obținerea unei peluze apropiate de calitatea gazonului rulat. Este o variantă ieftina si prezinta riscuri mari pentru neprofesioniști. De regulă, în cele mai multe cazuri, după multe încercări eșuate de a obține o peluză de gazon după sfaturile primite pe cutiile de semințe din gama standard achiziționate din magazinele de tip „Do it yourself!”, clienții ajung să aleagă rulou de gazon. Din pacate, acest tip de gazon poate fi semănat doar primăvara sau toamna. Daca nu se îndeplinesc toate condițiile optime de semănare, iar semințele nu sunt de calitate premium, răsărirea va fi cu goluri, iar plantulele nu vor rezista în condiții de stres; se vor rări și usca foarte ușor.

In principiu, atat gazonul obtinut din seminte cat si gazonul rulat se pot transforma intr-un covor foarte frumos de verdeata. Pentru a te bucura de ele insa, trebuie sa le ingrijesti si sa te informezi foarte bine inainte de a alege soluția potrivită ție.

Atunci când ești începator si nu ai mai plantat niciodata gazon, ajutorul unor specialiști cum sunt cei de la https://www.oxygazon.ro poate să facă diferența între rezultate excelente și un gazon în care apar buruieni, goluri și care nu rezistă la factorii de stres.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul