Criteriul National

Cazul lui Novak Djokovic e relevant pentru procedurile deficitare ale Australiei, nu pentru vaccinuri – Tenis

Cazul lui Novak Djokovic e relevant pentru procedurile deficitare ale Australiei, nu pentru vaccinuri – Tenis
ianuarie 11
04:55 2022
Deocamdată nu poate fi trasă decât o singură concluzie de pe urma „achitării” tenismenului Novak Djokovic de acuzația că a încercat să intre nevaccinat în Australia. Iar aceea este că e ceva extrem de greșit în privința procedurilor de control la frontieră ale Australiei, potrivit The Guardian.

Judecătorul a constatat că vedeta tenisului a satisfăcut toate cerințele rezonabile pentru a fi primit în țară, după cum a admis însuși guvernul de la Canberra. El deține două documente distincte care-l exceptează de la vaccinare, unul eliberat de autoritatea tenisului din Australia și altul de autoritățile statului Victoria. Viza i-a fost anulată la poarta aeroportului, după aterizare, fără ca el să fi avut timp să-și contacteze avocatul. A fost reținut și închis într-un hostel celebru, în care sunt închiși de obicei solicitanții de azil. Procedura a fost una bizară.

Rămâne de văzut dacă guvernul australian va opta să treacă peste capul judecătorului și să restabilească anularea vizei. Premierul Scott Morrison ar putea argumenta că restabilirea interdicției va servi drept exemplu, descurajându-i pe toți cei care evită vaccinarea, chiar și dacă ei ar reuși să treacă de toate obstacolele birocratice necesare și ar respecta toate regulile.

E posibil și ca Djokovic să opteze să lase baltă Australia mai degrabă decât să se confrunte săptămâna viitoare cu o reacție neplăcută a publicului la Australian Open. Din cauză că n-au avut suficient acces la vaccinurile cărora Djokovic li se opune, australienii au fost siliți să îndure niște măsuri de carantină extreme.

Totuși, acest fiasco în sine are puțin de-a face cu faptul că Djokovic refuză vaccinarea. La fel de irelevant ar trebui să fie și pentru Morrison – și alții – care în mod atât de evident și-au dorit să-i ia lui Djokovic scalpul celebru în numele cauzei pro-vaccinare.

Din cauză că au gestionat atât de prost cazul lui Djokovic, autoritățile australiene l-au transformat într-un test al justiției naturale [echitatea procedurală, obiectivitatea decidentului – n.trad.] și al drepturilor omului. Judecătorul nu a pus întrebarea dacă vaccinarea e o idee bună, ci ce ar fi trebuit să facă Djokovic și nu a făcut. Întrebare la care n-a existat nici un răspuns, ceea ce l-a determinat pe judecător să se declare „alarmat” de tratamentul „evident nedrept” la care a fost supus tenismenul, ca și cum ar fi fost un ciumat ce necesita încarcerare imediată.

În vremuri în care guvernele autoritare de pretutindeni încalecă fără șa pe statul de drept, verdictul din cazul Djokovic constituie o victorie – adevărat, modestă – pentru susținătorii acestui principiu.

În întreaga lume, inclusiv Australia, regulile care guvernează imigrația sunt supuse unei presiuni extreme. Grănicerii britanici se pregătesc să respingă bărci gonflabile dincolo de Canal. Sirienii sunt expediați înainte și înapoi peste frontiere în Mediterana de Est. În largul coastelor Libiei mor refugiați. Latino-americanii își croiesc drum prin Mexic doar pentru a se izbi de „zidul” lui Donald Trump. Dictaturi și democrații se confruntă deopotrivă cu presiuni interne și externe care le aduc anarhia la granițe.

Din ce în ce mai multe țări de pe toate continentele își văd frontierele slăbind și rupându-se. Modul în care ele vor reacționa va avea un efect dramatic asupra relațiilor internaționale, dar și asupra drepturilor omului. Fiecărui Djokovic ivit în fața porților îi vor corespunde alte sute de mii ale căror cazuri vor trece neobservate. Aici regăsim relevanța cazului său. (RADOR)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul