Criteriul National

Ce trebuie să știi despre procedura de labioplastie?

Ce trebuie să știi despre procedura de labioplastie?
decembrie 15
13:52 2021

Labioplastia presupune o intervenție (sau mai multe intervenții) de remodelare a labiilor mici, sau a labiilor mari. Labiile mici pot fi mai mari decât în mod normal, fie din cauză că femeia s-a născut cu o asemenea conformație, fie pentru că au devenit așa în urma unei sarcini sau a unor dezechilibre hormonale. Labiile mari pot avea un exces de volum, sau pot fi atrofiate, mai ales ca urmare a fluctuațiilor de greutate, sau a procesului de îmbătrânire a pacientei.

Labioplastia presupune intervenții chirurgicale de reducere a dimensiunilor ambelor tipuri de labii, sau presupune augmentarea labiilor mari cu grăsime proprie, sau cu acid hialuronic. 

Când este recomandată operația de labioplastie

Operația de labioplastie se recomandă în următoarele situații: 

 • dacă femeia își dorește o rejuvenare a vulvei (reducerea dimensiunii labiilor mici);
 • dacă labiile mici sunt prea mari, ceea ce duce la neplăceri precum: dureri în timpul actului sexual, sau mâncărimi;
 • dacă se dorește rectificarea asimetriei dintre două labii;
 • dacă apar dureri (de exemplu în cazuri de hipertrofie a labiilor se poate ajunge la dureri în timpul statului pe scaun, alergatului, mersului pe bicicletă, sau în timpul actului sexual).
 • dacă pacienta are un complex din cauza aspectului labiilor și consideră că acestea trebuie corectate (acestea pot  fi vizibile prin îmbrăcămintea prea mulată, sau în costum de baie).

Cauzele hipertrofiei labiilor sunt necunoscute, dar în principal se crede că este vorba despre:

 • factori genetici;
 • factori hormonali;
 • mersul pe bicicletă;
 • călărit;
 • vârstă;
 • sarcina;
 • creșterea în greutate.

Operația de labioplastie nu se realizează înainte de 18 ani, nici atunci când pacienta este însărcinată sau se află la menstruație.  

Cum se realizează labioplastia

Pregătirea pentru labioplastie

 • Este nevoie de un consult inițial, în care pacienta explică medicului care îi sunt așteptările.
 • Pacienta face analizele de sânge, pentru a identifica anumite afecțiuni, dacă este cazul. 
 • Înainte de operație, va fi necesar ca pacienta să evite administrarea de aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare și de asemenea trebuie să se hidrateze bine.

Cum se realizează intervenția

 • Procedura de labioplastie durează aproximativ o oră.
 • Pacienta este anesteziată local. Mai întâi se aplică o cremă anestezică timp de jumătate de oră, după care se injectează anestezicul local. Pacienta nu va simți nimic.
 • Sunt 2 tehnici care se pot efectua: cea in care se elimina tesutul in exces de forma eliptica cranio-caudala si alta, in care tesutul in exces se poate elimina de forma triunghiulara. Fiecare are unele avantaje si dezavantaje, dar trebuie aleasa cea mai eficienta pentru pacienta in cauza.
 • Este eliminat excesul de piele.
 • Se suturează plaga cu fire resorbabile. Acestea pot fi îndepărtate după 6 zile, sau pot fi lăsate să cadă singure.

Recuperarea după labioplastie

 • Este foarte important ca medicul intervenționist să explice pacientei ce trebuie făcut după intervenție, pentru ca zona să se vindece bine.
 • Dacă operația este realizată sub anestezie locală, pacienta se poate externa în aceeași zi, dar trebuie să revină la control a doua zi. 
 • În timpul perioadei de recuperare, igiena locală se realizează pe bază de ser fiziologic steril (o dată pe zi) sau alte solutii dezinfectante specifice pentru zona intima și se folosește un săpun cu pH neutru. Nu trebuie aplicată o presiune pe țesutul labial sau asupra cicatricei. 
 • Nu trebuie reluată activitatea sexuală mai înainte de 4-6 săptămâni, și numai după consult medical (prima etapă a vindecării trebuie finalizată). 
 • Recuperarea completă după intervenția de labioplastie durează între 6-8 săptămâni.
 • Se recomandă grijă în ceea ce privește efortul fizic excesiv, pentru a nu se ajunge la riscul de desfacere a suturilor, dar și la tipul de haine purtate (nu se recomandă hainele foarte strâmte). 

Riscurile labioplastiei

Operația de labioplastie nu este riscantă. În unele cazuri însă poate apărea:

 • sângerare;
 • asimetrie; 
 • infecție.

Un asemenea tip de intervenție poate îmbunătăți în mod considerabil aspectul fizic, confortul și încrederea în sine, dar pacienta trebuie să înțeleagă foarte bine în ce constă procedura, care sunt etapele recuperării și care sunt dezavantajele pe termen scurt și mediu. Riscurile și complicațiile chirurgicale trebuie discutate în detaliu în timpul consultației preliminare.

Nu ezitati sa apelati la aceasta procedura ce va poate imbunatati considerabil aspectul fizic, confortul si increderea in propria persoana.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul