Criteriul National

Ce sa faci in cazul in care esti diagnosticat cu o forma severa a unei afectiuni oculare

Ce sa faci in cazul in care esti diagnosticat cu o forma severa a unei afectiuni oculare
septembrie 21
19:34 2021

Problemele ochiului, precum vederea incetosata, greutatea vizuala pe timp de noapte sau petele, pot fi inofensive sau pot semnala boli serioase. Majoritatea afectiunilor pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a interventiilor chirurgicale, dar exista anumite cazuri in care lipsa unui control medical si a unor teste amanuntite poate provoca pierderea completa a vederii.

 

Control oftalmologic imediat

Formele severe ale afectiunilor oftalmologice fac ca imaginile sa fie focalizate cu mare dificultate. Concret, atunci cand vrei sa privesti situat la mare departare, totul ti se va parea o ceata densa. Asa ca iti va fi foarte greu sa distingi culorile, scrisul sau forma obiectelor. In aceste conditii, sfatul pe care il vei primi este sa faci, imediat, un control de rutina la un medic oftalmolog.

Acesta iti va indica o reteta compatibila cu necesitatile tale, dar si cu natura afectiunii cu care te confrunti. Pe langa aceasta, va stabili daca este vorba despre o afectiune care evolueaza rapid, cum ar fi presbiopia. In acest caz, ti se va recomanda, cu siguranta, o pereche de lentile de contact progresive. Din contra, este posibil sa ajungi la medic cand deja dioptriile necesare corectiei optice sunt deja mari. Asa ca, medicul tau iti va propune un set de ochelari de vedere. Insa, daca esti o persoana activa si nu esti mare fan corectiei clasice, poti opta pentru un set de lentile de contact anuale.

 

Lentilele de contact progresive

Lentilele progresive sunt un tip de lentile multifocale, destinate persoanelor care au nevoie de lentile corective pentru a vedea la distanta, intermediar si de aproape. Cu alte cuvinte, lentilele progresive te scapa de nevoia de a purta trei perechi de ochelari si iti permit sa vezi clar la diferite distante.

De regula, nevoia de a folosi lentile progresive creste odata cu inaintarea in varsta. Dupa varsta de 40 de ani, multe persoane pot avea dificultati in a vedea clar de aproape. Aceasta problema este cunoscuta sub numele de presbiopie. Pentru a compensa dificultatea de focalizare, aceste persoane pot purta o pereche de ochelari pentru a vedea la distanta si una pentru a putea vedea de aproape.

Desi aceasta este una dintre solutii, lentilele progresive sunt mult mai convenabile cand vine vorba de probleme de vedere asociate cu inaintarea in varsta si iti ofera urmatoarele beneficii:

  • Partea superioara a lentilelor progresive oferă vizibilitate sporita la distanta;
  • Partea de mijloc te ajuta sa vezi clar la distante intermediare;
  • Partea inferioara iti ofera vizibilitate pentru a vedea clar de aproape.

Cu alte cuvinte, lentilele progresive iti ofera o tranzitie graduala, din partea de sus catre cea de jos, astfel incat sa poti vedea clar, indiferent de distanta. In plus, tranzitiile dintre campurile de progresie sunt invizibile. Pe suprafata lentilei progresive se afla o multitudine de dioptrii, care nu sunt delimitate cu un marcaj vizibil.

 

Lentile de contact anuale

Lentilele de contact sunt dispozitive oftalmologice proiectate pentru tratarea diverselor afectiuni oculare, fiind alternativa pe care o ai la ochelarii de vedere. Insa, purtarea prelungita a acestora nu inseamna, neaparat, o renuntare definitiva la traditionalii ochelari de vedere. In anumite zile sau atunci cand practici unele activitati sportive precum inotul, este nevoie sa inlocuiesti lentilele de contact si sa te bazezi pe ochelarii de vedere recomandati de catre medicul oftalmolog.

Lentilele anuale se recomanda doar in urma efectuarii unui consult oftalmologic de specialitate, pentru ca, in acest caz, nu se poate vorbi despre lentile folosite in scop cosmetic, ci despre lentile utilizate de catre acei purtatori care se confrunta cu afectiuni oculare severe.

In concluzie, atunci cand simti ca vederea ta iti joaca feste, nu mai sta pe ganduri! Mergi, rapid, la un control de specialitate. Medicul oftalmolog iti va indica, dupa o discutie mai ampla, un set de lentile de contact progresive sau un set de lentile de contact anuale.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul