Criteriul National

Ce este etalonarea si de ce este importanta pentru instrumentele de masura

Ce este etalonarea si de ce este importanta pentru instrumentele de masura
ianuarie 17
16:37 2018

De la folosirea unui ceas bine potrivit, la umplerea rezervorului cu benzina si la cuantificarea consumului de apa din propriile apartamente, cu totii depindem zi de zi de diferite instrumente de masura. Totusi, pentru ca acestea sa functioneze corespunzator, este nevoie sa fie si etalonate. In termeni simpli, etalonarea reprezinta compararea unui instrument de masura si a valorilor afisate de acesta cu un etalon. De ce trebuie instrumentele de masura etalonate?

Pentru a nu comercializa un produs neconform. In momentul in care o piesa din linia de productie este verificata cu un instrument de masura neetalonat, exista riscul ca un produs neconform sa treaca de verificare si sa ajunga sa fie folosit de client. Pentru a avea masuratori corecte in departamentul de cercetare si pentru a nu valida un produs neconform, masuratorile trebuie efectuate cu precizie.

Pentru a detecta din timp orice defectiune. Etalonarea efectuata la timp poate detecta o neconformitate. Neidentificarea acesteia poate duce la pierderi considerabile de bani si de timp.

Pentru a respecta prevederile contractuale. Multe companii fac parte din grupuri internationale si sunt obligate prin contract sa isi etaloneze instrumentele de masura la un interval stabilit de timp.

Etalonarea regulata ajuta la pastrarea in conditii optime a instrumentelor de masura si la obtinerea de rezultate fiabile in proiectare, productie si controlul calitatii. Exista numeroase motive pentru a etalona un instrument de masura, insa cand trebuie efectuata etalonarea?

1. La intervale regulate. Cele mai multe instrumente de masura se etaloneaza lunar, semestrial sau anual, in functie de frecventa utilizarii, de importanta piesei masurate, de mediul de lucru sau de pagubele materiale care ar putea aparea in urma masurarii gresite.

2. Dupa un incident. Intotdeauna dupa ce un instrument de masura este lovit, conectat la o sursa de alimentare cu fluctuatii de tensiune sau dupa orice alt incident, trebuie etalonat.

3. In functie de recomandarile producatorului. In general, producatorii recomanda intervale de etalonare pentru instrumentele lor de masura.

4. Inaintea inceperii unui proiect nou. Orice nou proiect trebuie sa porneasca de la premise sigure.

5. In functie de cerintele companiei. Numeroase companii accepta masuratori efectuate numai de instrumente etalonate.

O alta intrebare importanta este: unde se etaloneaza instrumentele de masura? Cea mai frecventa practica o reprezinta apelarea la un laborator de etalonare, care insa trebuie ales cu grija, dupa cateva criterii importante:

– laboratorul sa fie acreditat ISO 17025 de catre o organizatie recunoscuta de ILAC si care sa fi semnat pactul MRA;

– domeniile acreditate ale laboratorului sa fie specificate in certificatul de acreditare;

– laboratorul sa detina echipamentele necesare si adecvate pentru efectuarea etalonarilor;

– laboratorul sa aiba experienta in respectivul domeniu de etalonare;

– laboratorul sa elibereze un certificat de etalonare conform ISO 17025.

Doar prin intermediul etalonarii, un instrument de masura pastreaza calitatea si fiabilitatea produsului, protejand investitia facuta la achzitionarea acestuia.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro