Criteriul National

Ce presupune consultanța de mediu oferită agenților economici din România?

Ce presupune consultanța de mediu oferită agenților economici din România?
decembrie 11
13:35 2020

Grija față de natură ar trebui să fie o componentă importantă în procesul decizional al oricărei companii. De fapt, consultanța de mediu este un serviciu tot mai accesat de către agenții economici care se supun normelor legislative legate de protecția mediului. Din acest motiv, certificarea ISO, auditul de mediu sau CSR-ul au devenit elemente care îmbină practicile ecologice cu cerințele economice. 

Care sunt serviciile de consultanță de mediu oferite de companiile de profil?

Companiile de profil din sfera consultanței de mediu, printre care și Stratos.ro oferă o diversitate de servicii companiilor care generează deșeuri, care produc sau importă produse ambalate. Din portofoliul de servicii al acestor firme se numără și:

Obținerea de avize și autorizații

O firmă de consultanță de mediu asigură întocmirea documentației necesare, cum ar fi:

  • Autorizația de mediu, necesar pentru desfășurarea activității economice
  • Acordul de mediu, necesar pentru investiții noi precum branșamente, construcții, achiziție și instalare utilaje etc. 
  • Avizul de mediu, necesar pentru planuri și programe, printre care PUZ și PUD. 
  • Acordul de preluare ape uzate, pentru evacuarea apelor uzate în rețeaua publică de canalizare 
  • Autorizația integrată de mediu, utilă în cazul desfășurării anumitor tipuri de activități economice (ex: industrii energetice, producția și prelucrarea metalelor, industria mineralelor și altele). 

Toate acestea sunt acte de reglementare, obligatorii, emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului. Prin intermediul acestor acte administrative se demonstrează respectarea limitelor de poluare a factorilor de mediu. 

O firmă specializată în consultanța de mediu te poate ajuta în relația cu autoritățile competente, asigurând schimbul corect de informații și în termenele impuse de legea în vigoare. 

Familiarizarea firmelor cu conceptul de CSR 

Conceptul de CSR este relativ nou în terminologia și în practica firmelor românești. Responsabilitatea Socială a Companiilor se referă la implicarea acestora în îmbunătățirea comunității în cadrul căreia activează. Printre acțiunile specifice CSR-ului se numără și protecția mediului înconjurător. 

În urma apariției Directivei UE 95/2014, agenții economici care au peste 500 de angajați au obligativitatea să publice informații care țin de impactul pe care activitatea acestora îl are asupra mediului înconjurător. 

Astfel, companiile care oferă consultanță de mediu au rolul de a-și familiariza partenerii cu acțiunile de responsabilitate socială, oferindu-le o viziune complexă asupra implementării strategiilor specifice, adaptate nevoilor și specificului fiecărei firme. 

Elaborarea și implementarea standardului ISO

Orice companie are nevoie de un sistem de management al mediului eficient, iar o companie de profil te poate ajuta cu elaborarea și implementarea standardului ISO 14001. Acesta reprezintă un standard internațional care ajută organizațiile să gestioneze și să îmbunătățească performanțele legate de mediu prin intermediul unor instrumente care reduc pierderile și oferă avantajele competitive. 

Realizarea auditului de mediu 

Auditul de mediu este un alt proces esențial în evaluarea modului de conformare cu legislația, cu principiile de business și cu procedurile interne. Auditul de mediu ajută la identificarea, asumarea și, acolo unde se impune, la corectarea tehnicilor și metodelor printr-un proces sistematic, documentat și obiectiv. 

 

O firmă de consultanță de mediu poate avea un impact major în obținerea cât mai ușoară a tuturor actelor, documentelor și autorizațiilor impuse de normele legislative curente legate de protecția mediului. Respectarea lor va veni atât cu avantaje ecologice cât și ecologice, iar prin apelarea la specialiști, tot procesul va și mai rapid și corect!

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul