
Un papilom intraductal este un nodul asemănător negilor care se dezvoltă într-unul sau mai multe dintre canalele din sân.
Este de obicei aproape de mamelon, dar uneori poate fi găsit în altă parte a sânului.
Papilomul intraductal este o afecțiune benignă (nu canceroasă) a sânilor.
Este cel mai frecvent la femeile de peste 40 de ani și de obicei se dezvoltă în mod natural pe măsură ce sânii îmbătrânesc și se schimbă.
Bărbații pot avea și papiloame intraductale, dar acest lucru este foarte rar.
Papilomul intraductal nu este același cu cancerul papilar de sân, deși unii oameni confundă cele două afecțiuni din cauza denumirilor lor similare.
Simptomele papilomului intraductal
Puteți observa un mic bulgăre la zona afectată, scurgere de lichid limpede sau pete de sânge din mamelon. Un papilom intraductal nu este de obicei dureros, dar unele femei au disconfort sau durere în jurul zonei.
Îmi crește riscul de cancer de sân?
Papiloamele intraductale, în general, nu cresc riscul de a dezvolta cancer de sân.
Unele papiloame intraductale conțin celule anormale, dar nu canceroase (celule atipice). S-a demonstrat că acest lucru crește ușor riscul de a dezvolta cancer de sân în viitor.
Unele persoane care au papiloame intraductale multiple pot avea, de asemenea, un risc ușor mai mare de a dezvolta cancer de sân.
Diagnosticul papiloamelor intraductale
Papiloamele intraductale pot fi găsite în următoarele cazuri: întâmplător, în timpul screening-ului de rutină a sânilor, după operație la sân Dacă mergi la medicul de familie cu simptome veți fi îndrumată către o anumită clinică, unde veți vedea medici specialiști care vă vor ajuta. Aici veți fi supusă sub câteva teste, această pot fi: o examinare a sânilor, o mamografie (radiografie mamară), o scanare cu ultrasunete (folosind unde sonore pentru a produce o imagine), o biopsie de bază (folosind un ac gol pentru a preleva o probă de țesut mamar pentru a fi privită la microscop), o aspirație cu ac fin sau FNA (folosind un ac fin și o seringă pentru a preleva o probă de celule pentru a fi examinată la microscop).
Femeile sub 40 de ani au mai multe șanse să facă o ecografie decât o mamografie. Țesutul mamar al femeilor mai tinere poate fi dens, ceea ce poate face ca imaginea cu raze X dintr-o mamografie să fie mai puțin clară.
Majoritatea papiloamelor sunt benigne și nu trebuie tratate. Unele papiloame dispar de la sine.
Tratamentul papiloamelor pielii (negi, veruci plantari sau veruci genitale) include: geluri, unguente sau tampoane cu acid salicilic disponibile fără prescripție medicală (OTC), crioterapia (îngheață negul; unele produse sunt disponibile OTC, iar altele sunt pe bază de rețetă), cantaridină
electrochirurgie și chiuretaj, excizie, tratament cu laser, peelinguri chimice, bleomicina, imunoterapie.
Tratamentul papiloamelor din canalul mamar feminin (papilom intraductal) implică de obicei îndepărtarea chirurgicală a papilomului.
Tratamentul papilomului din cutia vocală (laringe) (papilom laringian) implică o laringoscopie cu îndepărtare chirurgicală folosind laserul cu dioxid de carbon (CO2).
Tratamentul papilomului în sinusuri (papilom inversat) include îndepărtarea chirurgicală a papilomului.
Cu toate acestea, dacă presupui că suferi de o asemenea tumoare nu trebuie să intri în panică sau să-ți dai tu un anumit diagnostic. Alege să consulți un medic specialist, care te va ajuta să vezi care este problema, și de ce nu te simți bine. Optează pentru www.ralucaharnagea.ro!