Criteriul National

Ce este sindromul dispeptic?

Ce este sindromul dispeptic?
ianuarie 09
13:01 2016

Digestia dificila si dureroasa este o manifestare care apare dupa o masa prea bogata in grasimi sau atunci cand am mancat intr-o stare psihica negativa, de furie, teama sau agitatie. Mai multe informatii despre sindromul dispeptic va ofera site-ul Medicina informativa – ghid complet de sanatate.

Fiecare dintre noi a ajuns, pana la varsta adulta, sa isi cunoasca organismul destul de bine pentru a sti dinainte care alimente ii priesc si care, invariabil, produc indigestie si disconfort abdominal. Unele persoane nu suporta prajelile, altele nu tolereaza leguminoasele ori lactatele. Dar mai sunt si persoane care, indiferent ce aliment ar consuma, experimenteaza des neplacerile dispepsiei, precum digestia greoaie, acompaniata de dureri, balonare, greturi si eructatii.

Dat fiind ca nu se confrunta cu simptome prea accentuate, numerosi indivizi nici nu realizeaza ca au probleme, ca digestia lor nu decurge in mod normal si ca, din aceasta cauza, pot aparea si alte afectiuni. Un sistem digestiv care functioneaza necorespunzator nu va permite o procesare si o asimilare corespunzatoare a nutrimentelor. De aici rezulta si o serie de carente, care pana la urma pot avea o influenta grava asupra organismului, epuizandu-l si expunandu-l la degradarea severa a starii generale.

Dureri, eructatii…

Unii considera ca balonarea sau eructatiile sunt firesti, dar in realitate o mistuire impecabila se produce foarte discret, fara crampe si eliminari de gaze. Digestia dificila este prezenta la majoritatea oamenilor cu un stil de viata modern, in care zilnic se alterneaza repausul alimentar prelungit cu abuzul practicat la cina.

Sindromul dispeptic este o suma de simptome. Incepem sa banuim ca am putea avea de-a face cu o dispepsie atunci cand resimtim frecvent arsuri esofagiene, balonare, dureri de stomac, greturi, o foame nefireasca, dar si episoade de voma ori diaree. La foarte scurta vreme ce am inceput sa ne hranim se mai poate ivi o senzatie de greata ori de satietate nejustificata.

Ce este de facut?

La originile dispepsiei pot sta afectiuni precum litiaza biliara, bolile pancreatice, gastrita, ulcerul gastric, dar si stresul ori problemele afective, stiuta fiind stransa legatura intre sistemul neuro-hormonal si activitatea digestiva.

Sindromul dispeptic imbraca adesea forma bolii ulceroase, cand sectorul predilect de desfasurare a simptomelor este stomacul. In urma examinarilor medicului si prin endoscopie se poate descoperi destul de repede existenta unor leziuni de tip ulceros. Dar manifestarile patologice sunt uneori autonome.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo