Criteriul National

Câte ceva despre Ziua Pământului

Câte ceva despre Ziua Pământului
aprilie 22
17:28 2017

 ziua Pamantului

22 aprilie reprezintă din anul 1970, atunci când a fost inaugurată  in SUA, Ziua Pământului. Inițiatorul acestei celebrări- senatorul american Gaylord Nelson-este cel care a propus primul protest ecologist mondial, “menit să scuture stabilimentele politice și să forțeze intrarea problematicii mediului în atenția preocupărilor statele”. La acea data, mai ales în Statele Unite, nenumărate dispozitive industriale eliberau substanțe nocive în atmosferă, fără vreo teamă sau rușine.Efectele acestor consecințe de ordin etic sau legal au dus la poluarea aerului, ce era acceptată la scară largă drept un “miros” al prosperității.

Pare de-a dreptul paradoxal, dar nimeni nu știe exact de unde vine numele sau data pentru ziua aceasta , deoarece nici organizatorii nu își mai amintesc. Cei mai mulți dintre specialiștii care sunt de acord cu existența schimbărilor climatice spun că de vină sunt oamenii. Există un consens pe această temă.

Tot mai multe administrații, experți militari și chiar ai ONU au numit schimbările climatice drept un risc al securității naționale. Pentagonul îl cataloghează drept un ”multiplicator al amenințării”, în ideea în care poate duce la crize ale apei și alimentelor, la creșterea sărăciei și a îmbolnăvirilor, la exodul al populației și la o instabilitate. Cel mai bun exemplu este în Siria, unde schimbările climatice-seceta, foametea, bolile și migrația  au contribuit la conflict și au reprezentat un teren fertil pentru înflorirea terorismului.

Ziua Pământului 2017  Cum este marcată ziua internațională a planetei

 Ziua Pământului este sărbătorită pe data de 22 Aprilie, iar Google a marcat evenimentul printr-un doodle special realizat cu această ocazie.

Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe data de 22 aprilie, potrivit unei decizii ONU.  Ziua Pământului din acest an 2017 oferă oportunitatea de a sensibiliza opinia publică din întreaga lume cu privire la provocările care pot distruge bunăstarea planetei și viața pe care o susține Pământul.

Așteptări

Se estimează că în acest an vor fi implicați în activități peste un miliard de oameni. Sărbătoarea are steag propriu, cu o poză a Pământului făcută din naveta Apollo 17 în drumul ei spre Lună. La prima sărbătoare, în 1970, au fost prezenți aproape 20 de milioane de participanți.

În anul 2008 Disney a lansat Dineynature, un canal TV dedicat documentarelor despre mediu, pentru a sărbători acest eveniment.Cu câteva zile înainte de Ziua Pământului, care se serbează pe 22 aprilie, NASA a lansat un site pe care oamenii pot „adopta” părţi ale planetei. Agenţia spaţială a împărţit Terra în 64.000 de zone care pot fi adoptate, iar utilizatorilor care îşi introduc numele pe site le este alocată una la întâmplare.

Sunt lucruri ieșite din comun. Ca exemplu,NASA ne oferă ocazia să „adoptăm” o parte din Terra. şi lansează un SOS către extratereştrii.NASA le oferă celor care participă la acest proiect informaţii (calitatea aerului, vegetaşie, faună) despre „zona lor” pe site-ul Earth Observing System Data and Information System, scrie Go4it.

 Tot pentru a marca Ziua Pământului, NASA va face pe 26 aprilie, în parteneriat cu Amazon, primul livestream video la calitate 4K din spaţiu, în care va arăta cât de frumoasă este planeta noastră, dar şi problemele pe care le are, amintește de exemplu portalul descopera.ro.Cercetătorii speră, probabil, să arunce o privire la stream şi o posibilă civilizaţie extraterestră avansată, care să ne ajute în viitor să trăim în armonie cu Terra.

3

Scurt istoric

La 22 aprilie 1970, a luat ființă mișcarea pentru protejarea mediului, marcându-se pentru prima dată Ziua Pământului prin manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani.Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.

Mediul era un cuvânt menționat mai des în exercițiile de dicție decât în buletinele de știri. Ziua Pământului, stabilită în 1970 a pus capăt acestei anomalii în data de 22 aprilie, atunci când 20 de milioane de americani au ieșit pe străzi, în parcuri și pe stadioane ca sa militeze pentru un mediu sănătos și durabil. Mii de colegii și de universități au organizat proteste împotriva deteriorării mediului, în frunte cu Denis Hayes, coordonatorul național al mișcărilor. Grupurile care luptau împotriva deversărilor de petrol, a fabricilor poluante și a centralelor electrice, a deversărilor toxice, a pesticidelor, a despăduririlor și a extincției vieții , au realizat brusc că aveau o cauză comună.

Evenimentul a avut un succes răsunător în SUA, unde, ca urmare a mișcărilor a fost înființată Agenția de Protecție Ecologistă și proiecte precum “Aer Curat”, “Apă Curată” și “Specii în primejdie” au ajuns pe masa de discuție a guvernanților. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. În anul 1990, un grup de lideri ambientaliști i-a solicitat ajutorul lui Denis Hayes în organizarea unei noi campanii de proporții. De aceasta data, Ziua Pământului a căpătat proporții globale, 200 de milioane de oameni din 141 de țări fiind mobilizați pentru a ridica chestiunea mediului la scară mondială. Ziua Pământului de după anii 1990 a dat un impuls uriaș tuturor eforturilor de reciclare din toata lumea și a contribuit la realizarea din 1992 a Summit-ului Pământului organizat de ONU în Rio de Janeiro.

De atunci, în fiecare an, această zi a fost marcată pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător, pentru a conștientiza populația privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii și pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educației și culturii.

Amănunte interesante

 Pe măsură ce noul mileniu s-a apropiat, Hayes a fost de acord să conducă o nouă campanie, concentrată de data aceasta  asupra încălzirii globale cât și a urgenței de a avea parte de energie curată. Pentru 2000, Ziua Pământului a beneficiat de ajutorul Internetului ca să-i pună în legătură pe activiștii din toată lumea. Până în 22 aprilie, 5.000 de grupuri ecologiste de pe mapamond erau înscrise în mișcare, adunând sute de milioane de oameni din 184 de țări. Manifestările au variat. Demne de a fi auziți, un lanț de toboșari a călătorit în marș, cântând prin fiecare sat din Gabon Africa. Un alt fel de exemplu este acela în care, sute de mii de oameni s-au adunat pentru demonstrații la Mall-ul Național din Washington D.C., SUA.Ziua Pământului 2000 a emis un mesaj puternic și limpede ca cetățenii lumii doresc acțiuni rapide și decisive pentru obținerea energiei curate.

  Acum, lupta pentru un mediu curat continuă și, în timp ce unii entuziaști încearcă să schimbe mentalități, să aducă soluții pe căi naturale și simple, alții,mult mai ambițiosi sunt de părere că pot, printr-un efort mai susținut și o muncă mai complexă să schimbe cu totul în bine fața actuală a Terrei.

Cu alte cuvinte, este vorba despre crearea unei mașinării care ar putea salva planeta. Întotdeauna, atunci când se vorbește de o asemenea manieră , oamenii sunt trimiși cu gândul la anumite consorții științifice destul de sofisticate și proiecte militare ultra-secrete, despre a căror activitate numai informații voalate și speculații ajung să circule în rândul opiniei publice. Din acest motiv, astfel de subiecte ajung să fie tratate cu scepticism și destul de multă ignoranță.

De aceasta dată , proiectul e de o anvergura demnă de creditul oferit. Este perfect vizibil și pus la cale de indivizi cu studii în domeniul științelor, în sala nu foarte încăpătoare a unei hale din orașul Burnaby, aflat în regiunea canadiană Columbia Britanica. Inițiativa acestor oameni merită din plin atenția unei lumi întregi, deoarece Pământul este o resursă pe care o folosim și de care viața fiecărui individ, indiferent de statut social sau rasă atârnă hotărâtor.

2

  Noțiuni de viitor-exemple elocvente 

  Michel Laberge, în vârstă de 47 de ani și asociatul sau Doug Richardson și-au dat cu șapte ani în urmă demisia din funcțiile de ingineri ai companiei producătoare de imprimante Creo Products din Vancouver, pentru a-și concentra eforturile asupra descoperirii sursei supreme de energie regenerabilă: fuziunea nucleară. Pare a fi o noțiune futuristă și mai ales improbabil de materializat în conditiile date, dar lucrurile nu stau chiar așa. Este, literalmente, o poveste la fel de veche precum Soarele, pentru ca fuziunea nucleară este cea care face ca steaua din centrul sistemului nostru solar să-și regenereze permanent combustia.

În termeni eminamente tehnici, în timpul acestui proces doi ioni intră in coliziune cu o asemenea intensitate încât câmpul lor electrostatic este spulberat. Atunci, ei fuzionează într-un atom mai greu și degajă energie sub formă de căldură. Adaptataă la condițiile terestre, ideea consta într-o reacție artificială, produsă de om, care degajă o căldură capturată de un transformator caloric și preschimbată în aburi. Aceștia produc presiune asupra unei turbine, așa cum se întâmplă în orice centrală pe bază de cărbuni și astfel crează energie.

 O altfel de zi

Ziua Pământului a devenit un eveniment cu impact global, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de țări și ridicând problemele de mediu pe scena mondială, notează Agerpres. În prezent, peste un miliard de oameni își exprimă interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acțiuni dedicate acestei zile.

Anul acesta,  tema Zilei Pamantului este „Educația în domeniul mediului și a climei“, cu scopul de a acorda o atenție deosebită programelor de educație, de formare și de conducere în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice. În Bucuresti dar și in alte orașe din țară s-au desfășurat diverse activități pentru a marca aceasta zi (Carrefour Mega Mall – Atelier de creație pentru copii; Therme – Ziua Pământului la Therme ; Snagov; Parcul Crângași – GO Forest de Ziua Pământului; Parcul Lupoaica etc).

Cei care doresc să descopere trecutul planetei, urme ale primelor forme de viață, cum s-au transformat acestea în primele animale, cum au apărut plantele, cum s-au format continentele au fost așteptați la evenimentul “Ziua porților deschise la Muzeul Național de Geologie”, organizat de catre Institutul Geologic al României.
Ziua Pământului este una dintre cele mai populare sărbatori ce aduce aminte de problemele de mediu existente. Sărbătorită anual, are importanța aparte în propagarea și conștientizarea protejării planetei.

De aceea  simbolica zi a Pământului ar trebui înscrisă în calendar, fiecare om putând face, în fiecare zi, anumite mici gesturi prin care putem proteja Mama Natura. Fiecare gest contează, oricât de mic ar fi el. Devenind conștienți de soluții și de ce putem face în fiecare zi, putem face diferența.

j

Există câteva lucruri pe care oricine le puteți face :

1) Toate mucurile de țigară nu sunt biodegradabile și conțin substanțe chimice solubile toxice. Dacaă sunteți fumători, ar fi bine să nu mai aruncați mucurile de țigară pe jos. Un singur muc de țigară aruncat în natura poate “supraviețui” până la 25 de ani.

2) Toți ecologiștii recomandă să vă păstrați mașina pe care o conduceți în stare bună de funcționare, pentru a evita emisiile de carbon peste limită.

3) Specialiștii din sfera de influența americană sunt de acord cu ideea că atunci când vă folosiți  mașina personală și pentru a vă ajuta pe vecini (carpooling), mai ales dacă aveți destinații comune.

4) Ca să reduceți poluarea, ar trebui să alegem  o plimbare cu bicicleta sau pe jos, ori de câte ori e posibil.

5) Atunci când avem posibilitatea, acel îndemn de ” Reduce, reutilizează și reciclează ” sunt esențiali deoarece fără ei,cei 3 R ai omului care apreciază Natura și o protejează.De aceea, înainte să aruncați sau să cumpărați un lucru nou, gândiți-vă dacă e chiar necesar și nu cumva puteți reduce consumul, puteți reutiliza sau recicla.

6)  Cumpărați produse locale și bunuri din proximitate. În acest mod, combustibilul pentru a transporta marfa dintr-o parte în alta, scade considerabil. Să nu mai amintesc de beneficiile pe care le au produsele crescute cât mai natural și în condiții optime.

7) Se recomandă reducerea consumului inutil de apă și la reducerea sticlelor din plastic,în loc să cumpărați apă îmbuteliată, filtrează apă de la robinet cu ajutorul unei căni cu filtru de carbon.

8)  Dacă aveți posibilitatea, alegeți produse eco-friendly sau realizate cu materiale biodegradabile. Evitați plasticul pe cât posibil

9) Ajutați natura și chiar participați activ la la regenerarea ei prin plantarea de flori și copaci.

10)  Evitați pesticidele si OMG-urile (organismele modificate genetic)- în timp acestea nu vor face decât să epuizeze în ritm accelerat resursele solului.

11) Reciclați hârtia, cartonul, sticla, plasticul și electrocasnicele pe care nu le mai folosiți. Sunt centre de reciclare pentru fiecare din aceste lucruri, trebuie doar să doriți acest lucru!

De aceea, Ziua Pământului ne oferă oportunitatea de a sensibiliza opinia publica din întreaga lume cu privire la provocările care pot distruge bunăstarea planetei și viața pe care o susține Pământul.

5

 

Sursa foto : Sursa : Mediafax ; EarthDay.org; Ecopresa

Sursa documentare

1.Braasch, Gary, with an afterword by Bill McKibben. Earth Under Fire: How Global Warming Is Changing the World. (Illus.) Berkeley, CA: University of California, 2007.  ISBN 978-0-520-24438-2. Index; C.I.P.

2.Newman, Peter, Timothy Beatley, and Heather Boyer. Resilient Cities: Responding to Peak Oil and Climate Change. (Illus.) Washington, DC: Island Press, 2009. xiii+166pp.  2008014874. ISBN 978-1-5972-6499-0. Index; C.I.P.

 

3.Kurlansky,Mark. World Without Fish. (Illus. by Frank Stockton.) NY Workman 2011. xxiii+183pp. $16.95. 2011015516. ISBN 9780761156079. Index; C.I.P.

4.How the First Earth Day Came About by Senator Gaylord Nelson

 

Prezentarea a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul