Criteriul National

Ce este o casa smart si cat este de avantajoasa?

Ce este o casa smart si cat este de avantajoasa?
martie 13
18:11 2020

Casele smart (smart house) sunt din ce in ce mai prezente in viata noastra si sunt din ce in ce mai atractive. O astfel de casa este caracterizata prin faptul ca poate sa fie controlata de la distanta de catre proprietar, prin intermediul unei aplicatii de pe smartphone.

Conform celor de la Make It SMART , o casa inteligenta poate sa acopere o gama foarte larga de de elemente ce pot fi controlate cu usurinta de pe telefon, incepand cu sistemele de inchidere a usilor si terminand cu aparatura electrocasnica. In ultimii ani s-au dezvoltat o multime de aplicatii pentru automatizarea elementelor din casa.

La ce trebuie sa te astepti atunci cand descoperi o casa smart?

In mare, casa smart contine o multime de echipamente conectate la internet. In unele cazuri, componentele sunt interconectate intre ele. Exista numeroase elemente care pot contura casa smart, insa cele mai populare sunt urmatoarele:

  • Aparatura de incalzire si de apa calda a locuintei. Prin intermediul aplicatiilor care pot controla aceasta aparatura, beneficiarul poate seta temperatura din casa la o anumita valoare, cu jumatate de ora inainte de a ajunge sau poate porni boilerul din timp, pentru a avea apa cald.
  • Sistemele de ventilatie. Tot confortul fizic se poate obtine si prin controlul sistemelor de ventilatie. Pe timp de vara, posibilitatea de a seta temperatura de acasa la o valoare confortabila, inainte de a ajunge, poate duce la economii si la o doza mare de confort;
  • Iluminatul casnic si prizele. Controlul iluminatului de la distanta poate fi si el foarte atractiv, crescand gradul de siguranta din locuinta. Prin pornirea si oprirea luminii de la distanta, potentialii hoti pot fi descurajati.
  • Sistemele de siguranta. Sistemele de paza, sistemele de acces, de protectie impotriva incendiilor sau inundatiilor pot si ele sa fie incluse in conceptul de casa smart, alarmand proprietarul in cazul unei situatii neplacute, direct pe telefon.

De asemenea, in ansamblul casei smart mai poate fi inclus sistemul de irigare a gazonului, sistemul audio si video, electrocasnicele ( cafetiera, frigiderul, cuptorul cu microunde, etc ) si numeroase alte electrocasnice care pot genera un plus de confort atunci cand sunt controlate de la distanta.

De ce o casa smart?

Pentru ca ofera o multime de avantaje si exceptand investitia initiala, poate genera economii serioase. Confortul generat de o astfel de casa este mult mai mare decat cel al unei case traditionale iar cheltuielile pentru incalzire, pentru racire sau pentru utilizarea a numeroase altor electrocasnice pot fi foarte mici.

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul