Criteriul National

Ce trebuie sa știi despre sindromul de tunel carpian si cum poti evita aceasta problema?

Ce trebuie sa știi despre sindromul de tunel carpian si cum poti evita aceasta problema?
octombrie 05
10:59 2020

Sindromul de tunel carpian este o problema medicala din ce in ce mai intalnita, fiind adesea asociata cu activititatea de a tasta, care a devenit o rutina zilnica pentru fiecare dintre noi. Jocurile pe computer, navigarea pe internet si majoritatea activitatilor profesionale care au drept instrument principal computerul necesita tastat.

Din pacate, atat tastatul frecvent cat si folosirea intensa a mainii in diverse activitati duce la aparitia unor probleme, cum ar fi furnicaturile si amorteala la nivelul degetelor si la nivelul antebratului. Aceste simptome sunt, cel mai adesea, asociate cu

sindromul de tunel carpian.

Ce este, mai exact, sindromul de tunel carpian?

Este o afectiune care apare in momentul in care nervul median ( unul dintre nervii importanti ai mainii ) este comprimat la nivelul incheieturii. Practic, din cauza miscarii repetitive a mainii, dar si din cauza unor traumatisme in zona, a retentiei de lichide in sarcina sau a unor probleme asociate cu artrita, nervul median ajunge sa fie strivit intre oase si ligament.

Care sunt principalele simptome ale sindrumului de tunel carpian?

La inceput, simptomele se manifesta prin furnicaturi si amorteli care apar la nivelul primelor patru degete. Cel mai adesea, acestea apar pe timp de noapte si sunt intermitente. Cu timpul insa, simptomele devin permanente si se pot transforma in dureri acute, tremuraturi, slabiciune si atrofia unor muschi ai mainii.

De multe ori, durerile si furnicaturile pot sa iradieze pana in antebrat sau in umar.

Cum se diagnosticheaza sindromul de tunel carpian?

Exista mai multi pasi cu ajutorul carora se poate pune diagnosticul de sindrom de tunel carpian. O vizita la medic incepe cu un dialog in care pacientul trebuie sa spuna cum au debutat si cum au evoluat simptomele si continua cu o examinare clinica a mainii si cu examinari paraclinice. Printre testele care se fac frecvent se numara EMG-urile ( teste electromiografice ) si ecografia.

Cum se trateaza acest sindrom?

Tratamentul depinde foarte mult de modul in care a evoluat. Daca problema este intr-o stare incipienta, tratamentul este non-chirurgical si implica exercitii medicale si purtarea unor orteze pe timpul noptii care au rolul de a ameliora durerile.

Daca problema este deja in stadiu mediu sau trece in stadiu avansat, tratamentul necesita interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala poarta denumirea de ” decompresia tunelului carpian” si previne deteriorarea ireversibila a nervului.

Poate sa fie prevenit sindromul de tunel carpian?

Da! Pentru preventie insa, trebuie sa se acorde atentie maxima modului de lucru din fiecare zi. Atunci cand tastezi sau faci orice alta activitate care implica folosirea mainii in mod repetitiv, incearca sa schimbi frecvent postura si sa faci cat mai multe pauze in care sa efectuezi exercitii de intindere si de masaj la nivelul incheieturilor.

O alta solutie prin care poti preveni aparitia acestei probleme este folosirea unor dispozitive ergonomice. O tastatura ergonomica, un dispozitiv care iti sprijina incheietura mainii sau un scaun care iti permite sa iti mentii coatele indoite la 90 de grade atunci cand lucrezi pot fi extrem de utile.

Informații oferite de Dr. Vladislav Gyebnar . Mai multe detalii poti obtine Aici!

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul