Criteriul National

Ce se ştie despre posibilii suspecţi ai atacului terorist de la Stockhlom

Ce se ştie despre posibilii suspecţi ai atacului terorist de la Stockhlom
aprilie 08
09:22 2017

pp

Unul dintre posibilii suspecți de terorism a fost reținut de către autoritățile suedeze. Capitala Suediei a fost ținta unui atac produs în cursul zilei de vineri. Acesta se adaugă listei deoarece este cel de-al doilea suspect reţinut. Primul dintre ei a fost identificat încă de aseară, a titrat presa suedeză.Un bărbat a fost plasat în arest preventiv în cursul dimineţii de azi , la mai puțin de douăzeci şi patru de ore după atentatul care a curmat viaţa a patru oameni şi a rănit un număr de cincisprezece.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al poliţiei, citat de AFP vine să confirme acest lucru şi intăreşte suspiciunea legată de posibila identitate a bărbatului cu geacă verde şi hanorac gri a cărui poză a fost publicată de poliţie imediat după atac.”Credem că bărbatul plasat în arest preventiv este autorul atacului”.

suspect terorr

În urmă cu cîteva ore, serviciul public de radio suedez a raportat faptul că autoritățile germane au confirmat posibila identitate a terristului, originar din Uzbekistan. Mass-media locală menționează de asemenea arestarea unei alte persoane, în suburbiile Hjulsta, în nord-estul capitalei. Potrivit SVT, citând surse din poliție, a fost găsit în camion un rucsac încărcat cu explozibili.

Poliţia suedeză a confirmat şi alte amănunte care întregesc filmul desfăşurării acestui act terorist. Camionul era prorprietatea fabricii de bere Spendrups şi a fost furat cu câteva minute înainte de acest atac. Şoferul său, care se afla pe punctul de a face o livrare la un restaurant a declarat că a văzut un om mascat în spatele roții vehiculului său, apoi a accelerat spre zona pietonală din centrul oraşului Stocklholm- Drottninggatan. Potrivit martorilor, totul a mers într-un ritm alert. Trecătorii nu au avut timp să se adăpostească. Ei au auzit un zgomot metalic și apoi au văzut fumul care ieşea din camion.

Scenariul şi modul de operare conduc la ideea unui act terorist deliberat. Alerta a fost dată vineri 7 Aprilie , la ora locală 14 h 53. Un camion ce se pregătea de livrare tocmai fusese furat din fața magazinului Åhléns, în plin centru orașului Stockholm. După ce a accelerat cu mare viteză preţ de 500 de metri, a intrat pe strada pietonală Drottninggatan, una dintre principalele străzi comerciale ale capitalei suedeze.

af-map-stockholm-attack

Patru persoane au fost ucise și cincisprezece răniți, nouă în mod cât se poate de grav. Un bărbat a fost arestat în cursul serii , în timp ce acesta se afla într-un magazin dinn suburbia Märsta, la nord de Stockholm, din cauza comportamentului său ce a atras atenția organelor legii.

Prin vocea purtătorului de cuvânt Karin Rosander a fost  anunțat opiniei publice că cei reţinuţi sunt suspectaţi de „crime teroriste prin omucidere.“ Purtătorul de cuvânt al poliției Lars Byström, a declarat sâmbătă dimineața că el a fost „probabil“ cel care a lansat deliberat camionul împotriva mulţimii şi a clădirii, a acelui complex de magazine.După atac, o parte din centrul capitalei a fost închisă și evacuată, inclusiv gara centrală. Traficul feroviar și reţeaua de metrou au fost întrerupte temporar.

„Totul  indică faptul că Stockholm-ul a fost ținta unui atac terorist“, a spus prim-ministrul, Ștefan Löfven, citat de agenția de știri TT. „Mesajul nostru este întotdeauna clar: niciodată nu ne va cuceri, nu va direcționa viețile noastre, nu va câștiga“, a mai adăugat domnia sa.

„O muncă inteligentă şi intensă este realizată pentru a identifica persoanele implicate“, au asigurat de asemenea serviciile de securitate (Sapo). „Avand în vedere ceea ce s-a întâmplat în alte părţi ale Europei, nu putem exclude în acest stadiu şi luăm în considerare că  a fost un act terorist“, au argumentat surse din cadrul poliției. Sapo a anunțat că vamenține nivelul de alertă. Acesta este în prezent la nivelul trei, care corespunde unui „risc ridicat“ de atacuri din 2010.Suedia a consolidat de urgenţă toate controalele la frontieră.

Atacul de ieri a reamintit de alte asemenea acșiuni revendicate de către grupul  Stat Islamic (EI), ce au avut loc la Londra, Berlin și Nisa. Reamintesc faptul că Suedia face parte din coaliția internațională sub comanda SUA în Irak şi participă din august 2015 la misiunea de instruire din nordul Irakului, unde forțele irakiene pro-guvernamentale  încearcă din luna octombrie a anulu trecut să preia orașul Mosul, capturat de EI din iunie 2014. Suedia nu a mai fost ţintă de la ecel atac ce datează din decembrie 2010, atunci când un om a condus un atac sinucigaș cu bombă, pe aceeași stradă pietonală din Stockholm.

truck

Sursa foto : The SunFox NewsZero Hedge,ABC News

Sinteză material realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro