Criteriul National

Cat de eficienti sunt dezinfectantii in prevenirea bolilor?

Cat de eficienti sunt dezinfectantii in prevenirea bolilor?
aprilie 02
17:26 2020

Pentru ca in prezent magazinele fizice nu prea mai au stocuri de dezinfectanti, foarte multe persoane opteaza pentru cea mai buna varianta disponibila si anume pentru dezinfectant maini online.

Cat de eficient este dezinfectantul in prevenirea bolilor? Raspunsul te poate surprinde. Daca in ultima vreme ai vizitat un magazin de medicamente, probabil ca ai observat rafturile goale unde stau in mod normal dezinfectantii de maini. Cu focarul de coronavirus (COVID-19), nu este surprinzator faptul ca multe persoane iau masuri suplimentare pentru a ramane in siguranta, inclusiv stocarea de spray-uri, geluri si sapunuri. Dar sunt dezinfectantii de maini cea mai buna aparare impotriva bacteriilor si virusurilor, cum ar fi coronavirusul si gripa?

Companiile care comercializeaza aceste produse (care sunt uneori etichetate „antibacteriene” sau „antimicrobiene”) spun ca da.  Sunt utili in spital pentru a preveni transferul virusurilor si bacteriilor de la un pacient la altul de catre personalul spitalului. Dincolo de un cadru spitalicesc, este foarte dificil de aratat ca produsele de igienizare a mainilor sunt utile. Cu toate acestea foarte multe persoane si-au cumparat mai multe sticlute de gel dezinfectant.

In afara spitalului, majoritatea oamenilor iau virusuri respiratorii din contactul direct cu persoanele care le au deja, iar dezinfectantii de maini nu vor face nimic in aceste conditii. Sticlele de dezinfectanti portabili au un rol in perioada maxima a virusului respirator, deoarece fac mult mai usor sa iti mentii mainile curate.

Este mult mai dificil sa te speli clasic pe maini atunci cand esti pe strada si mult mai usor sa folosesti un produs de dezinfectare pentru maini, mai ales atunci cand esti in aer liber sau intr-o masina. Dezinfectantii de maini sunt mult mai convenabili si ajuta oamenii sa aiba mereu mainile curate.

Cu toate acestea, pentru ca efectul de dezinfectare a mainilor sa fie eficient, gelul dezinfectant trebuie utilizat corect. Asta inseamna sa folosesti cantitatea corespunzatoare (citeste eticheta pentru a vedea cat de mult ar trebui sa utilizezi) si sa intinzi produsul pe suprafata ambelor maini pana cand mainile sunt uscate. Nu sterge mainile si nu le spala dupa aplicarea dezinfectantului.

Este important sa te asiguri ca orice produs de dezinfectare a mainilor pe care il utilizezi contine cel putin 60% alcool. Studiile au descoperit ca dezinfectantii cu concentratii mai mici sau dezinfectantii de maini care nu contin alcool nu sunt la fel de eficienti la uciderea germenilor ca cei cu 60 – 95% procente de alcool. Nu exista nicio dovada ca dezinfectantii de mana pe baza de alcool si alte produse antimicrobiene sunt daunatoare.

Daca te gandesti la dezinfectant maini pret si iti este teama ca un astfel de produs ar putea sa coste prea mult, te asiguram ca nu este cazul si ca dezinfectantii sunt disponibili la preturi rezonabile.

Dezinfectantii pentru maini au un rol in perioada maxima si propice pentru gripe, deoarece fac mult mai usor ca buna igiena sa fie pastrata. Totusi ar trebui sa folosesti intotdeauna apa si sapun daca mainile sunt vizibil murdare sau daca ai atins substante chimice.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Marius

Marius

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul