Criteriul National

Cat de periculosi sunt soarecii si de ce este important sa stam departe de ei

Cat de periculosi sunt soarecii si de ce este important sa stam departe de ei
aprilie 22
10:42 2021

Ingrijirea unei case pare a fi o slujba cu norma intreaga. Intotdeauna exista ceva de curatat, reparat sau planificat. Ultimul lucru de care ai nevoie in programul tau deja aglomerat este o alta problema de remediat. Iar daca soarecii iti invadeaza casa, vei avea pe cap o mare problema. Desi par niste fiinte mici si inofensive, soarecii pot aduce fel si fel de pericole pe care, cu siguranta, nu ti le doresti.

​Cat de periculosi pot fi soarecii?

Soarecii sunt unii dintre cei mai comuni daunatori care invadeaza casele. In Romania, cea mai intalnita specie de soarece de casa este Mus musculus musculus, acesta fiind un mamifer rozator sinantrop mic, cenusiu, cu botul ascutit, ce ajunge la o lungime de 7 – 10 centimetri si la o greutate de 10 – 20 g.

Deoarece sunt atat de des intalniti, multi oameni nu cred ca soarecii reprezinta vreun motiv serios de ingrijorare, chiar daca micutele rozatoare intra in interiorul casei. Din pacate, acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevar.

Soarecii de casa sunt extrem de periculosi din mai multe motive. In primul rand, acestia sunt un adevarat pericol pentru sanatatea umana. Soarecii nu numai ca transporta agenti patogeni pe corp, dar si raspandesc acesti agenti patogeni prin fecalele lor. Practic, ei contamineaza fiecare loc al casei tale prin care trec. Daca intra in bucatarie sau in camara, alimentele vor trebui aruncate. Daca se plimba pe blatul de bucatarie sau in zona in care prepari mancarea, poti ajunge sa contractezi una dintre bolile pe care le raspandesc.

Una dintre cele mai frecvente boli pe care soarecii de casa le raspandesc prin excrementele lor este salmoneloza (infectia cu bacteria Salmonella). Acest tip de intoxicatie alimentara va duce la greata, diaree si dureri abdominale. Soarecii sunt cunoscuti, de asemenea, pentru faptul ca raspandesc febra muscaturii de sobolan, hantavirusul si chiar ciuma bubonica.

Soarecii de casa nu numai ca reprezinta o amenintare pentru sanatatea ta, dar pot fi, de asemenea, periculosi pentru casa in care traiesti. Acestia pot provoca daune grave casei atunci cand patrund in interior. Iar deteriorarea bunurilor tale sunt probabil cea mai putin grava dauna pe care aceste rozatoare o pot provoca. Soarecii pot provoca daune structurale prin roaderea lemnului sau pot roade instalatia electrica. Iar cu o astfel de problema, cu siguranta, nimeni nu isi doreste sa se confrunte.

​Cum se poate preveni patrunderea soarecilor in casa?

Cea mai simpla metoda anti soareci si sobolani in interiorul casei tale este de a folosi un aparat ultrasonic de alungare a daunatorilor. In magazinele anti-daunatori se gasesc o sumedenie de astfel de aparate, cele mai multe dintre ele fiind eficiente pentru suprafete de circa 100 mp. Acestea genereaza ultrasunete care ataca direct sistemul nervos si auditiv al rozatoarelor, alungandu-le din locatie sau din zona.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul