Criteriul National

Ce trebuie sa stii despre evaluarea locuintelor

Ce trebuie sa stii despre evaluarea locuintelor
noiembrie 21
13:02 2017

Cand va hotarati sa cumparati o casa, va ganditi la spatiul generos in care va veti amenaja dormitorul sau la spatiul pe care sperati sa il gasiti in noua bucatarie. Probabil ca nu te gandesti la evaluarea locuintei. Daca vindeti o casa, probabil ca deja visati la viitoarea locuinta in care urmeaza sa va mutati. Cu siguranta insa va preocupa pretul pe care il puteti obtine pe casa pe care o vindeti.

Indiferent daca vindeti sau cumparati o locuinta probabil ca nu va ganditi prea mult la procesul de evaluare a acesteia. Chiar daca nu este una dintre cele mai atractive parti a unei tranzactii imobiliare, totusi, daca maine ar disparea evaluarile locuintelor, piata imobiliara s-ar prabusi.

Deci, daca sunteti pe cale sa cumparati sau sa vindeti o casa si nu stiti mare lucru despre evaluari, acum este timpul sa va informati.

Evaluarea unei locuinte este o parere foarte avizata despre cat de mult valoreaza proprietatea dumneavoastra.

De ce sunt importante evaluarile caselor? Nici o institutie financiara credibila nu va va imprumuta bani pentru o casa daca aceasta nu a fost evaluata.

„Evaluarea permite unei banci sau oricarei altei institutii care iti poate imprumuta bani sa stie ce garantie are in cazul celui mai rau scenariu, adica daca nu vei mai fi capabil sa returnezi imprumutul. Evaluarea locuintei este practic garantia pe care banca o are”, spune Bart Jackson, evaluator din Charleston, Carolina de Sud, care este de asemenea un agent imobiliar.

Cu alte cuvinte, folosind un exemplu concret, banca nu vrea sa ramana blocata cu o locuinta pentru care te-a imprumutat cu un milion de dolari sa o achizitionezi si nu o va putea vinde (in cazul in care nu iti vei putea plati ratele) cu doar 100.000 de dolari, si asta pentru ca in realitate doar atat valoreaza casa. Bineinteles ca nici cel care cumpara o casa nu ar vrea acest lucru. De aceea avem nevoie de un evaluator.

Nu trebuie sa va faceti griji ca veti pierde timp cu evaluarea, astazi exista firme care asigura evaluare casa si teren online.

Ceea ce poate face din evaluarea locuintei un moment tensionat pentru toate partile este situatia in care vanzatorul locuintei si cumparatorul au negociat deja pretul tranzactiei. Deci, este in interesul tuturor ca evaluarea sa se apropie de pretul pe care vanzatorul si cumparatorul l-au convenit.

Acestea fiind spuse, in cazul in care se dovedeste ca esti pe cale sa cumperi o casa al carui pret este mult umflat, asta nu inseamna neaparat ca esti obligat sa o cumperi. Dar daca nu esti atent si nu apelezi la un evaluator, cum este evaluatorul imobiliar GMS, ai putea sa te pacalesti. Acordul de vanzare-cumparare ar trebui sa contina posibilitatea apelarii la un evaluator si sa puteti rezilia contractul sau sa renegociati pretul.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo