Criteriul National

Ce este Kendama, jocul care a creat furori si in Romania?

Ce este Kendama, jocul care a creat furori si in Romania?
august 29
13:33 2017

kendama1Kendama este un joc japonez aparut pe la inceputul secolului XVIII, foarte popular in Japonia si, in ultima vreme, si la noi in tara. Jocul consta intr-un maner, de obicei din lemn, cu trei cupe si o bila legata de maner cu o ata; tepusa se numeste „ken”, iar bila „tama”, care in japoneza inseamna „dama”.

Regulile jocului kendama au fost stabilite de catre Asociatia Kendama din Japonia, infiintata de Issei Fujiwara, cel care a desenat schita jocului; tot aceasta asociatie a creat si sistemele de notare care au fost folosite ulterior in competitii.

O competitie kendama se realizeaza intre doi jucatori, fiecare cu propria kendama, care joaca unul impotriva celuilalt, iar cel care reuseste sa faca cele mai multe miscari, in cat mai multe pozitii diferite, va fi castigator.

Regulile jocului sunt destul de simple: jucatorul trebuie sa prinda mingea in bat sau in una dintre cupe; exista sute de tehnici de prindere care necesita concentrare si coordonare. Pe langa asta, bila nu are voie sa atinga corpul sau hainele concurentului, iar daca acesta reuseste sa o tina nemiscata 3 secunde, va fi punctat. Cele trei cupe sunt de dimensiuni diferite, cea mai mica fiind cea mai dificila de prins mingea.

Exista, de asemenea, multe trucuri, atat pentru incepatori cat si pentru avansati; daca doresti sa vezi cum se fac, poti sa cauti pe youtube videoclipuri cu persoane experimentate in kendama.

Acest joc ofera si beneficii, atat unui adult, cat si unui copil; pe langa faptul ca este o alta modalitate de a-ti scoate copilul cu ochii din telefon sau calculator, kendama dezvolta abilitati cum ar fi: indemanarea, reflexele, coordonarea ochi-mana.

Pretul unei kendama poate varia de la 70 de lei pana la 300 de lei, in functie de material, firma si marime. Astfel, cele mai cunoscute firme producatoare de kendama sunt: Kendama USA, Krom Kendama, Sweet Kendama, Bull Kendama.

Daca kendama ti se pare interesant, iti recomand sa urmaresti cateva videoclipuri ca sa intelegi mai bine cum functioneaza jocul si cum se fac anumite trucuri.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Tudor

Tudor

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo