Criteriul National

Cât mă costă să merg la dentist în 2022?

Cât mă costă să merg la dentist în 2022?
ianuarie 14
13:19 2022

O întrebare justificată, mai ales că diabetul, afecțiunile cardiovasculare, cancerul sau bolile pulmonare au o strânsă legătură cu sănătatea dinților. Ca să fii sănătos, ai nevoie de dinți sănătoși. Iar legătura este una cu dublu sens. Pe de o parte, dinţii îngrijiţi prost pot fi terenul fertil perfect pentru dezvoltarea unor probleme grave de sănătate, iar pe de altă parte bolile cronice înrăutăţesc, la rândul lor, starea danturii. Pentru a rupe acest cerc vicios esenţiale sunt controalele regulate la medicul stomatolog, iar pentru a merge la dentist, e nevoie de o focalizare atentă asupra bugetului disponibil, iar întrebări despre preț fațete dentare sau preț implant dentar sunt îndreptățiți. Pe de cealaltă parte, costul intervențiilor stomatologice poate fi minimizat prin atitudini preventive. Așadar, cum te raportezi corect la întrebarea cât mă costă  să merg la dentist în 2022?

În primul rând, costuri minime cu dentistul poți avea dacă îți cultivi, de-a lungul timpului, o atitudine preventivă și mergi la controale regulate, o dată la șase luni. Acestea te ajută în identificarea din timp a posibilelor afecțiuni, îți ține costurile sub control și presupun intervenții profilactice de tipul periaj-detartraj-airflow și/sau rezolvarea cariilor superficiale. Profilaxia are un preț de aproximativ 250-300 de lei, iar tratarea cariilor superficiale 200-300 de lei.

În al doilea rând, dacă suferi de dinți lipsă sau dacă dantura este strâmbă și mușcătura incorectă, scarnesti dintii, ai gingii retrase, atunci lucrurile devin mai complicate, și, prin urmare, mai scumpe. Cu cât intarzii mersul la dentist, cu atât prețul intervențiilor crește, pentru că afecțiunea evoluează. Așadar, dacă ai dinți lipsa, vei avea nevoie fie de coroane dentare – o coroana dentară preț începe de la 800 de ron; sau de implant – aici costurile totale ale unei intervenții depinzând de complexitatea afecțiunii. Dacă ai nevoie și de adiție osoara și sinus lift, aceste intervenții alături de implantare și de analize aferente, pot ajunge la aproximativ 5000 de lei.

În al treilea rând, deși medicină a evoluat excepțional de mult în ultimii ani și soluții de tratament există, totuși, afecțiunile dentare de tip parodontoza presupun un risc și o cheltuială ridicate. Retracția gingivală, însoțită de infecții și mobilitate dentară înseamnă parodontită, cunoscută popular și parodontoza, afecțiune de care suferă 8 sin 10 români, cauzată de igienă dentară superficială și/sau boli precum diabetul. Că să ții în frâu parodontoza – această NU se vindecă, se controlează, te poate costa, în funcție de tipul de tratament și de severitatea bolii aproximativ 2000 de lei/sesiune. Poți avea nevoie de una sau două sesiuni pe an, în funcție de recomandarea medicului.

Așadar…cât ne costă să mergem la dentist este o întrebare al cărei răspuns se corelează tocmai cu perioada în care neglijăm sau amânăm să călcam într-un cabinet.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

AdrianaG

AdrianaG

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul