Criteriul National

Ce ingrediente trebuie să conțină un dezinfectant eficient pentru mâini?

Ce ingrediente trebuie să conțină un dezinfectant eficient pentru mâini?
martie 16
17:18 2022

Apariția noului coronavirus SARS-CoV-2 a determinat provocări fără precedent pentru sănătatea publică, la nivelul întregii planete. În prezent, cea mai eficientă strategie prin care se poate minimiza răspândirea acestui agent patogen este cea a prevenției. 

În acest sens, igiena mâinilor asigura unul dintre cei mai importanți piloni de siguranță, în condițiile în care suntem expuși mai mult decât am crede suprafețelor contaminate, prezente mai mult în spații publice, însă chiar și în locul despre care am crede că sunt sigure. 

Din păcate, după doi ani de la începutul acestei crize sanitare globale, încă se cunosc prea puține informații despre eficiența ingredientelor, din formulele dezinfectanților pentru mâini. De aceea, ne-am propus să dezvoltam câteva idei importante, în jurul acestui subiect: 

Eficiența dezinfectanților pe bază de alcool

În contextul pandemiei, dezinfectarea mâinilor cu soluții ce conțin ingrediente active a devenit rapid o soluție la fel de importantă în viața oamenilor ca spălatul pe mâini. Este important de precizat faptul ca exista 2 categorii importante de produse: 

  • dezinfectanți pentru mâini fără alcool 
  • dezinfectanți pentru mâini cu alcool. 

Studiile arată că soluțiile care conțin alcool, într-un procent cuprins între 60-95%, sunt cele mai eficiente pentru reducerea riscului de îmbolnăvire. Ingrediente din clasa alcoolilor, posibil prezente în formula unui dezinfectant pentru maini

  • etanolul 
  • alcoolul izopropilic 
  • n-propanolul etc [1] 

În cadrul acelorași formule, există de cele mai multe ori și umectanți, cu rol în prevenirea deshidratării pielii, dar și excipienți, substanțe chimice cu rol în evaporarea alcoolului și stimularea activității biocide a produsului. [1] 

Eficienta dezinfectanților fără alcool în formulă

În cazul anumitor persoane, dezinfectații pe bază de alcool pot usca pielea sensibila, sau chiar produce iritații la nivel cutanat. Chiar dacă formulele cu alcooli sunt cele mai eficiente în fața acțiunii anumitor agenți patogeni, persoanele respective au nevoie de alternative.

De aceea, este important să citești cu atenție eticheta unui produs pentru dezinfectarea mâinilor, pentru a te asigura că nu conține alcool, ci ingrediente hidratante și cu o acțiune delicată pentru pielea sensibilă, precum glicerina sau aloe vera

Dacă te confrunți cu probleme dermatologice, precum pielea sensibilă sau pielea uscată, îți recomandăm să ceri sfatul medicului specialist, pentru a putea beneficia de cele mai bune soluții dezinfectante pentru mâini, menite să ofere siguranță și protecție pielii. 

Principalele texturi ale dezinfectaților de mâini

Ingredientele active din pot fi administrate sub trei forme de textura ale produsului: spumă, gel și spray. Anumite cercetări sugerează că eficiența acestor forme de produs, cu aceleași ingrediente active în formulă, poate să difere. [1] 

Motivul ar avea legătură cu metodele diferite de frecare mecanică, ce ar putea influența în mod diferit maniera în care agenții patogeni sunt îndepărtați de pe suprafața pielii, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a putea valida acest enunț. [1] 

Informează-te în privința ingredientelor active din formula dezinfectantului de mâini, înainte de a-l achiziționa. În acest mod, poți asigura o mai bună protecție a organismului în fața agenților patogeni, dar și mai multă siguranță la nivel cutanat, dacă ai pielea sensibilă.

 REFERINTE: 

  1. Golin, Andrew P, et al. “Hand Sanitizers: A Review of Ingredients, Mechanisms of Action, Modes of Delivery, and Efficacy against Coronaviruses.” American Journal of Infection Control, Association for Professionals in Infection Control and Epidemiology, Inc. Published by Elsevier Inc., Sept. 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7301780/. 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul