Criteriul National

Câţi dinţi are omul?

Câţi dinţi are omul?
august 19
14:49 2020

Defalcare în funcţie de perioada de dezvoltare şi din ce sunt aceştia compuşi

Pe parcursul vieții vei avea două seturi complete de dinți. Ca bebeluș, ai 20 de dinți, iar ca adult ar trebui să ai 32 de dinți. Aceşti 32 de dinți sunt foarte importanţi pentru că fiecare are propria funcție în procesul de mestecare și vorbire. DentoCare atrage atenţia asupra faptului că este recomandat să ai grijă de dinţi şi să îi întreţii corespunzător pentru a evita alte probleme de sănătate. Dinţii sunt o parte importantă atât a structurii tale osoase, cât şi a digestiei tale.

Din ce este compus un dinte

Fiecare dinte are trei straturi: smalțul, dentina și pulpa.

  • Smalț – stratul vizibil, alb, exterior. Această suprafață dură protejează straturile interioare ale fiecărui dinte de deteriorarea generată de carii sau de traumatisme. Smalţul este cel mai dur țesut din întregul corp.
  • Dentina – stratul mijlociu al dintelui, care este cel mai asemănător cu țesutul osos. Dentina constituie majoritatea structurii dintelui. Are milioane de tuburi minuscule care o conectează la sursa de viață a dintelui: pulpa.
  • Pulpa – miezul viu al fiecărui dinte, dar şi cel mai interior strat. Pulpa este formată din sânge și nervi.

Partea dintelui de deasupra gingiei se numește coroană. Iar partea dintelui de sub gingia se numește rădăcină, care atașează dintele de maxilarul tău.

Câți dinți au bebelușii?

În medie, bebelușii încep să aibă dinți noi în jur de 6 luni. Dar nu este surprinzător să vezi un copil de 3 luni cu un dinte sau un copil de 1 an cu un singur dinte încă. Toți dinţii de lapte ai copilului vor apăra până la 2 sau 3 ani.

Dinţii bebeluşilor sunt numiţi şi dinţi temporari, deoarece la un moment dat cad. Un set complet de dinți de lapte include 20 de dinți: 10 sus și 10 jos.

Chiar dacă dinții bebelușilor sunt „temporari”, este important ca aceștia să fie păstrați curaţi, astfel încât să fie sănătoși, pentru a menține sănătatea orală pe tot parcursul vieții. Cariile dinților în copilărie poate afecta negativ dinții adulți.

Câți dinți au adulții?

Oamenii încep să-și piardă dinții de lapte şi primesc dinţii permanenţi de la vârsta de 5 ani. Adulții au 32 de dinți. Acest număr de dinţi se menţine sau ar trebui să se menţină cât mai mult timp, până la 40-50 de ani, dar uneori acest lucru nu se întâmplă.

Dinţii adulţilor se împart în mai multe categorii:

  • 8 incisivi. Cei patru dinți frontali din partea superioară și inferioară sunt ascuţiţi pentru ținerea și tăierea alimentelor. Incisivii vă ajută, de asemenea, să simțiți textura și felul de mâncare pe care îl mâncați.
  • 4 canini. Dinţii ascuţiţi din partea de sus şi de jos se numesc dinţi canini, sau cuspide. Au cuspe pentru apucarea și ruperea alimentelor.
  • 8 premolari. Acești dinți se află între cuspide și molari atât sus cât şi jos. Premolarii arată ca molarii, dar au două cuspe și uneori se numesc bicuspide. Premolarii taie și rup mâncarea.
  • 12 molari. Ai opt molari sus și jos. Au suprafețe de mestecat largi pentru a măcina mâncarea înainte de a fi înghițita în cele din urmă.

Nu toată lumea poate încadra confortabil toți cei 32 de dinți adulți în gură şi sunt şi persoane care au mai puţini dinţi în mod natural, din diverse motive.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

dca

dca

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul