Criteriul National

Ce ar putea însemna scufundarea navei Moskva pentru efortul de război al Rusiei

Ce ar putea însemna scufundarea navei Moskva pentru efortul de război al Rusiei
aprilie 16
08:24 2022

Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei, zace azi în adâncurile Mării Negre. Ucraina susține că a lovit Moskva cu rachete, ceea ce a dus la scufundarea acesteia. Rusia a insistat că motivul scufundării a fost un incendiu. Vineri, Statele Unite au susținut versiunea Ucrainei, un oficial de rang înalt din domeniul apărării afirmând că acestea consideră că două rachete ucrainene Neptun au lovit nava de război rusă în Marea Neagră.

Crucisatorul rusesc Moskva – cea mai mare nava din Marea NeagraFoto: Wikimedia Commons

Dar ce înseamnă pierderea navei Moskva pentru efortul de război al Rusiei?

Cel mai mare efect poate fi asupra moralului rusesc. În calitate de navă amiral a flotei rusești din Marea Neagră, Moskva a fost unul dintre cele mai vizibile atuuri ale sale în războiul din Ucraina. Deși Moscova gestionează cu atenție știrile despre război în Rusia, va fi greu de ascuns absența bruscă a unei nave atât de mari.

Iar pierderea sa va ridica îndoieli cu privire la capacitățile de luptă ale Rusiei, indiferent dacă aceasta s-a datorat unei acțiuni inamice sau unui accident.

„Ambele explicații pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficiențe rusești – fie o apărare aeriană slabă, fie proceduri de siguranță și control al avariilor incredibil de laxe pe nava amiral a Flotei Mării Negre”, au scris analiștii Mason Clark, Kateryna Stepanenko și George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Carl Schuster, un fost căpitan al Marinei americane, a declarat că îndoielile au ajuns până la Kremlin.

„Ridică întrebări cu privire la competența navală la 10 ani după ce (președintele rus Vladimir) Putin a anunțat că va restabili capacitățile, moralul și profesionalismul marinei”, a declarat Schuster.

„Se pare că nu a fost capabil să își respecte niciuna dintre promisiunile făcute pentru niciunul dintre serviciile militare rusești”, a mai spus Schuster, menționând că Rusia a suferit eșecuri și pe uscat.

Însă analiștii sunt împărțiți în ceea ce privește impactul pe care îl va avea scufundarea asupra invaziei rusești.

Analiștii de la ISW o consideră o lovitură relativ minoră, spunând că nava a fost folosită în principal pentru lovituri cu rachete de croazieră asupra centrelor logistice și aerodromurilor ucrainene. Rusia are sisteme terestre și avioane de atac care pot face același lucru, au spus ei.

Cu toate acestea, ei au adăugat că, dacă într-adevăr o rachetă ucraineană a fost cea care a dus la scufundare, marina rusă va trebui să își regândească operațiunile, eventual să mute navele mai departe de teritoriul ucrainean și să își ajusteze apărarea aeriană.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că principala misiune a navei Moskva a fost apărarea aeriană a forțelor rusești din Marea Neagră.

„Va avea un impact asupra acestei capacități, cu siguranță pe termen scurt”, a declarat Kirby reporterilor.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul