Criteriul National

Ce spun reprezentanții părinților despre normele propuse pentru redeschiderea școlilor: Impecabile la nivel teoretic, dar imposibil de pus în practică – Educatie

Ce spun reprezentanții părinților despre normele propuse pentru redeschiderea școlilor: Impecabile la nivel teoretic, dar imposibil de pus în practică – Educatie
august 19
15:50 2020

Draful Ministerului Sănătății care stabilește normele pentru redeschiderea școlilor este impecabil la nivel teoretic, dar va fi imposibil de pus în practică, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. El consideră că documentul trebuia să prevadă și posibilitatea ca părinții să aleagă între prezența fizică a copiilor la cursuri sau școala online, în funcție de dotările școlii, iar în această formă Ministerul Sănătății nu are nicio răspundere, aceasta fiind pasată la școli și la părinți.

O altă problemă semnalată este că documentul, deși nu a suferit modificări importante în ultimele două luni, este publicat cu doar 3 săptămâni înaintea începerii anului școlar, ceea ce dă autorităților locale și școlilor puțin timp să se pregătească. Mai mult, acesta nu stabilește nici cofinanțarea implementării măsurilor, a explicat Iulian Cristache pentru HotNews.ro.

  • ”Draftul este impecabil la nivel teoretic, dar va fi imposibil de pus în practică pentru că ai nevoie de deblocări de posturi la nivel de personal, inclusiv didactic și auxiliar, ai nevoie de un plan operațional pe care să-l întocmești până când Ordinul ajunge în Monitorul oficial. Acest draft era în regulă dacă familia putea să opteze pentru prezența la școală sau cursuri online.
  • Atât timp cât vii doar cu acest draft, fără măsuri complementare, fără sprijin la nivel național – tot ce înseamnă sănătate publică, finanțarea necesară pentru implemementarea măsurilor sau cofinanțare de la bugetul central, nu este ok. Dacă dai ordine printr-un document fără să vii cu măsuri complementare și cu partea financiară, este greu de făcut”, a declarat Iulian Cristache pentru HotNews.ro.

El spune că, potrivit documentului, toată răspunderea este a școlilor și a părinților, ceea ce nu este în regulă. Mai mult, ordinul vine foarte aproape de începerea anului școlar, iar autoritățile locale și unitățile de învățământ nu au timp să procure cele necesare.

  • ”Toată răspunderea este la nivelul societății civile, a părinților și a unității de învățământ. Nu văd răspunderea Ministerului Sănătății, respectiv a Direcțiilor de sănătate publică, și atunci nu este ok. Ori suntem cu toți responsabili, ori răspunderea este numai la părinți, care trebuie să fie și doctori, să și trimită copilul la școală, să cumpere și echipamente tehnice, fiindcă probabil nu vom avea tablete, laptopuri.
  • Nu înțeleg de ce acest draft a întârziat două luni fiindcă singura modificare față de varianta inițială este că poți să vii cu acei pereți transparenți de plexiglas la nivelul băncilor, care dacă stau și citesc, nu știu dacă sunt chiar buni, nu sunt doctor, dar virusul circulă și pe verticală, nu numai pe orizontală. Și nu știu dacă copiii mici, de 7 ani de axemplu, vor putea sta între niște pereți toată ziu, poți să dezvolți o frică, pot să aibă claustrofobie.
  • Trebuiau să dea mai mult timp Consiliilor locale ca să investească și să procure cele necesare. Cu trei săptămâni înainte credeți că există timp și banii necesari? Un despărțitor de plexiglas costă în jur de 12 euro, am văzut și la 30 de euro. Faceți un calcul de câte zeci de milioane de euro este nevoie să dotezi sălile de clasă cu așa ceva.
  • Este o aberație. Pur și simplu s-au spălat pe mâini și toată răspunderea este la nivelul socității civile, indiferent că vorbim despre părinți sau consiliile de administrație”, a mai explicat Iulian Cristache.

El propune ca părinții să poată opta și pentru școala online, dacă școlile nu pot îndeplini cele cerute în Ordin, iar la clasele mici, unde copiii suportă mai greu masca, clasele pot fi împărțite în grupe.

  • ”Soluția este ca acest document să fie însoțit și de un acord scris între familie și școală în care familia să opteze pentru prezența fizică sau cursuri online, pentru că în funcție de ce oferă fiecare unitate de învățământ, în funcție de ceea ce se decide la nivelul Consiliului de Administrație, unde părinții au un reprezentant, să ia decizia”, a mai spus Cristache.

Întrebat dacă Ministerul Educației și profesorii sunt pregătiți pentru acest tip de predare, Iulian Cristache spune că mai devreme sau mai târziu tot aici vom ajunge.

  • ”Mai devreme sau mai târziu tot vom face școală online fiindcă în contextul actual, cu aproape 1500 de cazuri de Covid pe zi, sunt puține școli care nu vor avea elevi contaminați, și vor trece obligatoriu în online. Trebuie să fim pregătiți fie că ne place sau nu. Dacă lecțiile vor fi transmise live, este ca și cum profesorul ar avea în față toți elevii și se interacțioanează”, a mai spus acesta.

CITEȘTE ȘI:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul