Criteriul National

Ce spune moartea lui Colin Powell despre vaccinuri, vârstă, rasă și alți factori de risc – Coronavirus

Ce spune moartea lui Colin Powell despre vaccinuri, vârstă, rasă și alți factori de risc – Coronavirus
octombrie 19
21:37 2021
Colin Powell, fost șef al Marelui Stat Major al SUA, care a fost și al 65-lea secretar de stat, a murit luni din cauza complicațiilor provocate de Covid-19 la vârsta de 84 de ani. Powell fusese vaccinat complet și era internat la Walter Reed National Medical Center, unde a decedat, scrie Newsweek.

Cel care a fost primul afro-american secretar de stat era sub tratament pentru mielom multiplu – un cancer al celulelor de plasmă din sânge – care-i compromisese sistemul imunitar, a declarat un purtător de cuvânt citat de The New York Times.

Nu se știe care sunt complicațiile pe care i le-a provocat covidul lui Powell, nici când a fost testat pozitiv, când fusese vaccinat și dacă primise sau nu un booster.

Care sunt riscurile asociate cu vârsta, rasa și vaccinarea?

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, (CDC), rata de mortalitate cu Covid-19 a fost de 1.139 la 100.000 de oameni de peste 65 de ani din Statele Unite între februarie 2020 și mai 2021. Rata de spitalizare în aceeași perioadă a fost de 5.159/1000.000.

Datele de la CDC arată că aceia din grupa de vârstă 75-84, ca Powell, au un risc de nouă ori mai mare să fie spitalizați în comparație cu categoria 18-29 ani, pe care agenția a ales-o ca grupă de referință. Rata deceselor în categoria 75-84 a fost de 220 de ori mai mare decât în categoria 18-29.

CDC spune că rasa și etnia sunt și ele markeri de risc pentru alte condiții asociate care afectează sănătatea, ca statutul socioeconomic, accesul la serviciile de sănătate și expunerea la virus în ocupațiile respective. Datele arată că afro-americanii non-hispanici au spitalizări pentru Covid-19 de 2,8 ori mai numeroase decât albii și non-hispanicii, precum și o mortalitate dublă.

Conform unui amplu studiu privind condițiile medicale asociate și bolile severe, pe 50.000 de adulți spitalizați cu Covid-19 între martie 2020 și 2021, obezitatea, diabetul cu complicații, anxietatea și alte temeri psihologice au avut cea mai puternică asociere cu decesul.

Studiile clinice pe vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au inclus și ele un număr mare de pacienți în vârstă. Rezultatele au arătat că vaccinurile au avut eficacități similare pentru populațiile în vârstă.

Conform unui studiu CDC din februarie-aprilie 2021, eficacitatea vaccinării complete în prevenirea spitalizării celor de peste 75 de ani a fost de 91% pentru Pfizer – BioNTech, 96% pentru Moderna și 85% pentru serul Janssen.

Dar unele date recente provoacă incertitudini cu privire la eficacitatea acestor vaccinuri la persoane ale căror sisteme imunitare nu funcționează la capacitate, cum sunt cei bolnavi de cancer, conform Asociației Americane de Microbiologie. Pacienții cu cancer primesc de obicei medicamente care limitează deliberat sistemul imunitar sau o fac ca efect secundar.

Studii pe alte virusuri arată că multe persoane imunocompromise nu produc același răspuns imunitar după vaccin ca oamenii sănătoși. Și unele din puținele studii care au investigat aceeași problemă pentru Covid-19 au avut rezultate similare.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul