Criteriul National

Cartofi, ouă sau brânză: cum a evoluat puterea de cumpărare? Depinde pe cine întrebi, că s-ar putea să ai parte de surprize – Finante & Banci

Cartofi, ouă sau brânză: cum a evoluat puterea de cumpărare? Depinde pe cine întrebi, că s-ar putea să ai parte de surprize – Finante & Banci
septembrie 02
10:52 2020

Chiar dacă în linii mari, puterea de cumpărare a crescut în ultimii ani, dacă ne uităm mai atent la salariile care se acordă pentru diferite joburi și calculăm cât puteam efectiv cumpăra anul trecut din salariu și cât ne permit lefurile să luăm anul acesta (din diferite produse), vom observa surprize destul de mari. Mai exact, în cazul cartofilor puterea de cumpărare a crescut (cu două mici excepții- cei care lucrează în transportul aerian și în fabricarea produselor de cocserie), în timp ce la brânza de oaie sau la ouă suntem perdanți net la capitolul putere de cumpărare. Scăderea puterii de cumpărare vine pe fondul pandemiei de coronavirus, care a diminuat salariile în mult sectoare economice în timp ce prețurile au crescut.

Dar să luăm mai întâi evoluția salariilor:

În majoritatea domeniilor salariile au crescut în iunie anul acesta față de iunie 2019. Excepție fac parte 13 industrii în care salariații au pierdut din start la salariu. Dacă adăugăm la reculul salarial și creșterea prețurilor la unele categorii de produse, efectul asupra puterii de cumpărare se amplifică.

Să luăm cartofii. Potrivit datelor INS, în luna iunie 2019, prețul mediu în piețele țărănești la cartofi era de 2,97 de lei/kg. În unele județe era de peste 3 lei, în atele de 2,5 lei dar pe medie, cam acolo bătea prețul: 2,97 de lei. Am luat salariile din iunie anul trecut și am calculat câte kilograme de cartofi puteai să cumperi dintr-un salariu. Am procedat la fel și cu datele pentru iunie 2020, când prețul mediu în piețe la cartofi era de 3,25 lei/kg.

Aproape toate joburile au avut salarii care au permis creșterea puterii de cumpărare, mai puțin cele două industrii de care scriam mai sus.

Ăn cazul ouălor, lucrurile stau exact pe dos. A scăzut puterea de cumpărare, excepție făcând două industrii: transporturi navale și activități de editare. Pe scurt, din salariile din iunie 2020, luăm mai puține ouă decât luam anul trecut în iunie.


La fel stau lucrurile și la capitolul brânzei de oaie: aceiași doi câștigători, restul perdanți.

Prețurile sunt luate din buletinele lunare ale INS, la fel ca salariile. Desigur, fiecare persoană are un comportament diferit- unii sunt mari consumatori din produsele mai sus analizate, în vreme ce alții nu le consumă. Dar am luat 3 dintre alimentele cele consumate în familiile de români. De asemenea, obiecții mai pot fi aduse legate de diferențele dintre salariile în aceeași industrie dar în județe diferite. O analiză poate fi făcută în această direcție, INS furnizând acest tip de date.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul