Criteriul National

Ce trebuie sa stii cand cumperi o combina agricola

Ce trebuie sa stii cand cumperi o combina agricola
iunie 15
16:46 2020

O combina agricola – fie ea si una la mana a doua – iti usureaza, munca la ferma, in special daca ai culturi pe suprafete mari, care nu pot fi recoltate decat cu mijloace mecanizate. Desi e o investitie considerabila, utilajul te scuteste de cheltuieli pe termen lung, pentru ca nu vei mai fi nevoit sa inchiriezi unul pentru recoltare. Mai mult, ai putea sa fii chiar tu cel care-l ofera pentru inchiriere, amortizandu-ti, mai usor, investitia.

Daca te-ai decis sa iti cumperi o combina, informeaza-te, temeinic, in prealabil, pentru ca un astfel de utilaj este mai complex decat o masina, iar aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere sunt altele.

In cele ce urmeaza, iti prezentam recomandarile venite din partea fermierilor cu experienta, care folosesc astfel de utilaje.

Tipul si dimensiunea hederului

Una dintre piesele esentiale ale combinei este hederul – platforma plasata in partea din fata a utilajului, pe care se afla dispozitivul de taiere, despartitoarele de lan, transportorul, rabatorul si mecanismele de actionare a acestora. Multi fermieri considera ca o combina este cu atat mai buna cu cat hederul este mai mare, insa fa alegerea in functie de dimensiunea terenului tau si de disponibilitatea de golire a buncarului. Daca ai o combina cu un heder prea mare, insa cu o capacitate de preluare a cerealelor mica, vei pierde timp cu golirea buncarului. Totodata, hederele sunt proiectate pentru diferite tipuri de plantatii, asa ca trebuie sa ai grija sa alegi modelul adecvat pentru cultura ta.

Uzura si orele de functionare

Daca achizitionezi o combina second-hand, trebuie sa verifici starea acesteia. Spre deosebire de autovehicule, unde numarul de kilometri parcursi este un indiciu important al gradului de uzura, la combine nu conteaza distanta parcursa, ci numarul de ore de functionare. Verifica, de asemenea, daca orele de functionare ale motorului si separatorului coincid. Examinarea vizuala a utilajului este o alta modalitate prin care trebuie sa verifici gradul de uzura, fiind atent la rugina, urme de sudura si la eventuale parti rupte sau lovite. Daca utilajul necesita inlocuirea unor componente, verifica disponibilitatea si pretul acestora la magazinele care vand piese de schimb pentru utilaje agricole, pentru ca asa poti negocia pretul final.

Indicii despre avarii majore

Din diferite cauze, in special din neglijenta, unele combine iau foc in timpul exploatarii, iar pagubele sunt insemnate. Flacarile afecteaza vopseaua, cauciucurile si alte parti componente, iar unii vanzatori incearca sa ascunda aceste incidente, prin inlocuirea pieselor distruse. O combina folosita, dar cu vopseaua ca noua, la fel ca si sigiliile si cauciucurile care fac legatura intre partile componente, e posibil sa fi avut probleme serioase, si, chiar daca arata foarte bine, sa nu functioneze corespunzator. Daca observi prea multe componente neafectate de uzura, iar vanzatorul ezita sa iti spuna de ce le-a schimbat, e clar ca incearca sa iti ascunda ceva.

Confortul

Cand petreci ore in sir pe camp, in bataia soarelui, este necesar sa ai un minim de confort in cabina. In primul rand, scaunul trebuie sa fie ergonomic si sa iti asigure, in acelasi timp, libertate de miscare si acces facil la toate dispozitivele de pe bord. La fel de importanta este si instalatia de aer conditionat, pentru ca temperatura resimtita in miezul verii la nivelul cabinei depaseste limitele suportabilului.

Daca esti la prima achizitie a unui utilaj de acest gen si daca nu esti inca foarte familiarizat cu toate notiunile, apeleaza la ajutorul unei persoane cu experienta, daca nu vrei sa faci o alegere neinspirata.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul