Criteriul National

Ce trebuie sa stii despre aparatele de masura si control

Ce trebuie sa stii despre aparatele de masura si control
iulie 28
19:31 2017

Aparatele de masura si control pentru curentul electric sunt instrumentele ideale pentru monitorizarea precisa a tensiunii si a voltajului dintr-un cablu electric, dar si al altor parametri din circuit. Totodata, aparatele de masura si control pot detecta cablurile care nu sunt legate corespunzator sau care nu au curent continuu in ele.

Pentru masurarea parametrilor curentului electric, pe piata de specialitate poti gasi o gama larga de aparate de masura, testare si control. In continuare, iti prezentam cateva din tipurile de aparate de masura si control care sunt esentiale oricarui specialist, precum si modul in care pot fi utilizate .

Testere electrice

Testerele electrice detecteaza prezenta curentului electric in circuite si apoi il avertizeaza pe utilizator printr-un semnal luminos sau sonor.

Unul din cele mai simple testere de pe piata este compus din doua cabluri (unul rosu si unul negru), legate la un maner conectat la un led AC/DC.

Pentru cea mai mare siguranta posibila, testerul electric inductiv este cel mai des folosit aparat. Acest tip de aparat de masura si control ofera semnale sonore si vizuale in momentul detectarii curentului electric.

Modul de utilizare: aparatul se pozitioneaza la o distanta suficient de mica de cablu, astfel incat campul magnetic generat de curentul electric din fir sa poata fi detectat si semnalizat cat mai repede. In acest mod, astfel de aparate de masura si control nu intra in contact fizic cu firele testate iar riscurile de electrocutare sunt foarte mici.

Multimetre digitale

Multimetrele digitale sunt folosite pentru masurarea si testarea mai multor parametri ai curentului electric. Unele tipuri masoara doar rezistenta, voltajul sau curentul, iar altele mai performante masoara in detaliu toti cei 3 parametri. Majoritatea aparatelor de masura si control pot afisa rezultatele cu o precizie de pana la doua sau trei zecimale, in timp ce modelele mai avansate pot masura cu o precizie mai de pana la 9-10 zecimale.

O alta caracteristica importanta a multimetrelor digitale este ca pot semnala printr-un semnal sonor inductivitatea si continuitatea din circuit. Mai mult, pot testa bateriile alcaline sau jonctiunile unui tranzistor.

Valorile din circuitul electric: cum se masoara

Pentru a masura valorile curentului electric, trebuie sa introduci multimetrul doar intr-un circuit deschis. Daca masuratorile sunt efectuate cu ajutorul multimetrelor digitale, va trebui ca valoarea curentului din circuit sa fie estimata in prealabil, deoarece valoarea maxima detectabila de acest tip de aparate de masura si control este de 10 amperi.

Voltajul se masoara asupra intregului dispozitiv testat, folosind cele doua cabluri:
– cel rosu se indreapta catre sursa de alimentare
– cel negru se indreapta spre pamant

Rezistenta dintr-un circuit se masoara tinand cont de faptul ca circuitul trebuie dez-energizat mai intai, pentru a evita deteriorarea aparatului de masura si control. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand masoara rezistenta ,multimetrul trimite un voltaj predeterminat catre dispozitivul testat.

Pentru a masura rezistenta unei componente din circuitul electric, trebuie sa iei in considerare polaritatea inversata in diodele circuitului, deoarece curentul generat de multimetru poate reda date inexacte asupra masuratorii.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro