Criteriul National

Ce este sindromul dispeptic?

Ce este sindromul dispeptic?
ianuarie 09
13:01 2016

Digestia dificila si dureroasa este o manifestare care apare dupa o masa prea bogata in grasimi sau atunci cand am mancat intr-o stare psihica negativa, de furie, teama sau agitatie. Mai multe informatii despre sindromul dispeptic va ofera site-ul Medicina informativa – ghid complet de sanatate.

Fiecare dintre noi a ajuns, pana la varsta adulta, sa isi cunoasca organismul destul de bine pentru a sti dinainte care alimente ii priesc si care, invariabil, produc indigestie si disconfort abdominal. Unele persoane nu suporta prajelile, altele nu tolereaza leguminoasele ori lactatele. Dar mai sunt si persoane care, indiferent ce aliment ar consuma, experimenteaza des neplacerile dispepsiei, precum digestia greoaie, acompaniata de dureri, balonare, greturi si eructatii.

Dat fiind ca nu se confrunta cu simptome prea accentuate, numerosi indivizi nici nu realizeaza ca au probleme, ca digestia lor nu decurge in mod normal si ca, din aceasta cauza, pot aparea si alte afectiuni. Un sistem digestiv care functioneaza necorespunzator nu va permite o procesare si o asimilare corespunzatoare a nutrimentelor. De aici rezulta si o serie de carente, care pana la urma pot avea o influenta grava asupra organismului, epuizandu-l si expunandu-l la degradarea severa a starii generale.

Dureri, eructatii…

Unii considera ca balonarea sau eructatiile sunt firesti, dar in realitate o mistuire impecabila se produce foarte discret, fara crampe si eliminari de gaze. Digestia dificila este prezenta la majoritatea oamenilor cu un stil de viata modern, in care zilnic se alterneaza repausul alimentar prelungit cu abuzul practicat la cina.

Sindromul dispeptic este o suma de simptome. Incepem sa banuim ca am putea avea de-a face cu o dispepsie atunci cand resimtim frecvent arsuri esofagiene, balonare, dureri de stomac, greturi, o foame nefireasca, dar si episoade de voma ori diaree. La foarte scurta vreme ce am inceput sa ne hranim se mai poate ivi o senzatie de greata ori de satietate nejustificata.

Ce este de facut?

La originile dispepsiei pot sta afectiuni precum litiaza biliara, bolile pancreatice, gastrita, ulcerul gastric, dar si stresul ori problemele afective, stiuta fiind stransa legatura intre sistemul neuro-hormonal si activitatea digestiva.

Sindromul dispeptic imbraca adesea forma bolii ulceroase, cand sectorul predilect de desfasurare a simptomelor este stomacul. In urma examinarilor medicului si prin endoscopie se poate descoperi destul de repede existenta unor leziuni de tip ulceros. Dar manifestarile patologice sunt uneori autonome.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro