Criteriul National

Ce se ştie despre posibilii suspecţi ai atacului terorist de la Stockhlom

Ce se ştie despre posibilii suspecţi ai atacului terorist de la Stockhlom
aprilie 08
09:22 2017

pp

Unul dintre posibilii suspecți de terorism a fost reținut de către autoritățile suedeze. Capitala Suediei a fost ținta unui atac produs în cursul zilei de vineri. Acesta se adaugă listei deoarece este cel de-al doilea suspect reţinut. Primul dintre ei a fost identificat încă de aseară, a titrat presa suedeză.Un bărbat a fost plasat în arest preventiv în cursul dimineţii de azi , la mai puțin de douăzeci şi patru de ore după atentatul care a curmat viaţa a patru oameni şi a rănit un număr de cincisprezece.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al poliţiei, citat de AFP vine să confirme acest lucru şi intăreşte suspiciunea legată de posibila identitate a bărbatului cu geacă verde şi hanorac gri a cărui poză a fost publicată de poliţie imediat după atac.”Credem că bărbatul plasat în arest preventiv este autorul atacului”.

suspect terorr

În urmă cu cîteva ore, serviciul public de radio suedez a raportat faptul că autoritățile germane au confirmat posibila identitate a terristului, originar din Uzbekistan. Mass-media locală menționează de asemenea arestarea unei alte persoane, în suburbiile Hjulsta, în nord-estul capitalei. Potrivit SVT, citând surse din poliție, a fost găsit în camion un rucsac încărcat cu explozibili.

Poliţia suedeză a confirmat şi alte amănunte care întregesc filmul desfăşurării acestui act terorist. Camionul era prorprietatea fabricii de bere Spendrups şi a fost furat cu câteva minute înainte de acest atac. Şoferul său, care se afla pe punctul de a face o livrare la un restaurant a declarat că a văzut un om mascat în spatele roții vehiculului său, apoi a accelerat spre zona pietonală din centrul oraşului Stocklholm- Drottninggatan. Potrivit martorilor, totul a mers într-un ritm alert. Trecătorii nu au avut timp să se adăpostească. Ei au auzit un zgomot metalic și apoi au văzut fumul care ieşea din camion.

Scenariul şi modul de operare conduc la ideea unui act terorist deliberat. Alerta a fost dată vineri 7 Aprilie , la ora locală 14 h 53. Un camion ce se pregătea de livrare tocmai fusese furat din fața magazinului Åhléns, în plin centru orașului Stockholm. După ce a accelerat cu mare viteză preţ de 500 de metri, a intrat pe strada pietonală Drottninggatan, una dintre principalele străzi comerciale ale capitalei suedeze.

af-map-stockholm-attack

Patru persoane au fost ucise și cincisprezece răniți, nouă în mod cât se poate de grav. Un bărbat a fost arestat în cursul serii , în timp ce acesta se afla într-un magazin dinn suburbia Märsta, la nord de Stockholm, din cauza comportamentului său ce a atras atenția organelor legii.

Prin vocea purtătorului de cuvânt Karin Rosander a fost  anunțat opiniei publice că cei reţinuţi sunt suspectaţi de „crime teroriste prin omucidere.“ Purtătorul de cuvânt al poliției Lars Byström, a declarat sâmbătă dimineața că el a fost „probabil“ cel care a lansat deliberat camionul împotriva mulţimii şi a clădirii, a acelui complex de magazine.După atac, o parte din centrul capitalei a fost închisă și evacuată, inclusiv gara centrală. Traficul feroviar și reţeaua de metrou au fost întrerupte temporar.

„Totul  indică faptul că Stockholm-ul a fost ținta unui atac terorist“, a spus prim-ministrul, Ștefan Löfven, citat de agenția de știri TT. „Mesajul nostru este întotdeauna clar: niciodată nu ne va cuceri, nu va direcționa viețile noastre, nu va câștiga“, a mai adăugat domnia sa.

„O muncă inteligentă şi intensă este realizată pentru a identifica persoanele implicate“, au asigurat de asemenea serviciile de securitate (Sapo). „Avand în vedere ceea ce s-a întâmplat în alte părţi ale Europei, nu putem exclude în acest stadiu şi luăm în considerare că  a fost un act terorist“, au argumentat surse din cadrul poliției. Sapo a anunțat că vamenține nivelul de alertă. Acesta este în prezent la nivelul trei, care corespunde unui „risc ridicat“ de atacuri din 2010.Suedia a consolidat de urgenţă toate controalele la frontieră.

Atacul de ieri a reamintit de alte asemenea acșiuni revendicate de către grupul  Stat Islamic (EI), ce au avut loc la Londra, Berlin și Nisa. Reamintesc faptul că Suedia face parte din coaliția internațională sub comanda SUA în Irak şi participă din august 2015 la misiunea de instruire din nordul Irakului, unde forțele irakiene pro-guvernamentale  încearcă din luna octombrie a anulu trecut să preia orașul Mosul, capturat de EI din iunie 2014. Suedia nu a mai fost ţintă de la ecel atac ce datează din decembrie 2010, atunci când un om a condus un atac sinucigaș cu bombă, pe aceeași stradă pietonală din Stockholm.

truck

Sursa foto : The SunFox NewsZero Hedge,ABC News

Sinteză material realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo