Criteriul National

Ce trebuie sa stii despre afectiunea cunoscuta sub numele de „piele uscata”

Ce trebuie sa stii despre afectiunea cunoscuta sub numele de „piele uscata”
iunie 17
10:01 2017

Pielea uscata este o afectiune foarte frecventa a pielii caracterizata prin lipsa cantitatii adecvate de apa in stratul superficial al pielii, epiderma. Pielea uscata afecteaza barbatii si femeile in mod egal, iar persoanele in varsta sunt, de obicei, mult mai predispuse la aceasta afectiune. La persoanele varstnice, pielea pierde din cantitatea de uleiuri si lubrifianti naturali. Zone cum ar fi bratele, mainile si, in special, partea inferioara a picioarelor tind sa fie mai afectate de uscaciunea pielii. Uscarea pielii este influentata de cantitatea de vapori de apa din mediul ambiant, de umiditate. Pielea uscata este, de asemenea, cunoscuta sub numele de xeroderma sau (dermatita xerozica).

Pielea uscata poate fi o afectiune usoara, temporara, care dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani. Pielea uscata poate deveni, de asemenea, o problema mai severa pe termen lung pentru anumite persoane. Simptomele pielii uscate includ disconfort din cauza etanseitatii pielii si a mancarimii. In plus, factorii externi, cum ar fi vremea, pot afecta severitatea acestei afectiuni. De exemplu, aerul rece sau uscat si vremea friguroasa de iarna pot agrava simptomele pielii uscate. Persoanele ale caror ocupatii necesita o spalare mai frecventa a mainilor pot suferi de aceasta afectiune a pielii uscate mult mai des. Pielea uscata poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente.

Epiderma este in mod normal compusa din grasimi (lipide) si proteine. Portiunea lipidica a epidermei contribuie la prevenirea deshidratarii pielii. Cand uleiurile grase ale pielii sunt indepartate, pielea isi pierde protectia si isi pierde din umezeala mai usor. Pe masura ce pielea devine mai uscata, poate deveni si mai sensibila si predispusa la eruptii cutanate. Pielea uscata poate fi complet invizibila sau poate da un aspect fin si uscat al pielii, sub forma de pulbere. Netratata, aceasta afectiuni poate deveni iritata si se pot dezvolta eruptii cutanate de culoare rosie (xerodermita).

Masurile simple de prevenire si tratament sunt foarte eficiente in tratamentul pielii uscate. Pasii de baza pentru prevenirea pielii uscate includ evitarea sapunurilor dure si a detergentilor chimici. Tratamentul necesita, in general, aplicarea mai frecventa a anumitor emolienti si hidratanti. Pielea uscata netratata poate provoca complicatii, inclusiv eczema, infectii bacteriene secundare, celulita si decolorarea pielii. Din fericire, pielea uscata este, de obicei, o afectiune usoara si poate fi usor de tratat.

Salvează

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo