Criteriul National

Ce sunt aritmiile si cand devin periculoase aceste tulburari de ritm cardiac?

Ce sunt aritmiile si cand devin periculoase aceste tulburari de ritm cardiac?
octombrie 31
14:58 2019

Aritmiile sunt tulburari ale ritmului cardiac normal. Bataile inimii au loc datorita impulsurilor electrice de la nivelul cordului, care provoaca contractia miocardului si expulzia sangelui catre organe. Alterarea functiei electrice a inimii duce la apariția aritmiilor. 

Tipuri de aritmii

Ritmul sinusal (normal) al inimii este de 70-90 batai/minut. Atunci cand pulsul nu se mai incadreaza intre aceste valori, apar aritmiile:

 • Tahicardia (tahiaritmia) este caracterizata de batai de inima foarte rapide (peste 90 pe minut)
 • Bradicardia (bradiaritmia) presupune batai de inima prea lente (sub 70 pe minut)
 • Fibrilatia si flutterul atrial genereaza un ritm cardiac neregulat, haotic, cu o discrepanta intre camerele superioare (atrii) si cele inferioare ale inimii (ventriculi) – ventriculii se contracta exagerat, iar atriile aproape deloc, sau invers.
 • Extrasistole – contractii suplimentare ale miocardului, aparute spontan.

 

Dar de ce deviaza valoarea ritmului cardiac? Pulsul poate prezenta unele modificari in conditii normale sau de boala. La persoanele sanatoase, aritmia poate aparea ca reactie a organismului la anumiti factori. De exemplu, tahicardia apare in timpul efortului fizic, cand tesuturile au nevoie de mai mult oxigen, deci si de o circulatie sanguina mai rapida. Bradicardia apare in timpul somnului, atunci cand toate functiile organismului sunt incetinite. De asemenea, aritmiile pot sa apara in urma consumului unor substante sau medicamente.

 

Impulsurile electrice stimuleaza contractiile miocardului pentru a genera batai si expulzia sangelui catre tesuturi. In conditii de boala, sursa care trebuie sa genereze in mod normal impulsurile electrice nu mai functioneaza corespunzator. De aceea, functia acesteia este preluata de alte zone ale inimii, care o efectueaza dezorganizat, continuu. Pe termen lung, circulatia la nivelul intregului corp poate fi afectata. 

 

Aritmiile devin periculoase atunci cand nu sunt tratate. Deoarece ele suprasolicita inima, poate aparea insuficienta cardiaca: o inima slabita, care si-a pierdut capacitatea de a pompa sange atat cat este nevoie. Complicatiile cele mai grave ale aritmiilor sunt infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral, afectiuni cu risc ridicat de deces.

Simptomele aritmiilor

Aritmiile sunt de multe ori asimptomatice. Ele pot fi descoperite in cadrul unei investigatii de rutina sau chiar dupa aparita complicatiilor grave, care ar putea fi primul semn al aritmiilor. Alteori, aritmiile se pot manifesta prin:

 • Palpitatii, senzatia de tremur, vibratie la nivelul pieptului, mai ales in conditii de stres sau efort
 • Durere sau disconfort in zona toracica
 • Ameteli, slabiciune sau chiar lesin
 • Oboseala excesiva
 • Stari de confuzie
 • Transpiratii excesive
 • Dificultati de respiratie.

 

Aritmiile pot aparea la orice varsta, insa cel mai adesea apar la persoanele care au peste 50 de ani. De cele mai multe ori, cauzele aparitiei sunt alte afectiuni: boala coronariana, hipertensiunea, obezitatea, diabetul, infarctul miocardic anterior, malformatii ale inimii. In combinatie cu acestea, aritmiile cresc riscul aparitiei complicatiilor.

Tratamentul aritmiilor

Diagnosticul este pus in urma consultului medical efectuat de medicul cardiolog si dupa mai multe investigatii medicale (electrocardiograma, holter EKG, test de efort, ecografie cardiaca etc.). De obicei, aritmiile se tin sub control cu medicamente. 

 

In cazurile mai severe, sunt necesare tratamente in regim de urgenta, precum cardioversia electrica – aplicarea de socuri electrice care restabilesc ritmul cardiac. 

Pe termen lung, tratamentul aritmiilor severe poate fi ablatia cardiaca sau implantul de stimulator ori defibrilator cardiac.

 

Ablatia cardiaca este o interventie nonchirugicala, care se poate efectua pentru corectarea mai multor aritmii. Astfel, exista ablatie de flutter atrial, ablatie de fibrilatie atriala, ablatie de tahicardie. Procedura consta in distrugerea zonei care genereaza impulsuri electrice necontrolate, responsabile de aritmie. Metoda foloseste unde radio care produc leziuni asupra zonei care produce aritmia. Astfel, ativitatea acestei zone este intrerupta.

 

Implantul de defibrilator sau stimulator cardiac include montarea sub piele a unui dispozitiv care recunoaste modificarile de ritm si descarca socuri electrice la nevoie, pentru a normaliza bataile inimii.

 

In concluzie, aritmiile care nu sunt tinute sub control prin tratament sunt afectiuni care pot creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul