
Parintii care isi hranesc copiii cu lapte praf se intreaba de foarte multe ori cat ar trebui sa manance bebelusul pentru ca li se pare putin cat suge acesta. De multe ori, din dorinta de a vedea copilul mancand cat mai mult, parintii prepara laptele in biberoane mari, insa copiii au anumite cantitati, specifice fiecarei varste, pe care le consuma in mod normal la o masa, in functie de dimensiunile stomacului lor.
Cantitatea de lapte in functie de varsta
- In medie, un nou-nascut bea aproximativ 45-90 mililitri la fiecare 2-3 ore. Aceasta cantitate creste odata cu copilul si cu capacitatea acestuia de a inghiti mai mult la fiecare alaptare.
- La aproximativ 2 luni, bebelusul poate bea aproximativ 120-150 mililitri la fiecare 3-4 ore.
- La 4 luni, bebelusul poate bea aproximativ 120-180 mililitri la fiecare hranire, in functie de cat de des mananca.
- Pana la 6 luni, copilul poate bea 180–230 mililitri de aproximativ 4–5 ori pe zi.
Este important ca parintii sa urmareasca semnele care indica faptul ca cel mic este satul sau ca ii este foame. Ulterior, pot raspunde la aceste indicii si pot lasa copilul sa se opreasca cand este plin. Un copil care este plin poate suge cu mai putin entuziasm, se poate opri sau se poate refuza biberonul.
De ce copilulului ii este mai foame decat de obicei?
Pe masura ce bebelusii cresc, incep sa manance mai mult la fiecare alaptare si pot astepta mai mult intre alaptari. Totusi, pot exista momente in care micutul pare mai flamand decat de obicei.
Bebelusul poate trece printr-o perioada de crestere rapida. Aceste perioade se pot intampla oricand, dar in primele luni sunt comune la:
- 7-14 zile;
- intre 3-6 saptamani;
- 4 luni;
- 6 luni.
In aceste perioade si ori de cate ori bebelusul pare deosebit de infometat, parintii ar trebui sa il hraneasca la cerere, astfel incat bebelusul sa nu sufere si sa nu ii fie afectata cresterea. Starea de foame este determinata de arderile care au loc la nivelul organismului, iar daca cel mic este mai infometat, inseamna ca in organismul lui se produc modificari importante care consuma energie.