Criteriul National

Ce este Kendama, jocul care a creat furori si in Romania?

Ce este Kendama, jocul care a creat furori si in Romania?
august 29
13:33 2017

kendama1Kendama este un joc japonez aparut pe la inceputul secolului XVIII, foarte popular in Japonia si, in ultima vreme, si la noi in tara. Jocul consta intr-un maner, de obicei din lemn, cu trei cupe si o bila legata de maner cu o ata; tepusa se numeste „ken”, iar bila „tama”, care in japoneza inseamna „dama”.

Regulile jocului kendama au fost stabilite de catre Asociatia Kendama din Japonia, infiintata de Issei Fujiwara, cel care a desenat schita jocului; tot aceasta asociatie a creat si sistemele de notare care au fost folosite ulterior in competitii.

O competitie kendama se realizeaza intre doi jucatori, fiecare cu propria kendama, care joaca unul impotriva celuilalt, iar cel care reuseste sa faca cele mai multe miscari, in cat mai multe pozitii diferite, va fi castigator.

Regulile jocului sunt destul de simple: jucatorul trebuie sa prinda mingea in bat sau in una dintre cupe; exista sute de tehnici de prindere care necesita concentrare si coordonare. Pe langa asta, bila nu are voie sa atinga corpul sau hainele concurentului, iar daca acesta reuseste sa o tina nemiscata 3 secunde, va fi punctat. Cele trei cupe sunt de dimensiuni diferite, cea mai mica fiind cea mai dificila de prins mingea.

Exista, de asemenea, multe trucuri, atat pentru incepatori cat si pentru avansati; daca doresti sa vezi cum se fac, poti sa cauti pe youtube videoclipuri cu persoane experimentate in kendama.

Acest joc ofera si beneficii, atat unui adult, cat si unui copil; pe langa faptul ca este o alta modalitate de a-ti scoate copilul cu ochii din telefon sau calculator, kendama dezvolta abilitati cum ar fi: indemanarea, reflexele, coordonarea ochi-mana.

Pretul unei kendama poate varia de la 70 de lei pana la 300 de lei, in functie de material, firma si marime. Astfel, cele mai cunoscute firme producatoare de kendama sunt: Kendama USA, Krom Kendama, Sweet Kendama, Bull Kendama.

Daca kendama ti se pare interesant, iti recomand sa urmaresti cateva videoclipuri ca sa intelegi mai bine cum functioneaza jocul si cum se fac anumite trucuri.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Tudor

Tudor

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro