Criteriul National

Cazare la hotel cu piscină în Călimăneşti-Căciulata

Cazare la hotel cu piscină în Călimăneşti-Căciulata
aprilie 23
12:38 2022

Mai bine de un sfert din apele minerale din Europa se află pe teritoriul României. Ape minerale simple, altele calde, multe dintre ele radioactive. Încă din Antichitate, unele lacuri, acumulate în craterele vechilor mine de sare sau rezultate din eroziunea unor părţi din munţi, erau cunoscute pentru efectele lor terapeutice. Pe de altă parte, România avea, în a doua jumătate a secolului trecut, reputaţia de ţara „tinereţii fără bătrâneţe” datorită terapiei şi produselor medicamentoase concepute de către savanta Ana Aslan.

Situată pe malul drept, la ieşirea râului Olt din defileul Cozia, staţiunea Călimăneşti-Căciulata beneficiază de un climat temperat blând, de condiţii excelente pentru curele antistres şi de un aer ozonat datorită pădurilor situate în jurul staţiunii.

Istoria staţiunii începe în urmă cu 150 de ani, perioadă în care staţiunea Călimăneşti-Căciulata şi-a construit renumele de cea mai apreciată staţiune românească. În cadrul unei expoziţii organizate la Bruxelles, în anul 1893, sursele de la Călimăneşti-Căciulata au obţinut Marele Premiu, o medalie de aur. 14 surse atermale şi termale, sulfuroase, sodice, calcice, clorurate s-au dovedit a fi un excelent medicament în tratarea unor afecţiuni cronice ale aparatului locomotor, afecţiuni ale rinichilor şi ale căilor urinare, maladii neurologice periferice sau gastrite. Unele surse au efecte antialergice şi contribuie la îmbunătăţirea substanţială a mai multor forme de alergii.

Apele acestei staţiuni termale situate în sânul unui peisaj magnific erau deja cunoscute din epoca Dacilor. Însă sursa sa principală, Căciulata 1 a fost descoperită în anul 1830. Napoleon III îşi procura în mod regulat apa de la Călimăneşti. Ulterior, au fost construite mai multe unităţi de cazare în această staţiune. Unul dintre cele mai apreciate hoteluri din staţiunea Călimăneşti-Căciulata este Hotel Izvoare, situat în inima staţiunii, vis-à-vis de Parcul Căciulata. La Hotel Izvoare, turiştii vor beneficia de numeroase facilităţi; un restaurant cu mâncăruri alese, condiţii foarte bune de cazare cu piscină în care vă puteţi bălăci în voie.

Considerată perla Oltului, ascunsă într-un peisaj idilic, staţiunea Călimăneşti-Căciulata reprezintă locul ideal pentru o vacanţă de vis, o vacanţă completă. Din totalul de 10.000 de hectare de teren pe care se întinde staţiunea aproximativ 7500 sunt acoperite de păduri.

Izvoarele vindecau domni şi împăraţi pe vremuri

Efectul terapeutic al apelor de la Călimăneşti-Căciulata este cunoscut din epoca dacilor şi romanilor însă apele au început să fie valorificate în mod oficial abia începând cu secolul XIX. Conform unei legende, în urmă cu câteva sute de ani, un cioban uimit să descopere că animalele sale se vindecau mai rapid atunci când se adăpau din apele lacului de pe câmpul lui Căliman a încercat şi el apele şi i-au dispărut durerile de spate. A împărtăşit acest secret cu călugării de la Mănăstirea Cozia. Se spune că însuşi Mircea cel Bătrân a beneficiat de puterea vindecătoare a acestor ape la bătrâneţe.

Cea mai bună perioadă de a vizita staţiunea Călimăneşti-Căciulata este prima săptămână a lunii august, atunci când oraşul este animat datorită Festivalului Naţional de Folclor “Cântecele Oltului”.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul