
Angajatorii au obligatia de a se asigura ca toate persoanele care lucreaza in cadrul unei companii isi desfasoara activitatea in conditii optime, in locuri lipsite de pericole. In acest sens, toti angajatii trebuie sa participe la informari periodice referitoare la modul in care este construita cladirea in care lucreaza si cum trebuie sa actioneze in situatii de urgenta. Ce presupun insa serviciile de protectia muncii in Bucuresti? Raspunsul poate fi aflat in randurile urmatoare.
Instruirea angajatilor
In primul rand, serviciile de protectia muncii presupun informarea angajatilor in legatura cu aspecte foarte importante despre securitate si sanatate in munca. La angajare, toti noii veniti intr-o companie trebuie sa participe la o sedinta de instruire generala. Ulterior, instruirile trebuie sa aiba loc in mod periodic, dar si atunci cand o reinstruire se impune. La finalul tuturor sedintelor, angajatii trebuie testati, pentru ca reprezentatii care s-au ocupat de instruire sa se asigure ca acestia au inteles toate aspectele ce le-au fost prezentate.
Cercetare si consultanta in cazul accidentelor de munca
In cazul in care unul sau mai multi angajati sunt implicati intr-un accident de munca, angajatorul are obligatia de a apela la o entitate legala care se ocupe de cercetare si consultanta. Astfel se pot stabili conditiile in care anumite persoane s-au ranit. Dupa primele constatari trebuie completat un dosar de cercetare, iar ulterior trebuie elaborat un proces verbal de cercetare. De asemenea, dosarul trebuie trimis cat mai repede si catre Inspectoratului Teritorial de Munca, pentru ca evenimentele sa fie consemnate in mod oficial. Cazurile pot fi inchise abia dupa ce entitatea legala decide care este soarta persoanelor ranite.
Realizarea dosarului pentru sanatate si securitate in munca
Pe lista serviciilor de protectia muncii in Bucuresti se numara si intocmirea dosarului pentru securitate si sanatate in munca. Practic este vorba despre documentul tip carte pe care toti angajatii trebuie sa il semneze la angajare si ulterior periodic, prin care declara ca au fost instruiti in legatura situatiile in care pot beneficia de prim ajutor, numele persoanei raspunzatoare de domeniul SSM, instructiunile ce trebuie urmate in situatii de urgenta.
O comunicare permanenta cu angajatii companiei
Nu in ultimul rand, serviciile de protectie a muncii pe care le presteaza reprezentantii unei entitati legale presupun si comunicarea in permanenta cu angajatii companiei. Astfel, angajatii se simt in siguranta sa lucreze intr-un mediu armonios si lipsit de incidente.
Raportare si remediere
Echipa care se ocupa de securitatea si sanatatea in munca trebuie sa faca in mod periodic vizite pe teren, cu scopul de a constata deficiente (daca exista) care pot impiedica desfasurarea activitatii profesionale a angajatilor intr-un mod armonios. In cazul in care sunt descoperite deficiente, atunci trebuie trasate masuri potrivite cu ajutorul carora situatiile neplacute sa fie rezolvate cat mai repede.
Siguranta angajatilor trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc pentru angajatori. Astfel, activitatea profesionala se poate desfasura in conditii optime, fara incidente neplacute. In cazul in care astfel de situatii apar totusi, ele trebuie rezolvate cat mai repede si mai eficient.