Criteriul National

Ce trebuie să știi despre instrumentele financiare?

Ce trebuie să știi despre instrumentele financiare?
iunie 28
13:35 2022

Un instrument financiar este definit ca fiind orice contract în baza căruia are loc o creștere simultană a activelor financiare ale unei entități și a pasivelor financiare ale altei entități. Din alt punct de vedere, reprezintă o formă de investiție pe termen scurt sau lung tranzacționată pe piața financiară.

Cu alte cuvinte, aceste instrumente financiare au anumite anumite sarcini specifice. De exemplu, titlurile de valoare pot fi diferite ca specific: acțiuni, obligațiuni, cambii etc. Dar fiecare dintre ele este în același timp și un instrument financiar.

Dacă începi să le enumeri o să constați că lista este extrem de mare: forward, opțiuni, titluri de stat, acțiuni la diverse companii, swap, futures s.a.m.d.

Instrumentele financiare pot fi împărțite în două grupe principale: primare și secundare (derivate).

  1. Primare.  Sunt forme de contracte de vânzare-cumpărare, închiriere a unui activ financiar (numerar, proprietate, produse finite etc.)
  1. Secundare sau derivate. Sunt instrumente financiare (contracte) al căror obiect este un activ suport. Activul suport poate fi concretizat în: titluri de valoare (acțiuni, obligațiuni), valută, mărfuri (grâu, metale prețioase), indice bursier (Dow Jones), rata dobânzii sau chiar un alt derivat (futur). Prețul unui instrument derivat este „legat” la prețul activului suport. Această relație este determinată de dinamica așteptată a prețurilor pieței pentru activul suport. Cu cât prețul activului suport este mai instabil, cu atât prețul instrumentului său financiar derivat este mai mare.

Principalele scopuri ale utilizării instrumentelor financiare

Cumpărarea și vânzarea instrumentelor financiare este o modalitate de a satisface interesele vânzătorilor și cumpărătorilor.

Cu ajutorul instrumentelor financiare, sunt atinse patru obiective principale:

  • reducerea riscului – acoperire;
  • obținerea de profit, de obicei pe termen scurt;
  • mobilizarea surselor de finanțare;
  • facilitarea operaţiunilor cu caracter curent, de rutină.

În primele trei situații domină instrumentele financiare derivate, în a patra – instrumentele primare.

Este general acceptat că instrumentele financiare includ:

Activul financiar care poate fi în numerar sau într-o formă care dă dreptul de a-l cere într-o anumită situație, precum și furnizarea unui instrument de capitaluri proprii sau a unui alt instrument financiar. Activele includ tot numerarul disponibil, datoria clienților, investițiile și titlurile de valoare.

Datoria financiară este un contract în baza căruia o parte poate cere activele financiare ale altei părți. Datoriile includ sumele de plătit, precum și toate celelalte tipuri de datorii.

Instrumentul de capitaluri proprii reprezentat de un contract care dă dreptul de a primi o parte dintr-un activ.

Cele mai populare instrumente financiare

Împrumutul este cel mai cunoscut instrument al pieței financiare. Împrumutul presupune un comision procentual pentru utilizare.

Acțiunea este un titlu de valoare emis de o societate pe acțiuni, care are o anumită valoare și confirmă deținerea de către investitor a unei părți din capitalul autorizat al societății, în funcție de valoarea totală a acestora, și dă dreptul de a primi dividende.

Obligațiunea este un titlu emis de un emitent pentru a-și îmbunătăți poziția financiară. Proprietarul acestei titluri de valoare are dreptul de a primi venituri sub formă de dobândă fixă ​​de la aceasta, iar la sfârșitul perioadei de valabilitate, returnează hârtia către societatea emitentă, în schimbul primirii sumei inițiale cheltuite pentru cumpărarea acesteia.

Opțiunea este un contract care oferă dreptul de a cumpăra sau de a vinde un anumit activ subiacent la un preț fix la un anumit moment de timp. Cumpărătorul unei opțiuni dobândește dreptul, pe care îl poate exercita sau nu, în funcție de prețul de piață al activului suport la momentul exercitării opțiunii. Opțiunile pot fi pe acțiuni, valute, futures s.a.m.d.

Pentru lista extinsă a instrumentelor financiare și idei de investiții, intrați pe goldring.ro!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul