
Astazi, din ce in ce mai multe apartamente sunt dotate cu centrale termice pentru incalzirea autonoma. De fapt, este foarte convenabil, deoarece nu vei fi conditionat de sistemul centralizat, ci vei putea porni incalzirea doar atunci cand ai nevoie. In acelasi timp, alegand centrala termica potrivita, iti vei putea oferi apa calda, indiferent de alimentarea cu apa centrala.
Centrala termica cu doi cilindri
Chiar daca apa calda este furnizata central casei tale, nu poti ramane fara apa calda in timpul lucrarilor de reparatie si uneori pentru mai multe zile. Pentru a nu fi nevoit sa recurgi la incalzitoare, acorda atentie modelelor de centrale termice pe gaz, cu doua circuite. Un astfel de dispozitiv poate functiona nu numai pentru incalzirea camerei, ci si pentru a furniza apa calda.
Puterea centralei termice
Regula „cu cat este mai puternic, cu atat mai bine” nu se aplica centralelor termice. Nu numai ca o centrala termica mai puternica va costa mai mult, dar nici nu va fi si economica. Deci, pentru un apartament standard cu doua camere si o suprafata de 60 de metri patrati, cu conditia sa existe trei puncte de utilizare a apei (chiuvete, dus si cada), o centrala termica cu o capacitate de 24 kW va fi suficienta. Alegand o centrala cu o putere mai mare, pe care nu o vei lasa sa functioneze la maxim, aceasta va avea o eficienta mai mica. Astfel, daca ai o casa mica sau bine izolata, nu vei porni centrala la capacitatea maxima, si astfel, eficienta muncii va scadea.
Centrale termice cu doua schimbatoare de caldura
Atunci cand alegi o centrala termica cu dublu circuit, da preferinta modelelor care au doua schimbatoare de caldura, primara si secundara. Schimbatorul de caldura primar va functiona pentru incalzirea camerei, iar cel secundar pentru incalzirea apei calde. Astfel de modele sunt mai ieftine in intretinere si functionare. Cert este ca, in timpul incalzirii apei, se formeaza scala schimbatorului de caldura, care in cele din urma dezactiveaza aceasta parte. Si daca tinem cont ca centrala termica functioneaza pentru incalzire in cea mai mica parte a anului si ea incalzeste constant apa, atunci este firesc ca in schimbatorul de caldura care lucreaza pentru incalzirea apei, cantarul sa se colecteze mai repede decat in cel care furnizeaza apa calda sistemului de incalzire. Prin urmare, schimbatorul de caldura primar, va trebui sa fie inlocuit mai devreme.
Daca alegi un model de centrala termica cu un schimbator de caldura bioterm, in care apa este incalzita atat pentru incalzire, cat si pentru apa calda menajera, atunci in cazul formarii de scarii in circuitul responsabil cu incalzirea apei, va trebui sa inlocuiesti intregul schimbator de caldura in caz de avarie, iar acest lucru este mult mai scump decat inlocuirea unuia, care raspunde doar de ACM.