Criteriul National

Ce trebuie sa stii despre centralele termice?

Ce trebuie sa stii despre centralele termice?
martie 09
11:17 2020

Astazi, din ce in ce mai multe apartamente sunt dotate cu centrale termice pentru incalzirea autonoma. De fapt, este foarte convenabil, deoarece nu vei fi conditionat de sistemul centralizat, ci vei putea porni incalzirea doar atunci cand ai nevoie. In acelasi timp, alegand centrala termica potrivita, iti vei putea oferi apa calda, indiferent de alimentarea cu apa centrala.

Centrala termica cu doi cilindri

Chiar daca apa calda este furnizata central casei tale, nu poti ramane fara apa calda in timpul lucrarilor de reparatie si uneori pentru mai multe zile. Pentru a nu fi nevoit sa recurgi la incalzitoare, acorda atentie modelelor de centrale termice pe gaz, cu doua circuite. Un astfel de dispozitiv poate functiona nu numai pentru incalzirea camerei, ci si pentru a furniza apa calda.

Puterea centralei termice

Regula „cu cat este mai puternic, cu atat mai bine” nu se aplica centralelor termice. Nu numai ca o centrala termica mai puternica va costa mai mult, dar nici nu va fi si economica. Deci, pentru un apartament standard cu doua camere si o suprafata de 60 de metri patrati, cu conditia sa existe trei puncte de utilizare a apei (chiuvete, dus si cada), o centrala termica cu o capacitate de 24 kW va fi suficienta. Alegand o centrala cu o putere mai mare, pe care nu o vei lasa sa functioneze la maxim, aceasta va avea o eficienta mai mica. Astfel, daca ai o casa mica sau bine izolata, nu vei porni centrala la capacitatea maxima, si astfel, eficienta muncii va scadea.

Centrale termice cu doua schimbatoare de caldura

Atunci cand alegi o centrala termica cu dublu circuit, da preferinta modelelor care au doua schimbatoare de caldura, primara si secundara. Schimbatorul de caldura primar va functiona pentru incalzirea camerei, iar cel secundar pentru incalzirea apei calde. Astfel de modele sunt mai ieftine in intretinere si functionare. Cert este ca, in timpul incalzirii apei, se formeaza scala schimbatorului de caldura, care in cele din urma dezactiveaza aceasta parte. Si daca tinem cont ca centrala termica functioneaza pentru incalzire in cea mai mica parte a anului si ea incalzeste constant apa, atunci este firesc ca in schimbatorul de caldura care lucreaza pentru incalzirea apei, cantarul sa se colecteze mai repede decat in ​​cel care furnizeaza apa calda sistemului de incalzire. Prin urmare, schimbatorul de caldura primar, va trebui sa fie inlocuit mai devreme.

Daca alegi un model de centrala termica cu un schimbator de caldura bioterm, in care apa este incalzita atat pentru incalzire, cat si pentru apa calda menajera, atunci in cazul formarii de scarii in circuitul responsabil cu incalzirea apei, va trebui sa inlocuiesti intregul schimbator de caldura in caz de avarie, iar acest lucru este mult mai scump decat inlocuirea unuia, care raspunde doar de ACM.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul