Criteriul National

Ce înseamna VPS?

Ce înseamna VPS?
octombrie 02
13:29 2020

VPS (Virtual Private Server) este un serviciu de găzduire în care utilizatorul primește un server virtual cu privilegii maxime.  VPS emulează munca unui server fizic real – rădăcină-acces, fiind  posibil să instalezi propriile sisteme de operare și software. Un singur server fizic găzduiește de obicei mai multe servere virtuale independente. VPS reprezintă virtualizarea la nivelul sistemului de operare, și care de fapt înseamnă un server virtual dedicat care rulează pe baza unuia fizic.

Principiul și caracteristicile unui server virtual dedicat

Conform principiului de funcționare și a particularităților de funcționare, un server virtual dedicat nu este mult diferit de un server fizic. Nu are restricții cu privire la numărul de site-uri găzduite, baze de date, zone de domeniu, utilizatori ssh-ftp-e-mail, iar proprietarul-administrator are dreptul să lucreze cu fișiere, să instaleze aplicații și să efectueze alte operațiuni, ca pe un server cu drepturi depline. Fiecare server virtual de pe găzduire are propria adresă IP, care nu este partajată cu altcineva. Dacă este necesar, pot fi comandate adrese IP suplimentare.

Un server virtual funcționează independent de altele situate pe același dispozitiv gazdă. Aceasta înseamnă că eșecul unui server nu afectează funcționarea „vecinilor”.

Spre deosebire de găzduirea partajată convențională, tehnologiile de protecție DDoS sunt disponibile pe VPS hosting, iar siguranța datelor este garantată de posibilitatea de a crea o copie de rezervă.

Comparare VPS cu găzduirea partajată (shared hosting)

Avantajele utilizării VPS în comparație cu găzduirea partajată sunt următoarele:

  • Control complet : proprietarul unui server dedicat virtual primește drepturi de Administrator și poate regla fin serverul pentru a se potrivi nevoilor unui anumit proiect, până la instalarea software-ului necesar și schimbarea sistemului de operare.
  • Restricții minime : numărul de site-uri create, baze de date, zone de domeniu, utilizatori ssh-ftp-email este limitat doar de resursele serverului.
  • Independență : serverele virtuale „vecine” de pe dispozitivul gazdă funcționează izolat și nu își sustrag resursele unele de la altele, și folosesc, de asemenea, adrese IP separate, în timp ce pe o găzduire virtuală obișnuită mai multe site-uri folosesc adesea aceeași adresă IP.

Dezavantajele utilizării VPS în comparație cu găzduirea partajată:

  • Preț : costul închirierii unui server dedicat virtual este de obicei semnificativ mai mare decât costul găzduirii partajate. Dar, firma oferă tarife comparabile.
  • Nevoia de administrare : un server virtual trebuie să fie administrat ca unul fizic, astfel încât utilizatorul ar trebui să aibă anumite cunoștințe și abilități în acest domeniu. Panoul de control facilitează îndeplinirea sarcinilor tipice: proprietarul furnizând clienților un panou de control.

Comparare VPS cu un server fizic dedicat

Avantajele utilizării VPS în comparație cu un server dedicat sunt următoarele:

  • Cost redus : închirierea unui server virtual dedicat costă utilizatorul mult mai ieftin decât închirierea unui server fizic comparabil în capacitate. În același timp, performanța VPS poate fi chiar mai mare.
  • Scalabilitate simplă : Este foarte ușor pentru un server virtual să adauge capacitate sub formă de RAM suplimentară, nuclee de procesor sau spațiu pe hard disk.

Dezavantajele utilizării un server VPS comparativ cu un server dedicat:

  • Sistem de disc partajat și canal de comunicație : toate serverele virtuale care rulează pe un singur dispozitiv gazdă, au condiția ca resursele principale să fie partajate, să utilizeze un sistem de discuri pentru toți și un canal comun de comunicație de mare viteză. Aceasta înseamnă că unii utilizatori pot abuza de resurse și pot interfera cu alți clienți.
  • Firma prestatoare de servicii folosește un sistem automat care găsește acești utilizatori. În acest caz, sunt luate măsuri de la avertisment până la oprirea VPS.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

ProMedia

ProMedia

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul