Criteriul National

Cat de mult sangeram in timpul menstruatiei?

Cat de mult sangeram in timpul menstruatiei?
martie 27
16:22 2019

Multe surse sustin faptul ca foarte multe femei sangereaza o cantitate de sange intre 30 si 40 ml (3-5 lingurite), atunci cand sunt in perioada menstruala. 60 ml este considerata o cantitate specifica unui flux abundent si, in cazul in care ai mai mult de 80 ml, esti sfatuita sa mergi la un medic.

Am mers sa vad un medic specialist, pentru ca, sincer, am inceput sa ma ingrijorez: am golit cel putin 4 cupe Ruby in timpul menstruatiei mele! O cupa de marime medie poate retine 24 ml, ceea ce este echivalentul a 4 tampoane folosite. Deci, fluxul meu are in jur de 100 ml. Am fost la doctor, sa verific ceea ce se intampla cu fluxul meu menstrual. Simteam ca totul era in regula si, din fericire, mi-a confirmat acest lucru. Mi-a spus ca nu am chisturi, nici fibroame la nivelul uterului, nici endometrioza si nici probleme cu tiroida.

Fiind putin curioasa, mi-am intrebat prietenele in ceea ce priveste experientele lor si ele mi-au spus ceva similar: cele care foloseau cupe au mentionat ca umpleau cel putin 3 in timpul primelor zile. Deci, din nou, un minim de 80 pana la 120 ml de sange in timpul ciclului era o cantitate obisnuita. Deci, de ce ar trebui sa mergem la medic, conform anumitor studii, din cauza unei cantitati mai mari de sange? Mi se pare straniu! Menstruatiile dificile pot fi solicitante din punct de vedere emotional si daca tu ai un asemenea ciclu, acesta poate modifica viata la nivel calitativ. In acest caz, este bine sa vezi un doctor si sa gasesti solutii. Insa, treaba este ca nici una dintre noi nu pare sa sufere din cauza unei „menstruatii excesive”. Asa ca, am inceput cercetarea.

sangele menstrual cupa menstruala

Cercetari asupra menstruatiei – Confirmand ceea ce deja stiam

Mai intai, am investigat cifrele. Site-uri precum Wikipedia sustineau acelasi lucru ca publicatiile stiintifice. Erau de acord cu faptul ca o cantitate ce variaza intre 30 si 50 ml de sange in timpul ciclului, este una normala. Doar un articol din 1984 are o opinie diferita, sustinand ca  o menstruatie dificila incepe de la 120 ml si nu de la 80 ml.

Deci, ce se intampla aici? Cum de exista perceptii atat de diferite asupra acestui subiect? Mi-am pus palaria de detectiv si am facut cercetari si mai aprofundate.

Ecuatia care calculeaza cantitatea de sange pierdut

Am facut o descoperire uimitoare: am gasit o ecuatie. Una statistica care calculeaza sangele pierdut in timpul ciclului, iti poti imagina? Am studiat datele statistice si cunosteam acel sentiment din clipa in care gasesti o formula care poate estima ceva cu multa precizie, dar o ecuatie pentru sangele menstrual? Nu este o cale prea complicata de a accesa ceva ce este, de fapt, foarte usor de masurat cu o cupa menstruala?

Aceasta ecuatie se bazeaza pe datele dintr-un jurnal al unei femei si pune accentul pe urmatorii factori:

  • Numarul de zile cand are loc sangerarea (grea, normala si ai usoara)
  • Petele care apar
  • Valorile hemoglobinei si ale feritinei
  • Varsta
  • Metoda care are la baza tampoane si absorbante uzate

Mai tarziu, am aflat ca acest motoda a aparut pentru a facilita alta metoda care se numea „metoda alcalin-hematina”, care este cea mai intalnita metoda pentru a estima cantitatea de sange pierdut. M-am gandit: daca prima ecuatie era sa faciliteze metoda alcalina, cat de complicata ar fi fost aceasta?

Citind mai departe, mi-am dat seama ca este complicata si foarte veche. Metoda alcalina a fost creata in 1964 si este mentionata ca fiind un standard pentru a cuantifica acea cantitate de sange pierdut. Este din 1960, imagineaza-ti de parca noi inca am folosi telefoane cu fir si am astepta nerebdatori urmatorul album de la Beatles. Gandeste-te, noi suntem acum la stadiul in care masinile se pot conduce singure!…imagineaza-ti ce ar fi fost daca am fi investit la fel in intelegerea menstruatiei, sub toate formele si aspectele ei!

femeie studiaza cupe menstruale

Totusi, m-am gandit, daca metoda este folosita si astazi, trebuie sa fie ceva si de capul ei, nu-i asa? Nu sunt chimista dar, din cate intaleg, metoda alcalina presupunea urmatoarele: pentru a putea estima sangele menstrual pierdut, ei colectau tampoanele si absorbantele folosite. Toate aceste produse erau duse la un laborator, unde erau spalate cu anumite substante chimice care sa reactioneze cu sangele vechi si uscat. Rezultatul care aparea in urma reactiei chimice era o substanta numita hematina alcalina (de unde si denumirea metodei).

Dar…ce spunem despre cupa menstruala?

Date despre cum metoda alcalina arata cantitatea de sange pierdut, exista in comunitatea stiintifica. Deci, asa au ajuns cercetatorii la acele rezultate. Am fost foarte surprinsa. Ca o utilizatoare a unei cupe menstruale, m-am gandit: cum de nu au aparut si alte metode de atunci, nu asa de complicate? (simt din nou nevoia de a mentiona faptul ca avem masini care se conduc singure, dar suntem nevoiti sa adunam tampoane si absorbante folosite pentru a calcula sangele menstrual…)

A folosi cupele menstruale mi se pare ca e mult mai usor decat sa te folosesti de toate ecuatiile astea matematice si de reactille chimice. Am incercat sa gasesc informatii despre utilizarea cupelor menstruale ca metoda, dar am gasit doar surse nu foarte credibile. O cupa menstruala sau ceva asemanator a fost considerata „inadecvata ca metoda de a stabili cantitatea de sange menstrual pierdut.” Justificarea lor era ca aceste dispozitive nu erau potrivite pentru acele fluxuri mari si nu prea erau acceptate in cadrul comunitatilor, conform unui articol. Dar, in lume s-a putut constata o crestere a multumirii in randul utilizatoarelor de cupe menstruale, asta si datorita faptului ca au aparut cupe cu o capacitate mai mare (o cupa menstruala L poate mentine o cantitate de sange de 4 ori mai mare decat un tampon).

Deci, pana aici, eram chiar confuza. Imagini stranii imi apareau in minte cu asistentii cercetatorilor care spalau produsele de igiena intima, in timp ce scriau ecuatii pe tabla.

Nu am reusit sa merg mai departe in gasirea unui raspuns in ceea ce priveste prima mea intrebare: cum de exista asa mari diferente intre experienta mea in ceea ce priveste ciclul si acele surse care sustineau ca o pierdere de 80-120 ml este considerata periculoasa, anormala si ca trebuie sa merg la doctor?

Raspunsul sta in detalii: sangele menstrual versus fluidul menstrual

Nu am putut sa folosesc acea cantitate de 30 pana la 50 de ml de sange pierdut, acele ecuatii si acele absorbante spalate, pentru a ajunge la rezultatul la care ma gandeam. A trebuit sa verific din nou metoda alcalina si sa descopar ca am uitat un detaliu important:

daca metoda se refera la cantitatea de sange pierdut si nu la tot fluidul menstrual?

  1. Cred ca toate femeile au realizat faptul ca ceea ce colectau absorbantele, tampoanele sau cupele nu este doar sange. In anumite cazuri, sangele reprezinta doar 36 % din fluxul menstrual. Desi anumite publicatii sutin faptul ca sangele  ar fi intr-o proportie de 50-60%, tot arata ca sangele menstrual nu este ca acela care apare atunci cand iti curge nasul, de exemplu.
  2. Deci, sangele menstrual este format din sange si alte substante cum ar fi, „captuseala” de pe uter si alte tesuturi. Si nu este de mirare  ca o cupa se umple repede si cu mai mult de 30-50 ml! Imagineaza-ti un pahar mic din sticla, plin cu apa si pietricele! E fizica!
  3. Pasind mai departe de aceasta teorie, am facut un calcul (realizat de catre NHS) si am ajuns la urmatorul rezultat: dintr-un total de 111 ml de fluid menstrual, de exemplu, care se pierde la un ciclu, 40 ml reprezinta doar sangele. Initial, am rasuflat usurata! Acest rezultat era la fel cu cel obtinut de mine deci, toul parea a fi in regula si am avut, astfel, posibilitatea de a gasi raspunsul la intrebarea mea initiala.

Dar descoperirea m-a facut sa ma intreb de ce nu sunt sursele stiintifice mai clare in ceea ce priveste aceste informatii atat de importante? Sunt sigura ca nu sunt singura care este confuza in privinta acestui subiect, sange menstrual vs. Fluid menstrual.

Doar o nota simpla precum: cantitatea obisnuita de sange pirdut in timpul ciclului este de 30-50 ml dar, daca este sa iei in considerare intreaga cantitate de fluid, aceasta ar fi de 100-120 ml. Fluidul contine si alte substante, in afara de sange.” Nu e mare lucru!

Eram chiar preocupata pentru nu exista aceasta clarificare si nu cred ca sunt singura ingrijorata atunci cand sursele iti spun ca 3 pana la 5 lingurite de sange, in timpul ciclului, este ceva normal.

Pentru a clarifica, sunt constienta de riscul aparitiei menoragiei (sangerare menstruala mare) si este important ca cele care se confrunta cu asa ceva, sa primeasca ajutor si solutii. Dar cred ca este timpul sa nuantam informatiile care exista despre menstruatia dificila.

sange menstrual

Hallberg si echipa sa au gasit ca 40% din femeile care pierd o cantitate de sange de 80 de ml considera ca au o menstruatie moderata si chiar mica.

De ce este necesar sa cerem mai multe cercetari in privinta menstruatiei?

A dus oare, cercetarea mea, la concluziile potrivite? Nu pot fi sigura de asta dar, conform publicatiilor pe care le-am gasit, am sa trasez anumite ganduri si intrebari privind acest subiect:

Norma stabilita de NHS si anume, 3-5 lingurite de sange menstrual, ia in considerare tot lichidul menstrual sau se refera doar la cantitatea de sange?

Daca, tehnic vorbind, norma de 30-50 ml este un standard pentru o menstruatie normala, atunci cantitatea nu este o problema ci faptul ca termenii folositi sunt inselatori: nu este vorba de 30-50 ml de fluid menstrual, este vorba despre 30-50 ml de sange menstrual. Asa cum ai putut vedea mai sus, 40 ml de sange corespund unei cantitati de 111 ml de fluid total (tesut endometrial, mucus etc)

Asta inseamna ca trebuie sa fim mai precisi atunci cand folosim cuvintele-este foarte important ca cele cu un flux abundent sa cunoasca riscurile si sa fie ajutate. De asemenea, este esential sa nu speriem oamenii, fara rost. Cum am putea imbunatati informatiile in asa fel incat sa fim capabili sa ajutam? Cum sa facem sa includem toate tipurile de experiente legate de menstruatie, nuantate di diverse, asa cum sunt?

Menstruatiile au fost mult timp stigmatizate si mistificate in societatea noastra. Gandeste-te la perioada in care reclamele faceau din ciclu un lichid albastru, steril si omegen. Aceasta mistificare care inconjura menstruatia, cu siguranta nu a contribuit la nuantarea informatiilor despre fluidul menstrual si despre ciclu, in general. Este necesar sa facem mai multa cercetare in acest sens.

Menstruatia variaza de la o persoana la alta si, de multe ori, de la o luna la alta. Pot varia in ceea ce priveste culoarea si textura-de la rosu deschis, la negru inchis.

Trebuie sa fim atenti atunci cand folosim cuvinte precum „ riscant”, „anormal” atunci cand vrem sa descriem fluidul menstrual. Ceea ce este normal pentru cineva, poate fi anormal pentru altcineva.

De asemenea, daca dieta si stilul nostru de viata au avut un anumit impact asupra „normalitatii” menstruatiei, de-a lungul timpului? Un ciclu care era considerat dificil prin anii 60 nu este considerat la fel si astazi?

Este necesara o reactualizare in ceea ce priveste menstrautiile pe care le avem. Aici, ceea ce spun medicii este foarte important, pentru ca ei pot oferi sfaturi utile. Insa, pentru a putea face acest lucru, trebuie sa fim capabili sa discutam deschis despre acest subiect si fara prejudecati.

Sper ca aceasta reactualizare sa includa si zona stiintifica. Faptul ca datele obtinute in ceea ce  priveste cantitatea de sange pierdut se bazeaza pe o metoda atat de veche, impune sa se identifice noi metode si noi informatii. Poate ca este timpul sa se identifice noi tehnici, cu ajutorul cupei menstruale.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria

Maria

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei