Criteriul National

Ce folosim si ce lasam generatiilor viitoare: rezerve strategice si resurse naturale

Ce folosim si ce lasam generatiilor viitoare: rezerve strategice si resurse naturale
iulie 12
11:03 2019

Tema resurselor naturale, foarte „la moda” in ultimii ani  mai ales prin intermediul padurilor si resurselor ” tradidionale” (petrol, carbune si gaze naturale), presupune o gama diversificata de provocari majore: decalaje de perceptii si practici, fragmentare, grade de epuizare avansat, productivitate si eficienta scazute, probleme de infrasttructura si finantare s.a. , care au fost disecate cu minnutiozitate in faza anterioara a proiectului.

Societatea romaneasca se afla la ora actuala intr-o dinamica complexa si rapida, iar nevoie de a atinge o stare de echilibru si de a nu uita sa lasam ceva in urma pare mai mare ca oricand. Daca ne dorim cu adevarat sa intram in „casta” tarilor relevante in acest secol trebuie sa parcurgem intr-un ritm cat mai alert cativa oasi mari in procesul de dezvoltare, iar dezvoltarea durabila a Romaniei trebuie sa depaseasca stadiul de mit, de concept sau slogan cu forma frumoasa si complet lipsit de fond si sa se transforme intr-o prioritate reala a intregii societati.

Concluzia generala a majoritatii analizelor si scenariilor este accea ca Romania secolului 21 detine un patrimoniu natural strategic care se confrunta cu o multitudine de probleme cu implicatii complexe, care creioneaza o perspectiva sumbra pe viitor si care impune identificarea si implementare unor solutii clare si coerente, adunate intr-un proiect de dezvoltare ” sanatos” si bine inchegat, plasat in contextul unei globalizari accelerate.

In plus, trebuie considerate doua aspecte suplimentare foarte importante:

Romania este tara membra a Uniunii Europene, alfata la o distanta incomoda de nivelul de dezvoltare al tarilor din centrul si vestulcontinentului, iar acest lucru implica atat respectarea angajamentelor asumate si a directivelor si normelor existente, cat si nevoia includerii rioritatii nationale, specifice, in stabilirea acestor angajamente.

Accentuarea componentei de mediu sau, mai degraba, plasarea acesteia la acelasi nivel cu pilonul economic si cel social nu trebuie sa determine o situatie conflictuala si sa contribuie la cresterea  economica atata de dorita, care sa permita atingerea unui nivel potrivit resurselor autohtone.

O strategie de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung trebuiesa aiba drept punct de plecare coservarea si valorificarea cat mai prudenta a patrimoniului natural national si trebuie sa fie construita pe baza temelor majore de actiune asumate de Romania in ultimile decenii la nivel intern si international.

Principiile conservarii biodiversitatii si ala dezvoltarii durabile a capitalului natural trebuie sa fie considerate fundamentale in stabilirea oricaror politici de dezvoltare economica si sociala.

Directia principala a oricarei strategii in acest domeniu ar trebui sa fie reabilitarea patrimoniului natural in conditiile unuie cresteri si diversificari economice de durata. Elementele cheie  ala realizarii unei astfel de strategii sunt educatia, cercetarea, investitia, legislatia puternica si coerenta si cooperarea reala si facila intre toti actorii implicati.

Toate masurile prevazute in cadrul acestui proiect au fost construite astfel incat sa ofere posibilitatea de a compatibiliza si asigura interdependenta pilonilor economic, social si ambienta in cadrul procesului de inscriere a Romaniei pe traiectoria dezvoltarii durabile.

Ele sunt menite sa conduca catre ocuparea de catre tara noastra a ocului cuvenit resurselor de care dispune in contextul integrari europene si al globalizarii, prin mai buna utilizare a oportunitatilor oferite de o economie deschisa, competitiva si convergenta in inerior si exterior.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Dumitru Fulea

Dumitru Fulea

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei