
Se pare ca popularitatea vinurilor rosé a crescut considerabil in ultimii ani cu toate ca pana nu demult acestea nu se numarau printre preferatele multora. Cu totii le-am servit cel putin o data, fiind racoritoare, usor de consumat si produse din struguri rosii. Iata cateva lucruri pe care, cu siguranta, nu le stiai despre vinurile rosé.
Se spune ca vinul rosé a fost primul vin creat vreodata. Grecii au adus in Franta vita de vie si tehnicile de vinificare in urma cu peste 2.500 de ani. Acestia erau de parere ca bautura roz era net superioara celei rosii sau albe, astfel ca o produceau cel mai des. Chiar si cand romanii au devenit mari iubitori ai vinurilor rosii, grecii si-au pastrat dragostea pentru cele rosé.
Spre deosebire de vinurile albe sau rosii, cele rosé nu sunt menite sa fie invechite, fiind ideal consumul lor atunci cand sunt proaspete. Bineinteles, exista si exceptii, fiind unele vinuri rosé care se pot invechi si consuma peste cativa ani, insa acestea sunt foarte rare.
Culoarea vinurilor rosé nu corespunde cu dulceata acestora. Sunt multe persoane care erau de parere ca vinurile mai roz sunt mai dulci, insa acest lucru este neadevarat. Culoarea este influentata de cat timp au stat pielitele boabelor de struguri in contact cu sucul pe durata procesului de fermentare.
Din strugurii Zinfandel se obtin vinuri rosé foarte populare, iar totul a inceput in anii ’70 cand Bob Trinchero incerca sa dea viata unui vin rosé sec traditional. Acesta a observat ca fermentarea a stagnat la jumatatea procesului, ceea ce presupune ca zaharul rezidual nu s-a transformat complet in alcool. In loc sa reinceapa procesul, acesta a decis sa faca imbutelierea asa, iar rezultatul a fost unul dintre cele mai bine vandute vinuri premium din Statele Unite de-a lungul anilor ’70 si ’80.
Vinurile rosé sunt accesibile din punct de vedere financiar intrucat procesul de obtinere al lor nu este atat de complicat ca in cazul altor vinuri. Mai mult, pentru a-si etala calitatile nu trebuie sa fie acompaniat de diverse preparate, putand fi servit ca atare. Cu o concentratie scazuta de alcool, sunt usor de consumat si se potrivesc in nenumarate contexte.
Acestea au devenit preferatele romanilor in ultimii ani, fiind ideale pentru cei care isi doresc sa consume un vin racoritor, proaspat, plin de prospetime, numai bun pentru lunile calduroase din an. Unul din principalele avantaje ale vinurilor rosé este faptul ca sunt foarte versatile, astfel ca se pot consuma impreuna cu o gama foarte variata de preparate.
Cine este in cautarea unor vinuri rosé de inalta calitate nu va da gres cu cele produse de Crama Budureasca. Acestea chiar nu mai au nevoie de nicio prezentare, fiind renumite. Doar strugurii rosii cei mai buni intra in recolta anuala a vinurilor rosé, iar acestia dau viata unor cupaje sau soiuri pure cu calitati unice.
Rosé din gama Budureasca Premium este un bun exemplu pentru cei care vor un vin de calitate. Obtinut din amestecul intre strugurii de Feteasca Neagra si Pinot Noir, acest vin ne intampina prin culoarea sa roz intensa cu tente aramii. Cucereste cu gustul de zmeura si capsune, iar finalul curat, proaspat, face ca acest vin sa fie companionul potrivit pentru nenumarate preparate. Straluceste alaturi de salate, pui la gratar, peste, fructe de mare sau branzeturi proaspete.
Il gasesti in magazinul online al Cramei Budureasca, alaturi de multe alte vinuri rosé de clasa care nu trebuie ratate! Merita sa te lasi cucerit!