Criteriul National

Ce este angioplastia coronariana cu implant de stenturi?

Ce este angioplastia coronariana cu implant de stenturi?
septembrie 10
12:24 2019

Bolile cardiovasculare raman pe primul loc in lista afectiunilor care ucid cele mai multe persoane in fiecare an. Insa, in prezent, infarctul de miocard poate fi prevenit foarte simplu cu ajutorul procedurilor medicale. Printre cele mai eficiente proceduri se numara angioplastia coronariana cu stent. Sa vedem ce este mai exact aceasta si cum se realizeaza!

 

Ce este angioplastia coronariana cu implant de stent?

Angioplastia coronariana este o investigatie rapida minim-invaziva (non-chirurgicala) care implica largirea arterelor coronare ingustate, pentru a reda functia circulatorie normala. 

 

Arterele coronare sunt vasele de sange care iriga inima. Ingrosarea peretilor acestora cu placi de aterom (depuneri de grasimi) determina aparitia stenozelor (ingustarilor) si, implicit, afectarea circulatiei sanguine cu risc ridicat de infarct miocardic. De ce apare infarctul de miocard? Sangele cu oxigen nu mai ajunge la nivelul muschiului inimii, iar celulele mor. Stenozele apar din cauza dietei bogate in colesterol, fumatului, sedentarismului sau diabetului zaharat.

 

Angioplastia coronariana se poate face cu balon sau cu stent (dispozitiv metalic cilindric de dimensiuni foarte mici). Cea cu balon ajuta la largirea vasului prin introducerea unui balon mic in vas, care apoi este umflat pentru a face loc sangelui sa treaca. Insa acest tip de angioplastie nu garanteaza vindecarea pe termen lung, deoarece vasul se poate restenoza. Angioplastia coronariana cu stent este mai avantajoasa, pentru ca in vas este introdus un dispozitiv metalic care ține vasul deschis. În acest caz, șansele ca vasul să se îngusteze ulterior procedurii sunt mult mai mici.

 

Stentul poate fi de mai multe tipuri:

  • Stent metalic neacoperit (simplu) – ramane montat pe peretii vasului. Acest tip este cel mai dezavantajos, deoarece prezinta risc de restenozare. In timp, vasul dezvolta cicatrici care se umfla si determina ingustari. 
  • Stent cu eliberare de substante medicamentoase (farmacologic active) – este mai eficient. Elibereaza lent medicamente care previn restenozarea.
  • Stent bioresorbabil – cel mai avansat tip de stent. Se dizolva in 6-12 luni, iar vasul revine la normal.

 

Angioplastia coronariana cu stent se realizeaza pacientilor carora le-au fost identificate stenoze. Se poate efectua persoanelor ce au suferit un infarct miocardic, daca acestea au supravietuit, persoanelor ce sufera de boala coronariana sau angina pectorala (durere puternica la nivelul pieptului). Procedura se poate efectua imediat ce stenoza a fost identificata prin coronarografie – investigatie minim-invaziva prin care se analizeaza starea arterelor coronare, sub controlul razelor X.

Cum se realizeaza aceasta procedura?

Pregatire pentru procedura implica administrarea de medicamente antiagregante plachetare.

 

Procedura are loc in sala de angiografie (angiografia este o investigatie imagistica care urmareste sistemul vaselor de sange) si este efectuata de catre un medic cardiolog interventionist.

 

  1. Medicul efectueaza o anestezie locala in locul in care urmeaza sa faca o punctie (intepatura): in zona incheieturii mainii sau in zona inghinala.
  2. Se face punctia in locul ales si se monteaza o teaca (tub subtire de plastic).
  3. Prin teaca, medicul introduce un cateter (tub foarte subtire de plastic) si il ghideaza spre arterele coronare, sub control radiologic.
  4. Odata pozitionat, prin cateter se introduce o substanta de contrast pe baza de iod care face vizibile ingustarile sub raze X.
  5. Se introduce un stent pe un balon cu diametrul ales in functie de gravitatea afectiunii. Se expandeaza stentul care ramane montat pe peretii vasului si asigura un flux normal de sange.
  6. Se extrage cateterul si se realizeaza compresia punctiei pentru a opri sangerarea sau se aplica un dop de colagen.

 

Procedura dureaza 30-60 de minute, nu este dureroasa si nu lasa cicatrici. Aceasta se poate repeta, in functie de numarul stenozelor.

 

Dupa interventie, pacientul trebuie sa stea in repaus cateva ore, deci necesita spitalizare o zi. Daca punctia a fost facuta in zona inghinala, acesta nu trebuie sa se ridice din pat. In functie de domeniul de activitate, pacientul poate reveni la locul de munca. Efortul fizic intens trebuie evitat in prima saptamana, insa activitatile zilnice obisnuite pot fi efectuate. Recuperarea este rapida si usoara. In urmatoarele luni pacientul trebuie sa urmeze un tratament specific.

Riscuri si complicatii

 

Angioplastia coronariana are un risc foarte mic de aparitie a complicatiilor, deoarece este o interventie minim-invaziva.

 

Pot aparea dureri usoare la nivelul pieptului sau in locul punctiei, in primele ore de la procedura. De asemenea, pot aparea sangerari in locul intepaturii.

 

Alte complicatii includ alergii la substanta de contrast injectata.

 

Extrem de rar, riscurile mai grave sunt reprezentate de ruperea arterei coronare sau de aparitia unui infarct de miocard ori a unui accident vascular cerebral.

 

Pe termen lung, poate reaparea stenoza. Insa evolutia din domeniul medical reduce foarte mult acest risc.

 

Așadar, angioplastia coronariana cu implant de stent este eficienta pentru a tine sub control boala coronariana, angina pectorala si pentru a preveni infarctul de miocard.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul