Criteriul National

Cât de tare poate dăuna inimii noul coronavirus: „Este mult mai mult decât ne-am temut” (cercetători) – Coronavirus

Cât de tare poate dăuna inimii noul coronavirus: „Este mult mai mult decât ne-am temut” (cercetători) – Coronavirus
august 12
03:49 2020
Oamenii de știință de la Clinica Universitară din Frankfurt au făcut „observații terifiante” într-un studiu asupra consecințelor pe care coronavirusul le are asupra inimii. Pentru ca tratamentul să aibă rezultate, cercetătorii se bazează pe detectarea precoce, relatează cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Rador.

În cea de-a treia zi a studiului, Valentina Puntmann și Eike Nagel s-au privit în tăcere. „Este mult mai mult decât ne-am temut”, spune Nagel, directorul Institutului de Imagistică Cardiovasculară Experimentală de la Spitalul Universitar din Frankfurt.

Echipa din jurul cardiologilor Eike Nagel și Valentina Puntmann a examinat, în cadrul studiului, 100 de pacienți vindecați de coronavirus. Printre altele, au stocat imagini RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) care vizau inimile subiecților. La 78 de pacienți au detectat modificări inflamatorii ale inimii, iar la aproximativ 60 de pacienți au diagnosticat o inflamație activă a mușchiului cardiac. Este un rezultat prin care oamenii de știință au provocat îngrijorare la nivel mondial. „Am vrut să împărtășim cât mai repede descoperirile”, spune Valentina Puntmann, ea și echipa ei fiind preocupați să nu piardă timp.

Cercetătorii au rezumat și publicat în câteva zile rezultatele studiului, pentru a îi face pe medicii din întreaga lume conștienți de problemă și pentru a-i determina să caute forme adecvate de terapie. În ciuda câtorva erori statistice minore, potrivit cercetătorilor descoperirea principală a studiului rămâne aceeași: boala provocată de coronavirus, chiar într-o formă ușoară și fără simptome, poate dăuna inimii. În prezent, cercetătorii presupun că noul coronavirus declanșează un proces autoimun dăunător, care provoacă probleme cardiace.

Majoritatea celor care au luat parte la studiu au avut doar simptome ușoare. 67 dintre subiecți au declarat că s-au vindecat acasă, iar 33 dintre cei infectați au avut nevoie de spitalizare și doi au primit ventilare artificială. 47 de femei și 53 de bărbați s-au oferit voluntari drept subiecți de testare în urma unui apel adresat de clinica universitară, cei mai mulți dintre subiecți având între 30 și 50 de ani.

Cercetătorii au stocat imagini cardiace de la alți 100 de participanți la studiu, care nu au fost depistați ca având coronavirus. Cei din acest grup au fost selectați astfel încât să se potrivească în ceea ce privește vârsta, sexul, bolile anterioare și greutatea cu pacienții care au avut virusul.

Modificările identificate la nivelul inimii, pe care majoritatea pacienților anterior infectați le au, sunt deocamdată doar observații, „observații terifiante”, cum spune Eike Nagel. Rezultatul nu este, însă, unul surprinzător, deoarece mulți dintre pacienți s-au plâns de simptome nespecifice după ce au trecut prin manifestarea bolii generate de coronavirus, spune cardiologul Eike Nagel și relatează despre un tânăr care acum obosește foarte tare când urcă scările pe care obișnuia să le sară.

Participanții la studiu în cazul cărora s-au observat modificări cardiace sunt în prezent îngrijiți de clinica universitară. Totuși, în multe dintre cazuri, pacienților nu li se poate oferi încă un tratament standardizat, spune Eike Nagel, deoarece inflamația mușchilor cardiaci a fost diagnosticată prin RMN într-un stadiu foarte timpuriu. În principiu, acest lucru este bun, dar și destul de atipic pentru tabloul clinic. De obicei, pacienților li se punea un astfel de diagnostic numai după ce dezvoltau simptome exacte, când inflamația se afla într-un stadiu foarte avansat, pentru care sunt utilizate medicamente puternice, posibil prea puternice pentru inflamația ușoară identificată în urma studiului.

„În medicină, de multe ori așteptăm până când oamenii vin cu simptome care se încadrează într-un tablou clinic tipic. Rareori reparăm sau prevenim”, afirmă, în mod critic, Eike Nagel. Cercetătorii doresc să continue studiile, pentru a dezvolta tratamente care să funcționeze fie asupra unei inflamații a mușchilor cardiaci, inflamație diagnosticată precoce, fie care pot fi administrate profilactic. Cercetătorii sunt siguri, însă, de un lucru: dacă este netratată, o astfel de inflamație poate duce la insuficiență cardiacă.

În mod surprinzător, pe mulți dintre participanții la studiu i-a liniștit rezultatul, pentru că în sfârșit știau de ce mai au încă simptome neplăcute, după cum spune Valentina Puntmann. „Avem grijă de ei, învățăm împreună.”

Cei doi cardiologi germani speră că studiul poate fi continuat și în alte locații, fapt care să prevină posibilele concluzii greșite. „Nu va ajuta să considerăm bolnav de inimă pe oricine nu se simte complet vindecat după coronavirus”, spune cardiologul Eike Nagel. „Uneori este nevoie doar de timp pentru o recuperare completă și asta poate dura foarte mult.”

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul