Criteriul National

Câteva sfaturi practice cu care puteți să vă protejaţi telefonul de către hackeri

Câteva sfaturi practice cu care puteți să vă protejaţi telefonul de către hackeri
martie 28
18:04 2017

După cum s-a văzut recent din documentele CIA ce au fost desecretizate,prin scurgerile de informatie, nimeni nu este imun la atacurile  hackerilor. Iată cum există posibilitatea să vă protejați împotriva lor, indiferent dacă acestea provin de la hoții oportuniști sau de la spionii sponsorizaţi de către fel de fel de organizaţii.

1

Fiți la curent și nu deschideţi niciun fel de „cale”, de „actualizare”. Când este vorba de a te proteja împotriva hackerilor, primul pas este întotdeauna de a instala actualizări de software de îndată ce acestea devin disponibile. Este la fel de adevărat că pe smartphone-uri este mai facil de controlat decât pe orice fel de computer. Da, actualizarea poate fi un proces obositor și intruziv, iar uneori, aduce modificări enervante interfeței cu care sunteţi obișnuiţi. Tot la fel, o proporție foarte mare de atacuri de succes din partea acestora exploatează vulnerabilități care au fost deja observate ca banale patch-uri, ceea ce vă expune doar inutil. Specialiştii recomandă de asemenea anumite operaţiuni periodice împotriva utilizării neoficiale. Astfel, nimic nu vă poate împiedica pentru a face un alt „root“ telefonului (cunoscut sub numele de „jailbreaking“ pe iOS) .Pe un telefon , măsurile tehnice de securitate pot fi învinse şi permit aplicațiilor să efectueze tot felul de acțiuni, care sunt în mod normal, interzise – și care poate include spionarea datele personale.

Fiţi atenţi la ce anume instalați. Când instalați o aplicație smartphone, vi se poate cere să i se acorde diferite permisiuni, inclusiv capacitatea de a citi fișierele, de a accesa camera foto sau de a asculta la microfon. Există utilizări legitime pentru aceste capacități, dar sunt potenţial deschise la abuzuri, adică fix înainte de a aproba solicitarea. Acest lucru este valabil în special pentru utilizatorii de Android, ca procesul de verificare a aplicaţiilor Google nu este la fel de strict ca la Apple. Se explică faptul că au existat rapoarte rău intenționate ale acestor aplicații care au generat multe cheltuieli pe Play Store înainte de a fi reperate și eliminate. Dintr-un alt punt de vedere, pe Android, de asemenea vi  sepermite să instalați aplicații din surse terțe, deoarece aceasta permite servicii, cum ar fi cele asigurate de Amazon AppStore ce oferă o modalitate ușoară de aplicații mai sigure pentru telefonului dumneavoaastră. De aceea, sfatul universal recomandat cu insistenţă este să nu instalați nimic de pe vreun site necunoscut.

2

Revizuiţi ceea ce este deja pe telefon! Chiar dacă aplicațiile de pe telefonul par simple și în condiții de siguranță atunci când sunt instalate, actualizările ulterioare ar putea să le transforme în ceva sinistru. Vă va lua două minute pentru a revizui toate aplicațiile de pe telefonul smartphone și a vedea şi a accepta ceea ce dumneavoastră folosiţi. Pe iOS, veți găsi o mulțime de informații relevante în Setări> Confidențialitate. Pe Android, este mai greu pentru a obține o imagine de ansamblu a aplicațiilor care au permisiune, dar există o mulțime de aplicații de securitate care ajută aici, inclusiv pachete gratuite de la Avast și McAfee. Aceste instrumente pot de asemenea să fie eludate și să vă avertizeze dacă încercați să instalați o aplicație care este cunoscută a fi rău intenționată.De aceea, vă avertizează în cazul în cazul în care un atac de tip „phishing“ va încerca să vă păcălească vigilenţa, prin introducerea unei parole într-o aplicație sau o pagină Web ce nu este de încredere.

Determinaţi-i pe intruși să nu vă intre în gadget-uri! În cazul în care un necunoscut, un hoț are acces fizic la telefon, el vă poate provoca tot felul de probleme. Numai dacă vă gândiţi pentru început, aplicația de e-mail conține, mai mult ca sigur o întreagă sumă de informații personale. Asigurați-vă că telefonul este blocat atunci când nu este în uz. Atât sistemul Android cât și iOS poate fi setat pentru a solicita un cod de șase cifre. Dispozitivul poate oferi alte opțiuni de asemenea, cum ar fi amprentele digitale sau de recunoaștere facială. Aceste metode nu sunt perfecte,deoarece un hacker priceput vă poate determina şi ar putea copia amprentele dintr-un pahar de băut, sau poate folosi cel mai simplu truc, cu o fotografie personală. Și să fiţi precauţi în „deblocare“ acestor caracteristici inteligente, automat telefonul ar trebui să fie în siguranţă atunci când sunteți acasă, sau când vreunSmartWatch este aproape. Acesta ar putea lasa potenţialului hoț codul de deblocare cu totul…

3

Fiți pregătiți pentru a vă urmări și de a vă bloca telefonul! Pare un sfat banal, dar chiar dacă în cazul în care telefonul dumneavoastră vă este furat, dacă știți datele, dispozitivul vă va fi în siguranță. Cum anume? Simplu, o opțiune este de a seta telefonul să se șteargă automat după un anumit număr de încercări incorecte de a introduce parola. În cazul în care vi se pare un pic cam drastic, nu uitați că atât Apple și Google operează cu acea opţiune de a vă „găsi dispozitivul “, serviciu care pot localiza telefonul pe o hartă, și de la distanță de a fi blocat sau de a fi șters. Pentru utilizatorii Apple, acest lucru este accesat prin intermediul site-ului iCloud – puteți verifica când este activat pe telefon în Setări> icloud> Find My iPhone. Utilizatorii Android pot accesa serviciul Google la google.co.uk/android/devicemanager. Puteți face, de asemenea, un apel al telefonului în cazul când vă lipsește  ce vă va fi util pentru a atrage atenția asupra potenţialului atacator, sau de urmărire a receptorului în cazul în care a fost pur și simplu uitat.

Nu lăsați servicii online deblocate! Conectarea automată este o caracteristică foarte convenabilă, mai ales că o tastatură virtuală poate face să introducă parole vi se pare o pedeapsă… Este, de asemenea, o responsabilitate uriașă. Gândiţi-vă la faptul că un intrus pur și simplu are nevoie pentru a deschide browser-ul pentru a avea acces la toate conturile dumneavoastră online. În mod ideal, prin urmare, ar trebui să nu utilizați caracteristicile auto-conectare la toate programele sau aplicaţiile folosite. Dacă trebuie, utilizați o aplicație manager de parole, care necesită periodic să re-introduceți o parolă ori de câte ori este nevoie. Și de asemenea, mulţo specialişti recomandă să nu folosiţi aceeași parolă pentru mai mult de o aplicație sau de un serviciu. În cazul în care o parolă se află, acesta poate fi folosită pentru a avea acces la o întreagă gamă de informații private. Acest lucru se aplică chiar dacă sunteți convins să folosiţi cu perfectă scrupulozitate smartphone-ul securizat. Hackerii distrug echilibru rupînd în mod regulat serviciile online pentru a vă subtiliza acreditările de utilizator, pe care apoi le vor încerca pe alte site-uri.

Adoptaţi-vă mereu un alter-ego, un nickname! Dacă ați urmat acest sfat până acum, ar trebui să le fie foarte dificil celor care doresc să vă „intre” în telefon. Cu toate acestea, unele atacuri majore au fost comise fără a avea niciun fel de acces la victimă. Dacă cineva poate afla (de exemplu) data nașterii, orașul natal și numele de fată al mamei – toate aceste lucruri pot fi „bifate” cu ușurință de la un site cum ar fi platforma Facebook . Puteţi  preveni astfel de atacuri prin folosirea de alias uri ficşionale, cu legături cu trecutul, utilizând detalii care sunt puțin probabil de a fi ghicite. Probabil, în scopul de securitate, unul din exemplele clasice este cel al doamnei Victoria Beckham, Adams născută care s-a născut în anul… 1999 . De aceea, amintiți-vă ce anume susțineţi, şi aşa veţi ajunge să fiţi protejaţi.

Feriți-vă de WiFi deschis!

Știm cu toții că există un risc implicat în utilizarea unei rețele fără fir deschise. Dar s-ar putea să nu vă daţi seama cât de severă este această problemă. Oricine din apropiere poate să vă spioneze ceea ce faceţi dumneavoastră în lumea on-line. Acest tip de atac necesită un software specializat și multiple competențe, astfel încât este puțin probabil să fie un pericol în  conexiuena din cafeneaua locală, dar nu este un pericol care poate fi ignorat. Dacă sunteți la toate sceptic  şi în special la aceste reţele WiFi, nu ar trebui să conectați – stick ul cu conexiune la internet la mobilul dumneavoastră.

Aveţi şi alternative. Ori utilizați un instrument de VPN, cum ar fi CyberGhost sau TunnelBear (ambele disponibile gratuit pentru Android și iOS), ori vă folosiţi abonamentul prin utilizarea serviciului de Internet.

Aceste instrumente de trafic vin printr-un canal privat criptat, astfel încât, chiar dacă cineva monitorizează traficul acestea nu vor putea să vadă ceea ce faceţi.

4

Luaţi vă un avertisment atunci când telefonul merge pe modul walkie.

Dacă sunteți pe punctul de a investi într-un SmartWatch, aici deţineţi o caracteristică puțin cunoscută.Dispozitivele Wear Apple a Watch și Android vă poe avertiza imediat în cazul în care pierd contactul Bluetooth cu telefonul. Dacă primiți această notificare, în timp ce sunteți într-un loc public, există o bună șansă ca cineva să fie prezent cu telefonul dezactivat, dar care urmăreşte conţinutul datelor din interiorul device ului dumneavoastră.

Aparatul va fi în mod normal,la mai puțin de 50 de metri distanță atunci când vă va scădea conexiunea, astfel încât avertizarea vă oferă o șansă de a vă apela şi a vă identifica telefonul imediat.

Piata smartphone-urilor este într-o continua dezvoltare, însă odată cu dezvoltarea tehnologiei apar din ce în mai multe probleme de securitate, numărul atacurilor cibernetice asupra smartphone-urilor crescând considerabil in ultima perioadă. Pentru o protecție cât mai completă împotriva atacurilor se pot folosi soluții și mai complexe, cum ar fi firewall hardware sau software, folosirea unui WAF (CloudFlare sau Incapsula), auditarea softului la intervale regulate de timp, auditarea log-urilor web sau soluții profesionale de backup. Metodele pe care le-am discutat mai sus pot asigura o minimă protecție în cazul unor atacuri simple sau automate.

Sursa foto IT Business Edgepinoytutorial.com,JP Updates,HD Wallpapers

Sinteza articol a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu