Criteriul National

Ce este Kendama, jocul care a creat furori si in Romania?

Ce este Kendama, jocul care a creat furori si in Romania?
august 29
13:33 2017

kendama1Kendama este un joc japonez aparut pe la inceputul secolului XVIII, foarte popular in Japonia si, in ultima vreme, si la noi in tara. Jocul consta intr-un maner, de obicei din lemn, cu trei cupe si o bila legata de maner cu o ata; tepusa se numeste „ken”, iar bila „tama”, care in japoneza inseamna „dama”.

Regulile jocului kendama au fost stabilite de catre Asociatia Kendama din Japonia, infiintata de Issei Fujiwara, cel care a desenat schita jocului; tot aceasta asociatie a creat si sistemele de notare care au fost folosite ulterior in competitii.

O competitie kendama se realizeaza intre doi jucatori, fiecare cu propria kendama, care joaca unul impotriva celuilalt, iar cel care reuseste sa faca cele mai multe miscari, in cat mai multe pozitii diferite, va fi castigator.

Regulile jocului sunt destul de simple: jucatorul trebuie sa prinda mingea in bat sau in una dintre cupe; exista sute de tehnici de prindere care necesita concentrare si coordonare. Pe langa asta, bila nu are voie sa atinga corpul sau hainele concurentului, iar daca acesta reuseste sa o tina nemiscata 3 secunde, va fi punctat. Cele trei cupe sunt de dimensiuni diferite, cea mai mica fiind cea mai dificila de prins mingea.

Exista, de asemenea, multe trucuri, atat pentru incepatori cat si pentru avansati; daca doresti sa vezi cum se fac, poti sa cauti pe youtube videoclipuri cu persoane experimentate in kendama.

Acest joc ofera si beneficii, atat unui adult, cat si unui copil; pe langa faptul ca este o alta modalitate de a-ti scoate copilul cu ochii din telefon sau calculator, kendama dezvolta abilitati cum ar fi: indemanarea, reflexele, coordonarea ochi-mana.

Pretul unei kendama poate varia de la 70 de lei pana la 300 de lei, in functie de material, firma si marime. Astfel, cele mai cunoscute firme producatoare de kendama sunt: Kendama USA, Krom Kendama, Sweet Kendama, Bull Kendama.

Daca kendama ti se pare interesant, iti recomand sa urmaresti cateva videoclipuri ca sa intelegi mai bine cum functioneaza jocul si cum se fac anumite trucuri.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Tudor

Tudor

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu