Criteriul National

Ce trebuie sa stii despre aparatele de masura si control

Ce trebuie sa stii despre aparatele de masura si control
iulie 28
19:31 2017

Aparatele de masura si control pentru curentul electric sunt instrumentele ideale pentru monitorizarea precisa a tensiunii si a voltajului dintr-un cablu electric, dar si al altor parametri din circuit. Totodata, aparatele de masura si control pot detecta cablurile care nu sunt legate corespunzator sau care nu au curent continuu in ele.

Pentru masurarea parametrilor curentului electric, pe piata de specialitate poti gasi o gama larga de aparate de masura, testare si control. In continuare, iti prezentam cateva din tipurile de aparate de masura si control care sunt esentiale oricarui specialist, precum si modul in care pot fi utilizate .

Testere electrice

Testerele electrice detecteaza prezenta curentului electric in circuite si apoi il avertizeaza pe utilizator printr-un semnal luminos sau sonor.

Unul din cele mai simple testere de pe piata este compus din doua cabluri (unul rosu si unul negru), legate la un maner conectat la un led AC/DC.

Pentru cea mai mare siguranta posibila, testerul electric inductiv este cel mai des folosit aparat. Acest tip de aparat de masura si control ofera semnale sonore si vizuale in momentul detectarii curentului electric.

Modul de utilizare: aparatul se pozitioneaza la o distanta suficient de mica de cablu, astfel incat campul magnetic generat de curentul electric din fir sa poata fi detectat si semnalizat cat mai repede. In acest mod, astfel de aparate de masura si control nu intra in contact fizic cu firele testate iar riscurile de electrocutare sunt foarte mici.

Multimetre digitale

Multimetrele digitale sunt folosite pentru masurarea si testarea mai multor parametri ai curentului electric. Unele tipuri masoara doar rezistenta, voltajul sau curentul, iar altele mai performante masoara in detaliu toti cei 3 parametri. Majoritatea aparatelor de masura si control pot afisa rezultatele cu o precizie de pana la doua sau trei zecimale, in timp ce modelele mai avansate pot masura cu o precizie mai de pana la 9-10 zecimale.

O alta caracteristica importanta a multimetrelor digitale este ca pot semnala printr-un semnal sonor inductivitatea si continuitatea din circuit. Mai mult, pot testa bateriile alcaline sau jonctiunile unui tranzistor.

Valorile din circuitul electric: cum se masoara

Pentru a masura valorile curentului electric, trebuie sa introduci multimetrul doar intr-un circuit deschis. Daca masuratorile sunt efectuate cu ajutorul multimetrelor digitale, va trebui ca valoarea curentului din circuit sa fie estimata in prealabil, deoarece valoarea maxima detectabila de acest tip de aparate de masura si control este de 10 amperi.

Voltajul se masoara asupra intregului dispozitiv testat, folosind cele doua cabluri:
– cel rosu se indreapta catre sursa de alimentare
– cel negru se indreapta spre pamant

Rezistenta dintr-un circuit se masoara tinand cont de faptul ca circuitul trebuie dez-energizat mai intai, pentru a evita deteriorarea aparatului de masura si control. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand masoara rezistenta ,multimetrul trimite un voltaj predeterminat catre dispozitivul testat.

Pentru a masura rezistenta unei componente din circuitul electric, trebuie sa iei in considerare polaritatea inversata in diodele circuitului, deoarece curentul generat de multimetru poate reda date inexacte asupra masuratorii.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo