Criteriul National

Ce se întâmplă cu fiecare dintre noi dacă vom consuma un ou pe zi

Ce se întâmplă cu fiecare dintre noi dacă vom consuma un ou pe zi
iulie 20
17:05 2016

PENTRU CĂ NU MAI AVEM BANI DE MEDICAMENTE TREBUIE SĂ TE ÎNTREBI
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU TINE DACĂ MĂNÂNCI ȘI UN OU PE ZI?

images (1)
Oul este un produs natural de excepţie, neapreciat la reala lui valoare terapeutică. În compoziţia acestui aliment sunt strânse la un loc peste 80% din vitaminele şi substanţele menite să hrănească organismul uman şi să îl menţină sănătos.

Tratamente preventive cu ouă

Alzheimer – mai multe studii facute în Statele Unite arată că aproximativ 90% din populația statelor cu alimentație de tip occidental are un deficit de colină în alimentație. Conținută din abundență în gălbenușul de ou, colina este o substanță cu un rol extrem de important în formarea acetilcolinei, implicată în transmiterea impulsurilor nervoase și care este deficitară la persoanele care suferă de demență senilă, în general, și de Alzheimer în special. Suplimentarea cantităților de colină prin consumul galbenușului de ou crud este, ca atare, un bun mijloc profilactic împotriva acestei afecțiuni.

Degenerescența maculară – două studii făcute la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, au arătat că persoanele care consumă un gălbenuș de ou pe zi au în sânge o concentrație de luteină și de zeaxantină mult mai mare decât persoanele cu o dietă fără ouă proaspete. Ori, creșterea concentrației acestor două substanțe în sânge (de fapt, sunt pigmenții care dau culoarea specifică gălbenușului) reduce cu peste 50% riscul apariției și al evoluției degenerescenșei maculare.

Cataracta – într-un alt studiu, cercetătorii danezi au demonstrat că un ou consumat zilnic reduce în medie cu 26% riscul de a dezvolta cataractă odată cu vârsta. De acest efect sunt de „vină”, din nou, cei doi pigmenți menționați, adică luteina și zeaxantina, care sunt antioxidanți puternici, stopând sau încetinind procesele degenerative din organism.

Malnutriția – cercetările medicale arată că ouale aduc un aport foarte important de aminoacizi esențiali, de oligoelemente și de vitamine extrem de necesare sănătații organismului. Astfel, boli specifice malnutriției, cum ar fi rahitismul, anemia, avitaminoza etc., sunt evitate, consumând 1-2 oua zilnic, în mod constant. De altfel, obiceiul de a consuma multe ouă în perioada Paștelui este o măsură foarte înțeleaptă de a compensa unele carențe nutritive din timpul celor șapte săptămâni de post de dinainte, timp în care se consumă exclusiv hrană vegetală.

eix-ou-42315

Boala coronariană și infarctul miocardic – vreme de mai multe decenii s-a crezut că un consum regulat de ouă este un factor cauzator de boli ale arterelor, și aceasta, din cauza conținutului ridicat de colesterol din gălbenușul de ou. În ultimii cincisprezece ani, însă, tot mai multe studii au arătat că lucrurile stau exact pe dos, consumul de ouă proaspete nefiind un factor agravant, ci unul profilactic pentru boala coronariană. De exemplu, cercetări făcute la prestigioasa Universitate de Medicină Harvard au arătat că un consum regulat de ouă transformă homocisteina (un aminoacid neurotoxic, periculos pentru vasele de sânge și inimă) într-o substanță inofensivă pentru sistemul cardio-vascular. Mai mult, consumul regulat de ouă previne oxidarea colesterolului și a trigliceridelor pe artere, fiind un excelent profilactic pentru ateroscleroză. Nu în ultimul rând, studiile au arătat că un consum regulat de ouă proaspete reduce riscul de infarct miocardic.

Koju venu tromboze

Trombozele – cercetări făcute în anul 2003 în Coreea de Sud, au arătat că un consum zilnic de gălbenuș de ou are efecte antiagregante plachetare, prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sânge). Conform respectivelor cercetări, efectul de prevenire al trombozelor este direct proporțional ca intensitate cu cantitatea de gălbenu consumată zilnic. Curele de 1-2 săptămâni, timp în care se consumă unul-două gălbenușuri de ou pe zi, sunt un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai ales primăvara, cand alimentația cu multe verdețuri favorizează coagularea mai rapidă a sângelui.

Cancerul mamar – un studiu inițiat de Universitatea de Medicină din Oregon, Statele Unite și desfășurat în Shanghai (sudul Chinei), pe un eșantion de peste 1000 de femei, a arătat că riscul de a dezvolta cancer la sân scade simțitor la femeile care consumă frecvent gălbenuș de ou proaspat. De „vină” pentru acest efect sunt, se pare, substanțele cu puternic efect antioxidant din ou, care stopează procesele de transformare a celulelor sănătoase în celule maligne.

Tratamente interne
Tulburări de memorie – se face o cură de patru săptămâni, timp în care se consumă câte 1-2 gălbenușuri de ou pe zi. Această cură se poate repeta după o pauză de minimum trei săptămâni și datorită aportului său de lecitină, colină și alte substanțe implicate în procesele de transmitere a impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are efecte gradate de ameliorare a funcției de memorare. Se pare că și alte funcții cognitive, cum ar fi atenția ori capacitatea de corelare, sunt îmbunătățite de consumul de gălbenuș de ou proaspăt.

Sindrom de oboseală cronică, deficit de atenție – se face un tratament de 1-2 luni, timp în care se consumă două ouă pe zi, câte 5 zile pe săptămână. Cel mai bine se asociază ouale cu alimente cum ar fi urzica, spanacul ori leurda, bogate în clorofilă și ușor de digerat, cu care fac un tandem excelent pentru recuperarea capacităților psihice și fizice.

Colesterol si trigliceride mărite – cei mai mulți dintre noi știu că ouale nu sunt bune, deoarece măresc valorile colesterolului din sânge. Realitatea este mult mai nuanțată: în organismul nostru există două tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate mare (HDL) este numit și „colesterolul bun”, deoarece împiedică apariția pe vasele de sânge a depunerilor de grăsimi, pe care le menține în stare solubilă, acest tip de colesterol fiind un factor cheie în prevenirea bolilor de inimă. Colesterolul cu densitate scăzută (LDL), în schimb, este „colesterolul rău”, care se depune pe artere și duce la apariția bolilor cardio-vasculare. Ei bine, ouăle, conform ultimelor studii, cresc doar „colesterolul bun”, cel „rău” rămânand la valorile normale. Peste 255 de studii, făcute pe un numar total de 8.000 de persoane, vin să demonstreze efectul pozitiv al consumului de ouă proaspete asupra oamenilor cu valori ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele normale. Înlocuirea consumului de carne, de grăsimi hidrogenate (margarină), de prăjeli, cu consumul de ouă este, probabil, prima și cea mai eficientă măsură pentru ținerea sub control a acestei probleme de sănătate.

Fracturi, tulburari de calcifiere – ouale sunt printre foarte puținele alimente care conțin vitamina D naturală, esențială pentru asimilarea calciului și pentru fixarea sa în oase. Mai mult, consumul de aminoacizi și de vitamine din ouă accelerează procesele de regenerare a țesuturilor, inclusiv a țesutului osos. Ca atare, pentru refacerea mai rapidă după fracturi se recomandă o cură de 30-45 de zile, timp în care se consumă câte 1-2 ouă proaspete pe zi.

Reumatism – un studiu facut în Grecia, sub conducerea prof. Dr. P. Detopolou, arată că anumite combinații de alimente au efecte antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile cu acele ale medicamentelor de sintează. Colina conținută în ouă este una din cele mai bune substanțe antiinflamatoare, dar aceasta, atunci când este consumată în asociere cu o altă substanță, betaina, pe care o găsim în spanac și în sfecla roșie. Așadar, dacă vreți să scăpați de durerile de articulații, de membrele ințepenite și lipsite de mobilitate, consumați traditionalul spanac cu ochiuri fierte în apă, ori ouă cu salată de sfeclă roșie. Aceste alimente, consumate de 4-5 ori pe săptămână, vreme de minimum 3 luni, asociate și cu alți factori terapeutici (regim cu multe crudități, gimnastică medicală) va vor ajuta nesperat de mult în lupta cu afecțiunile reumatice.

Obezitate, supraponderalitate – un colectiv de cercetători de la Universitatea din Louisiana, Statele Unite, a studiat efectul consumului de ouă asupra pacienților supraponderali. Testul a fost făcut pe 160 de pacienți, dintre care jumătate au consumat la fiecare mic dejun două ouă, iar ceilalți aceeași cantitate de calorii, dar din alte surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, pâinea etc. Simultan, la ambele grupuri de pacienți, numărul de calorii din dieta zilnică a fost redus în aceeași măsură. După opt săptămâni de regim, rezultatele au fost surprinzătoare: grupul celor care au consumat ouă la micul dejun a scăzut în medie cu o greutate de aproape două ori mai mare decât cei din grupul de control ( 2,4 kg față de 1,4 kg ). Așadar, dacă vreți să slăbiți, impuneți-vă restricții alimentare nu prea severe, și nu uitați să consumați ouă la micul dejun, iar efectele vor fi surprinzătoare, la modul cel mai plăcut.

Sarcina – oul este, se pare, alimentul ideal pentru femeile însărcinate. În primul rând, ouăle sunt foarte bogate în colină, esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos al foetusului. Apoi, sunt bogate în fier asimilabil, în vitamine din complexul B, în vitamina D (esențială pentru dezvoltarea sistemului osos al foetusului), fiind foarte bine tolerate de organism. Se recomandă consumul a două ouă pe zi, de cinci ori pe săptămână, mai ales la micul dejun. Cea mai bună formă de administrare sunt ouăle fierte, ușor de digerat și asimilat. Același „tratament” este foarte valoros și în timpul alăptării, stimulând producția de lapte și crescând valoarea nutritivă a acestuia.

ou-aliment

Adjuvant in tratamentul infecțiilor – două ouă consumate zilnic asigură aproape jumătate din cantitatea de seleniu organic necesară organismului. Or, seleniul este foarte important pentru imunitate, administrarea constantă a acestui oligoelement crescând producția de celule ale sistemului imunitar și activându-le pe cele existente. Studiile arată că suplimentarea seleniului în formă organică, din alimentație, ajută organismul să lupte mai eficient cu infecțiile, dar și cu anumite afecțiuni tumorale, cum ar fi cancerul de prostată sau ovarian.

Îmbătrânire prematură – consumul de ouă proaspete aduce în organism o serie întreagă de substanțe care relansează activitatea glandelor endocrine (gonade și suprarenale în special), încetinesc sau chiar stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, împiedică procesele de distrucție la nivelul articulațiilor. Foarte multe rețete reîntineritoare din medicina populară de la noi și din toate țările Europei și ale Asiei includ oul, mai ales gălbenușul, ca ingredient de bază. Un tratament întineritor foarte bun este consumul dimineața a două gălbenușuri de ou amestecate cu ulei de măsline și cu puțină sare. Pe termen lung, mai ales, această combinație are efecte împotriva îmbătrânirii surprinzător de puternice.

Adjuvant în boala canceroasă – mai multe studii statistice au arătat că persoanele care consumă frecvent gălbenuș de ou proaspăt au o incidență a bolii canceroase mult mai scăzută. Dar de aici și până la a recomanda acest aliment în dieta anti-cancer (unde de cele mai multe ori aportul de proteine este contraindicat) este cale lungă. Iată, însă, o rețetă de fitoterapie tradițională, în care oul este asociat cu o planta medicinală: Se administrează dimineața o linguriță cu vârf de pulbere de iarbă de napraznic (Geranium robertianum), amestecată cu un gălbenuș de ou crud, iar pe parcursul zilei se ia de încă trei ori câte o linguriță de pulbere de napraznic pe stomacul gol. Tratamentul se asociază cu regim vegetarian cu foarte multe crudități, durând minimum un an. Se poate asocia și cu alte plante și remedii, neexistand incompatibilități în acest sens.

Anemie feriprivă – fierul conținut de câtre ouă este, se pare, cel mai ușor asimilabil. Alte alimente care conțin cantități însemnate de fier sunt urzica, spanacul, sfecla roșie, care toate sunt consumate în mod tradițional alături de ou. Mai trebuie menționat că leurda, deși conține cantități mici de fier, ajută foarte mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste alimente vor fi consumate zilnic, primăvara, pentru refacerea fierului din organism.

Avitaminoza B – oul conține vitaminele B2, B5, B7, B12, toate într-o formă foarte ușor asimilabilă. Consumul a două ouă pe zi, vreme de cinci zile pe săptămână, acoperă o cantitate însemnată din necesarul zilnic din aceste vitamine al organismului.

Sursa foto : http:// google.com

Prof.Univ.Dr.Mircea Vintilescu, senior-editor al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Mircea Vintilescu

Mircea Vintilescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu