Criteriul National

Ce trebuie sa manance gainile ca sa faca oua cu galbenus portocaliu

Ce trebuie sa manance gainile ca sa faca oua cu galbenus portocaliu
noiembrie 09
17:48 2018

Daca ati intreba mai multi oameni ce culoare are galbenusul de ou, ei ar raspunde, probabil, galben. Galbenusurile au fost intotdeauna asociat cu culoarea galbena, ceea ce este regretabil. Crescatorii de gaini de curte stiu ca galbenusul ar trebui sa fie portocaliu stralucitor, iar aceste galbenusuri portocalii sunt un semn ca gainile sunt sanatoase.

Ce contin galbenusurile de culoare portocalie?
Galbenusul portocaliu este un indiciu al unui regim alimentar bine echilibrat si foarte hranitor pe care l-a avut gaina. Acesta contine: xantofile si acizi grasi omega 3.

Xantofilele sunt substante carotenoide. Carotenoizii sunt pigmenti de plante naturale gasite in multe fructe si legume. Beta carotenul este unul dintre cei mai cunoscuti carotenozi, fiind responsabil pentru pigmentul portocaliu pe care il da galbenusului, oamenii asociindu-l cu morcovii. Carotenoidele care dau culoarea mai profunda galbenusului sunt xantofilele, care sunt mai usor absorbite in galbenusuri. (Luteina este un astfel de xantofil, deci un continut mai mare de luteina duce la un portocaliu mai inchis.) Xantofilele se gasesc si in frunzele verzi, inchise, cum ar fi spanac si gulii, precum si in dovlecei, broccoli, varza de bruxelles etc.

Acizii grasi Omega 3 sunt foarte concentrati in seminte de in si alge de mare.
Indiferent de mediul in care traiesc, gainile trebuie sa consume pe langa cereale si verdeata.
Daca gainile sunt hranite sanatos, nutrientii pe care ii consuma se transmit la oua, fiind concentrati in galbenusuri. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Pennsylvania, s-a constatat ca ouale care au provenit de la gaini ce au fost hranite cu verdeata contin niveluri ridicate de vitamine A, D si E; mai mult beta-caroten si mai mult omega 3.

Cum poti obtine galbenusuri portocalii inchis de la gainile de curte?
Gainile trebuie lasate sa cutreiere, mai ales daca in preajma casei avem o pasune cu iarba cruda. In caz contrar, trebuie hranite cu verdeata proaspata pentru a creste luteina in galbenusuri. Le putem da frunze de varza, broccoli sau orice avem in gradina.

Nu va lasati pacaliti fermele de gaini care pur si simplu le hranesc cu porumb. Porumbul da galbenusului o culoare aurie, frumoasa dar are putina valoare nutritiva.

Continuarea, pe Charmy.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul