Criteriul National

Cazul asasinării jurnalistului Khashoggi: Trump s-a lăudat că i-a salvat pielea prințului moștenitor al Arabiei Saudite – Esential

Cazul asasinării jurnalistului Khashoggi: Trump s-a lăudat că i-a salvat pielea prințului moștenitor al Arabiei Saudite – Esential
septembrie 11
07:54 2020
Donald Trump s-a lăudat că i-a ”salvat pielea” prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, acuzat de Congresul SUA că este responsabil pentru asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit unor noi extrase din interviuri acordate de preşedintele Statelor Unite jurnalistului Bob Woodward, relatează joi AFP.

”I-am salvat pielea”, declara la 22 ianuarie miliardarul republican jurnalistului Woodward, care îşi publică marţi noua sa carte ”Furia”. ”Am reuşit să fac în aşa fel încât Congresul să-l lase în pace. Am reuşit să-i opresc”, a adăugat el, potrivit unor extrase difuzate joi de site-ul Business Insider.

Senatorii SUA, inclusiv tabăra republicană a preşedintelui, l-au considerat oficial pe prinţ ”responsabil” pentru asasinat. Dar Donald Trump l-a susţinut întotdeauna.

Când Bob Woodward l-a întrebat despre această crimă, preşedintele Statelor Unite a încercat mai întâi să creeze o diversiune.”Da, dar Iranul ucide 36 de oameni pe zi, deci …”, a spus el, potrivit extraselor. Presat de interlocutorul său, el a insistat în cele din urmă asupra negărilor lui ”MBS”. El va spune întotdeauna că nu a făcut-o”, a subliniat Trump. ”Le spune tuturor şi, sincer, mă bucur că spune asta”, ”nu a spus niciodată că a făcut-o”, a afirmat de asemenea preşedintele american.

”Credeţi că a făcut-o?”, l-a întrebat jurnalistul pe Trump. ”Nu, el spune că nu a făcut-o”, a răspuns acesta. ”Ştiu, dar chiar îl credeţi?”, a insistat jurnalistul. ”El spune foarte ferm că nu a făcut-o”, a tranşat preşedintele SUA, înainte de a sublinia încă o dată că Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari pe produse americane pentru a justifica importanţa menţinerii acestui aliat.

Luni, într-un verdict final, un tribunal saudit a anulat cele cinci condamnări la moarte pronunţate în cazul acestui asasinat şi a condamnat opt acuzaţi neidentificaţi la pedepse cuprinse între şapte şi 20 de ani de închisoare.

Colaborator al Washington Post şi critic al regimului saudit după ce mai întâi a fost apropiat de acesta, Jamal Khashoggi a fost asasinat şi corpul său tăiat în bucăţi în octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde s-a deplasat pentru a ridica un document. El era în vârstă de 59 de ani la momentul morţii sale şi rămăşiţele sale nu au fost găsite niciodată. Această crimă a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman sau „MBS”, desemnat de responsabili turci şi americani drept comanditarul asasinatului.

După ce iniţial a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, Riadul a recunoscut în cele din urmă că acesta a fost comis de agenţi saudiţi care ar fi acţionat singuri şi fără a primi ordine din partea conducătorilor. (sursa: Agerpres)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul