
Sindromul de tunel carpian este o problema medicala din ce in ce mai intalnita, fiind adesea asociata cu activititatea de a tasta, care a devenit o rutina zilnica pentru fiecare dintre noi. Jocurile pe computer, navigarea pe internet si majoritatea activitatilor profesionale care au drept instrument principal computerul necesita tastat.
Din pacate, atat tastatul frecvent cat si folosirea intensa a mainii in diverse activitati duce la aparitia unor probleme, cum ar fi furnicaturile si amorteala la nivelul degetelor si la nivelul antebratului. Aceste simptome sunt, cel mai adesea, asociate cu
Ce este, mai exact, sindromul de tunel carpian?
Este o afectiune care apare in momentul in care nervul median ( unul dintre nervii importanti ai mainii ) este comprimat la nivelul incheieturii. Practic, din cauza miscarii repetitive a mainii, dar si din cauza unor traumatisme in zona, a retentiei de lichide in sarcina sau a unor probleme asociate cu artrita, nervul median ajunge sa fie strivit intre oase si ligament.
Care sunt principalele simptome ale sindrumului de tunel carpian?
La inceput, simptomele se manifesta prin furnicaturi si amorteli care apar la nivelul primelor patru degete. Cel mai adesea, acestea apar pe timp de noapte si sunt intermitente. Cu timpul insa, simptomele devin permanente si se pot transforma in dureri acute, tremuraturi, slabiciune si atrofia unor muschi ai mainii.
De multe ori, durerile si furnicaturile pot sa iradieze pana in antebrat sau in umar.
Cum se diagnosticheaza sindromul de tunel carpian?
Exista mai multi pasi cu ajutorul carora se poate pune diagnosticul de sindrom de tunel carpian. O vizita la medic incepe cu un dialog in care pacientul trebuie sa spuna cum au debutat si cum au evoluat simptomele si continua cu o examinare clinica a mainii si cu examinari paraclinice. Printre testele care se fac frecvent se numara EMG-urile ( teste electromiografice ) si ecografia.
Cum se trateaza acest sindrom?
Tratamentul depinde foarte mult de modul in care a evoluat. Daca problema este intr-o stare incipienta, tratamentul este non-chirurgical si implica exercitii medicale si purtarea unor orteze pe timpul noptii care au rolul de a ameliora durerile.
Daca problema este deja in stadiu mediu sau trece in stadiu avansat, tratamentul necesita interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala poarta denumirea de ” decompresia tunelului carpian” si previne deteriorarea ireversibila a nervului.
Poate sa fie prevenit sindromul de tunel carpian?
Da! Pentru preventie insa, trebuie sa se acorde atentie maxima modului de lucru din fiecare zi. Atunci cand tastezi sau faci orice alta activitate care implica folosirea mainii in mod repetitiv, incearca sa schimbi frecvent postura si sa faci cat mai multe pauze in care sa efectuezi exercitii de intindere si de masaj la nivelul incheieturilor.
O alta solutie prin care poti preveni aparitia acestei probleme este folosirea unor dispozitive ergonomice. O tastatura ergonomica, un dispozitiv care iti sprijina incheietura mainii sau un scaun care iti permite sa iti mentii coatele indoite la 90 de grade atunci cand lucrezi pot fi extrem de utile.
Informații oferite de Dr. Vladislav Gyebnar . Mai multe detalii poti obtine Aici!