Criteriul National

Ce este un sistem de supraveghere prin IP si ce avantaje ofera o astfel de solutie?

Ce este un sistem de supraveghere prin IP si ce avantaje ofera o astfel de solutie?
august 28
15:09 2020

Trecerea tehnologiei de supraveghere de la sistemul analogic la cel prin IP a reprezentat o inovatie din punct de vedere al calitatii, conectivitatii si al functiilor disponibile. Ansamblul de componente electrice, electronice si mecanice este similar in cazul ambelor sisteme. In ceea ce priveste configurarea, sistemul de supraveghere prin IP este mult mai complex si necesita cunostinte de retelistica.

Dispozitive necesare

Un astfel de sistem este alcatuit din camere de supraveghere prin IP, un NVR (Network Video Recording), un HDD (Hard Disk Drive) pentru stocarea inregistrarilor, surse de alimentare pentru camere, conectori, cabluri pentru conexiuni si monitor pentru supraveghere. Pentru instalare vei avea nevoie de surubelnite in stea, calculator sau laptop si acces la internet prin fir sau wireless. Specialistii recomanda ca setarile de conexiune sa fie facute in birou, inainte de a monta camerele si NVR-ul in locurile unde vor fi amplasate.

Cum se instaleaza

Cunostintele de retelistica necesare pentru instalarea unui sistem de supraveghere prin IP fac ca aceasta sa fie mai dificila in modul Do-It-Yourself. Daca totusi doresti sa te ocupi personal de instalare, sau sa-i supraveghezi mai usor pe cei care il instaleaza, iata care sunt pasii de urmat. Tipul de NVR se alege in functie de numarul de camere pe care le vei conecta. HDD-ul va fi montat in interiorul NVR-ului, pentru a stoca imaginile video. In functie de modelul ales, acesta va stoca imagini pentru cateva zile, saptamani sau chiar luni si va sterge progresiv incepand cu cea mai veche inregistrare pentru a face loc altora noi. NVR-ul este pregatit din fabrica pentru a fi conectat la un HDD, trebuie doar sa folosesti accesoriile din cutia in care a fost livrat. Pentru aparatul NVR si pentru fiecare camera in parte vei alege cate un IP diferit. IP-urile trebuie alese din clasa pe care o foloseste routerul sau reteaua de internet pe care o vor folosi. Cu ajutorul calculatorului sau laptopului conectat la retea vei putea configura IP-urile corecte. Un specialist in retelistica stie exact cum sa le aleaga. Pentru incepatori exista tutoriale explicite pe internet.

Avantajele alimentarii cu PoE

Designul unei camere IP nu difera de cele analogice. Calitatea imaginii si interfata de conectare sunt total diferite. Sistemul PoE (Power over Ethernet) face posibila alimentarea cu curent electric si transferul legaturilor de date prin acelasi cablu de retea. Daca doresti sa folosesti acest tip de alimentare, asigura-te ca NVR-ul pe care il alegi are in partea din spate porturi de retea cu PoE pentru conectarea camerelor IP. Daca ai deja un NVR fara astfel de iesiri, poti conecta un switch cu PoE. Poti folosi orice cablu de retea de tip UTP, FTP sau SFTP. Toate au aceeasi structura: 4 perechi a cate doua fire torsadate. Tehnologia digitala foloseste doar 2 perechi din cele 4 disponibile. Printr-o sertizare corecta, sistemul PoE foloseste celelalte doua perechi pentru a transmite camerelor alimentarea electrica. De asemenea, nu toate camerele IP au PoE integrat. Atunci cand cumperi aceste dispozitive, solicita aceasta specificatie tehnica. Sistemele de supraveghere cu PoE sunt mai usor de instalat si mult mai estetice, datorita unui numar scazut de cabluri necesare. Pentru fiecare camera de supraveghere scazi un cablu de alimentare electrica. Cel mai important avantaj este posibilitatea instalarii camerei la distante mult mai mari decat permit cablurile de alimentare cu 12V. Standardul PoE foloseste tensiune de 48V pe care o transforma in 12V. Asadar, tensiunea este suficienta pentru a ajunge la distante de peste 100 de metri de sursa de alimentare.

 

Sistemul de supraveghere prin IP are o calitate superioara a imaginii video, stocheaza inregistrari pe parcursul mai multor zile si este disponibil in timp real de pe laptop, tableta sau smartphone. Pentru instalare poti alege un proiect Do-It-Yourself, pe baza tutorialelor de pe internet, sau poti apela la serviciile unui specialist.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul