Criteriul National

Ce nu stiai despre vinul rosé

Ce nu stiai despre vinul rosé
mai 31
16:31 2022

Se pare ca popularitatea vinurilor rosé a crescut considerabil in ultimii ani cu toate ca pana nu demult acestea nu se numarau printre preferatele multora. Cu totii le-am servit cel putin o data, fiind racoritoare, usor de consumat si produse din struguri rosii. Iata cateva lucruri pe care, cu siguranta, nu le stiai despre vinurile rosé.

 

Se spune ca vinul rosé a fost primul vin creat vreodata. Grecii au adus in Franta vita de vie si tehnicile de vinificare in urma cu peste 2.500 de ani. Acestia erau de parere ca bautura roz era net superioara celei rosii sau albe, astfel ca o produceau cel mai des. Chiar si cand romanii au devenit mari iubitori ai vinurilor rosii, grecii si-au pastrat dragostea pentru cele rosé.

 Imagine1

Spre deosebire de vinurile albe sau rosii, cele rosé nu sunt menite sa fie invechite, fiind ideal consumul lor atunci cand sunt proaspete. Bineinteles, exista si exceptii, fiind unele vinuri rosé care se pot invechi si consuma peste cativa ani, insa acestea sunt foarte rare.

 

Culoarea vinurilor rosé nu corespunde cu dulceata acestora. Sunt multe persoane care erau de parere ca vinurile mai roz sunt mai dulci, insa acest lucru este neadevarat. Culoarea este influentata de cat timp au stat pielitele boabelor de struguri in contact cu sucul pe durata procesului de fermentare.

 

Din strugurii Zinfandel se obtin vinuri rosé foarte populare, iar totul a inceput in anii ’70 cand Bob Trinchero incerca sa dea viata unui vin rosé sec traditional. Acesta a observat ca fermentarea a stagnat la jumatatea procesului, ceea ce presupune ca zaharul rezidual nu s-a transformat complet in alcool. In loc sa reinceapa procesul, acesta a decis sa faca imbutelierea asa, iar rezultatul a fost unul dintre cele mai bine vandute vinuri premium din Statele Unite de-a lungul anilor ’70 si ’80.

 

Vinurile rosé sunt accesibile din punct de vedere financiar intrucat procesul de obtinere al lor nu este atat de complicat ca in cazul altor vinuri. Mai mult, pentru a-si etala calitatile nu trebuie sa fie acompaniat de diverse preparate, putand fi servit ca atare. Cu o concentratie scazuta de alcool, sunt usor de consumat si se potrivesc in nenumarate contexte.

Imagine2

 

Acestea au devenit preferatele romanilor in ultimii ani, fiind ideale pentru cei care isi doresc sa consume un vin racoritor, proaspat, plin de prospetime, numai bun pentru lunile calduroase din an. Unul din principalele avantaje ale vinurilor rosé este faptul ca sunt foarte versatile, astfel ca se pot consuma impreuna cu o gama foarte variata de preparate.

 

Cine este in cautarea unor vinuri rosé de inalta calitate nu va da gres cu cele produse de Crama Budureasca. Acestea chiar nu mai au nevoie de nicio prezentare, fiind renumite. Doar strugurii rosii cei mai buni intra in recolta anuala a vinurilor rosé, iar acestia dau viata unor cupaje sau soiuri pure cu calitati unice.

 

Rosé din gama Budureasca Premium este un bun exemplu pentru cei care vor un vin de calitate. Obtinut din amestecul intre strugurii de Feteasca Neagra si Pinot Noir, acest vin ne intampina prin culoarea sa roz intensa cu tente aramii. Cucereste cu gustul de zmeura si capsune, iar finalul curat, proaspat, face ca acest vin sa fie companionul potrivit pentru nenumarate preparate. Straluceste alaturi de salate, pui la gratar, peste, fructe de mare sau branzeturi proaspete.

 

Il gasesti in magazinul online al Cramei Budureasca, alaturi de multe alte vinuri rosé de clasa care nu trebuie ratate! Merita sa te lasi cucerit!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Sergiu

Sergiu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul