Criteriul National

Ce este un aviz ISU si in ce conditii se impune obtinerea lui?

Ce este un aviz ISU si in ce conditii se impune obtinerea lui?
mai 11
08:48 2020

Un aviz ISU este o autorizatie de securitate la incendiu, un act administrativ emis conform legii de catre inspectorate prin care se certifica realizarea masurilor de aparare impotiva incendiilor si indeplinirea cerintei esentiale de securitate la incendiu in constructii, instalatii si alte amenajari. Autorizatia ISU se obtine destul de simplu daca persoanele in cauza decid sa accepte ajutorul oferit de o companie specializata in acest sens.

Cat dureaza obtinerea unei autorizatii ISU si care sunt cladirile pentru care este necesara?

O autorizatie ISU este necesara numai in anumite conditii si numai pentru anumite cladiri. Concret, o astfel de autorizatie trebuie sa fie obtinuta pentru cladirile inalte si foarte inalte, cladirile locative cu 4 etaje si mansarda, pentru lacasuri de cult, suprafete agrozootehnice, agroindustriale si sedii ale autoritatilor publice si centrale cu o suprafata de peste 600 mp.

In plus, obtinerea autorizatiei ISU este necesara si pentru parcari cu mai mult de 10 locuri, spatii comerciale si de alimentatie publica, centre de invatamant, gari, autogari, aeroporturi, dar si pensiuni, hoteluri si spatii culturale.

Problema necesitatii avizului de securitate la incendiu si a autorizatiei de securitate la incendiu este una destul de actuala, in conditiile in care se construiesc si se dau in folosinta ansambluri rezidentiale din ce in ce mai multe, precum si cladiri de locuit colective.

Autorizatia ISU se elibereaza in cateva saptamani

Pentru intocmirea planurilor de arhitectura, expertii au  nevoie de 2 saptamani, pentru marcarea masuratorilor de securitate la incendiu pe ele, de 3 pana la 5 zile, pentru redactarea scenariului de securitate la incendiu vor avea nevoie de 3 pana la 5 zile, iar pentru proiectarea instalatiilor care au rol de a asigura cerinta de securitate la incendiu, este nevoie de 2 pana la 4 saptamani.

De asemenea, cei care doresc sa obtina autorizatia ISU trebuie sa mai astepte cateva saptamani, pana la o luna pentru implementarea masurilor prevazute in scenariu, dar si cateva zile pentru verificarea proiectului, si depunerea dosarului la ISU.

Lipsa autorizatiei ISU poate avea ca efect amenzi semnificative

In cazul nesolicitarii autorizatiei si avizului de securitate la incendiu de catre persoanele fizice sau juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente, beneficiarii pot primi amenzi cuprinse intre 5001 si 10000 de lei. De asemenea, in cazul inceperii lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si de schimbare a destinatiei acestora, fara a obtine avizul de securitate la incendiu, beneficiarii sunt sanctionati cu amenzi cuprinse intre 20000 si 50000 de lei.

Pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea in vederea functionalitatii constructiilor si amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu ramane exclusiv beneficiarlor investitiilor.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul