Criteriul National

Ce poti face intr-o vacanta la Rosia Montana

Ce poti face intr-o vacanta la Rosia Montana
martie 29
23:28 2022

Aflata in inima Muntilor Apuseni, pe teritoriul judetului Alba, Rosia Montana este cea dintai localitate miniera atestata documentar de la noi din tara, fiind cunoscuta, la inceputurile sale, sub numele de Alburnus Maior. Cu toate ca nu este printre primele alegeri ale turistilor in cautare de excursii interne, Rosia Montana este perfecta pentru calatorii solitari ce isi doresc un sejur linistit, departe de forfota si aglomeratia urbana.

​De ce sa vizitezi Rosia Montana?

Zona este bine cunoscuta pentru bogatiile ei naturale, inca de acum 2000 de ani, de cand Dacia nu avea sa fie cucerita de romani. Cu trecerea anilor, arheologii, geologii si istoricii au descoperit o multime de valori aici: locuinte, morminte, diverse inscriptii grecesti, galerii miniere, intrumente utilizate in minerit, etc.

In ziua de azi, Rosia Montana este atractiva datorita frumusetii sale naturale si peisajelor uluitoare care o contureaza. Pentru ca este asezata pe versantii vaii Rosia, a carei apa are o nuanta caramizie datorata oxizilor de fier ce ii are in compozitie, Rosia Montana are un aspect deosebit de orice altceva ai putea sa mai vezi la noi in tara, infrumusetat totodata de liniile curbe ale dealurilor ce se ivesc sub muntii masivi care inca prezinta semne de exploatari.

​Ce poti vizita la Rosia Montana?

Micuta localitate “rosie” adaposteste o sumedenie de atractii turistice importante, cele mai de seama fiind, cu siguranta, Galeriile Romane. Acestea sunt unele dintre cele mai vechi galerii miniere din Europa in care este permis accesul vizitatorilor. Complexul cuprinde 3 sectiuni: Mina Albumus Maior, Muzeul Mineritului si Curtea Minei.

Un alt obiectiv turistic important este Muzeul Aurului Apusenilor. Aici vei gasi o expozitie ce prezinta obiecte si date ce fac referire la istoria mineritului din Rosia Montana, dar si din alte parti ale Apusenilor.

De vizitat, de asemenea, casele memoriale “Closca” din satul Carpinis, “Gheorghe Grita” si “Simion Balint”, acestea putand insa fi vazute doar din exterior, inca neavand accesul permis vizitatorilor in incintele lor.

La final, iti recomandam sa faci un traseu prin natura salbatica din jurul comunei. Reprezinta cel mai bun mod de a descoperi bogatiile acestui minunat taram, dar si de a ajunge pe cel mai inalt varf din zona, Varful Rotunda, precum si la Taul cel Mare, cel mai mare lac din comuna, si la Cariera Cetate, un loc plin de insemnatate, aici fiind extras aurul timp de mii de ani.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul