Criteriul National

Ce este si cum functioneaza tigara electronica?

Ce este si cum functioneaza tigara electronica?
februarie 28
15:45 2017

Toate tigarile electronice functioneaza printr-un princiupiu destul de simplu: un lichid este transformat in vapori prin procesul de incalzire a acestuia. O baterie trimite un curent electric catre un tampon dintr-un material ce absoarbe lichidul, fiind infasurat strans cu o rezistenta metalica. Trimitand curent catre rezistenta, aceasta se incalzeste. Odata ce rezistenta devine destul de fierbinte, lichidul care este in contact cu aceasta se incalzeste la randul sau, ajungand la punctul in care se transforma in vapori. Acesti vapori sunt ulterior inspirati sau inhalati din dispozitiv. Din cauza faptului ca utilizatorii de tigari electronice inhaleaza vapori si nu fum, acestia se auto denumesc ,,vaperi’’ pentru a se distinge de utilizatorii de tutun.

Tigarile electronice sunt disponibile in toate formele si marimile si pot fi clar clasificate avand in vedere simplicitatea, flexibilitatea si capacitatea lor. O alta distinctie importanta intre dispozitive este facuta in functie de calitatea acestora de a avea un sistem deschis sau inchis. Dispozitivele cu un sistem inchis nu pot fi modificate de utilizator. Bateria, rezistenta, incaperea in care se afla lichidul sunt independente. Singurul aspect flexibil este capacitatea de a schimba cartusele de elichid pentru a schimba gustul sau puterea nicotinei. In schimb, in cazul unui sistem deschis, toate aspectele acestea pot fi schimbate pentru a i se potrivi cat mai bine utilizatorului.

 

Dispozitivele de prima generatie

Avand in vedere faptul ca tigarile electronice au fost concepute initial pentru a inlocui tigarile traditionale, primele versiuni au fost realizate in mod deliberat sa semene cu tigarile cu tutun. Cel mai simplu design in aceasta categorie este cel de unica folosinta, gata de utilizat chiar din pachet. Orice este necesar (baterie, atomizor, lichid) este sigilat in interiorul dispozitivului. Trebuie doar sa tragi din tigara electronica pentru a fi activata. De obicei dupa 200-300 pufuri, tigara electronica este pur si simplu aruncata in momentul in care nu mai functioneaza. Designul si simplicitatea le-a adus cat mai aproape de aspectul tigarii clasice. O versiune putin mai complexa a acestora, sunt dispozitivele din prima generatie care au o baterie reincarcabila si un cartus ce contine elichid care poate fi inlocuit. Majoritatea tigarilor electronice din aceasta categorie sunt considerate sisteme inchise.
Dispozitivele din a doua generatie

Aceste tigari electronice sunt versiuni mult mai elaborate ale acelora din prima generatie. Sunt mai mari, au baterii reincarcabile mult mai puternice si care dureaza mai mult, contin un rezervor (care este alimentat de catre utilizator) care poate contine o cantitate mai mare de elichid si, in multe cazuri, nivelul de putere, volumul de vapori si tipul de elichid pot fi ajustate. Una dintre diferente este aceea ca dispozitivele din prima generatie sunt activate vapand din ele, iar cele din a doua generatie sunt prevazute cu un buton care trebuie apasat pentru incalzirea rezistentei. Spre deosebire de prima generatie, a doua generatie de tigari electronice ofera o varietate mai larga de arome si intensitati ale nicotinei alese de catre utilizator pentru a umple rezervorul. Intrucat utilizatorii pot deschide dispozitivul si pot schimba modalitatea de functionare a acestora (de exemplu, utilizarea unui al tip de rezistenta, al unui lichid preferat), acestea sunt considerate, precum si cele mentionate in cele ce urmeaza, ca fiind in general sisteme deschise.

 

Dispozitivele din a treia generatie

Aceste dispozitive sunt cele mai puternice si cele mai flexibile, fiind exclus in totalitate aspectul tigarilor clasice. Bateriile existente sunt de diferite forme si marimi, sunt mai puternice si dureaza mai mult. Rezervorul tinde sa fie mai mare, necesitand reumplerea sa mult mai rara. A treia generatie de tigari electronice este preferata de catre cei care au facut un hobby din acest aspect, intrucat acestia isi pot personaliza experienta de vapare. Controland setarile bateriei si tipul bobinei si a materialelor de absorbtie, utilizatorul poate manipula mai precis fluxul, grosimea si volumul vaporilor produsi.

 

Mai departe de a treia generatie

Odata ce modelele au devenit nelimitate, au inceput sa apara si noi inovatii. Aceste inovatii imbunatatesc in mod semnificativ managementul de putere si dobandesc un control al temperaturii, lucru care reduce in mod dramatic problema efectului de uscat, o experienta gustatila neplacuta produsa de arderea materialelor absorbante, intrucat lichidul este utilizat la refuz sau vaporizat mult prea rapid. Alte inovatii de siguranta sunt, de exemplu, polaritatea inversa, o mai buna calitate a bateriei, dispozitive privind protectia de temperatura, fiind, de asemenea, adaugate afisaje digitale sofisticate (temperatura, volti, wati, ohmi).

 

Lichidele tigarilor electronice

Lichidele folosite in tigarile electronice, indiferent de dispozitiv, contin in mod obisnuit patru ingrediente principale: propilen glicol, glicerina vegetala, arome si, optional, nicotina. Combinatia si cantitatea acestor ingrediente depind de preferintele utilizatorului.

Propilen glicol
Propilen glicolul este realizat in cantitati mari intrucat presupune o utilizare in multe produse alimentare, in medicamente, in diferite modalitati de divertisment. Acesta isi impartaseste o parte din aroma proprie si previne uscarea alimentelor. In cazul multor medicamente orale si de actualitate este folosit ca stabilizator. In productiile de teatru, propilen glicol este utilizat pentru simularea cetei. Lichidul tigarilor electronice contine aceasta substanta intrucat ajuta la mixarea corespunzatoare a ingredientelor de aroma, iar in momentul in care este incalzit produce efectul de fum.

Glicerina vegetala
Avand proprietati asemanatoare cu cele ale propilen glicolului, glicerina vegetala, care este aproape exclusiv obtinuta din plante, este folosita ca supliment alimentar si in obtinerea medicamentelor. De asemenea, ofera o aroma dulce si ajuta la mentinerea prospetimii alimentelor. Este folosita in lichidele tigarilor electronice pentru aproximativ acelasi motiv ca propilen glicolul. Intrucand glicerina vegetala este mai vascoasa decat propilen glicolul, vaperii folosesc un lichid pentru tigara electronica, cu un continut mai mare de glicerina vegetala in momentul in care doresc sa expire vapori ce sunt mai grosi si mai voluminosi.

Nicotina
Derivata in principal din planta de tutun (nicotina tabacum), nicotina se comporta precum un stimulent mai bland, cu efecte si intensitate asemanatoare cu cele ale cofeinei. A fost considerata prentru mult timp ca fiind un ,,ingredient activ’’ in tutun care asigura efectul placut pentru utilizator. Este folosit in lichidul tigarilor electronice pentru motive evidente. Tigarile sunt realizate ca reprezentand o alternativa cu riscuri mai mici a fumatului. Intrucat majoritatea utilizatorilor de tigari electronice sunt ex-fumatori sau inca actuali fumatori care sunt satisfacuti de efectele nicotinei, aceasta reprezinta un ingredient important pentru multi dintre ei. Ca un avantaj practic asupra tigarilor traditionale, tigarile electronice permit utilizatorilor sa controleze intr-un mod mai precis cantitatea de nicotina pe care o folosesc. Ar trebui notat faptul ca aproximativ 15-20% din tigarile electronice vandute nu contin nicotina, fiind folosita in alte scopuri, precum savurarea aromelor sau substituirea fumatului.

Aromele
Aproximativ aromele folosite de tigarile electronice sunt aceleasi cu cele adaugate in alimente si bauturi. Exista mii de arome si combinatii de arome folosite in industria alimentara. Acelasi lucru este valabil si pentru elichidele realizate pentru tigarile electronice. O companie de talie medie poate avea cu usurinta peste 30,000 arome/combinarii de nicotina disponibile. Desi orice aroma poate fi utilizata intr-o tigara electronica, cele obisnuite pot fi impartite in mai multe categorii: fructate sau bauturi fructate, bomboane, bauturi acidulate, patiserie, condimente, mentol, gustul amar (cafea, whiskey) si tutun.

Date fiind cele patru ingrediente de mai sus, posibilitatile sunt aproape nelimitate. Lichidele tigarilor electronice variaza intr-o mare masura in functie de cantitatea de propilen glicol si glicerina vegetala. Raportul folosit de majoritatea industriilor este de 70% propilen glicol si 30% glicerina vegetala, raport care poate fi folosit in cea mai mare varietate de dispozitive; cu toate acestea, unele lichide pot contine 30% propilen glicol si 70% glicerina vegetala, putand fi chiar 100% glicerina vegetala. Acest raport variaza, in principal, in functie de cantitatea de vapori pe care un utilizator prefera sa o produca. O mai mare cantitate de propilen glicol produce mai putini vapori, dar o senzatie mai intensa a inhalarii. O mai mare cantitate de glicerina vegetala genereaza un volum mai mare al vaporilor, dar asigura o senzatie mai slaba pe gat si in gura. Aroma este, probabil, caracteristica dominanta a tigarilor electronice pe care oamenii o prefera. Gustul este de asemenea important pentru multi vaperi care doresc sa alterneze tigarile cu tutun. Desi tigarile electronice asigura si arome de tutun, sunt mai putin preferate de fostii fumatori care nu doresc sa-si asocieze tigara electronica cu tigarile traditionale.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu