
Ridicarea si tinerea in brate a noului membru al familiei iti umple inima de bucurie. Dar, in acelasi timp, iti lucreaza si muschii pe care nu stiai ca ii ai.
In unele cazuri, incordarea si miscarea de ridicare repetitiva a nou-nascutului – sau chiar impingerea caruciorului -pot duce la noi dureri.
Daca esti proaspat mamica si te confrunti cu dureri suparatoare la nivelul articulatiei mainii, in special in zona policelui (degetului mare), este posibil sa ai maladia De Quervain, denumita si tenosinovita, tendinita sau sindromul De Quervain, dar si tendinita mamicii.
Aproximativ 50% dintre proaspetele mamici se confrunta cu aceasta afectiune. Insa nu doar ele sunt supuse riscului de a dezvolta maladia De Quervain. Orice persoana care se angajeaza in activitati cu miscari repetitive ale mainii sau ale incheieturii mainii, cum ar fi gradinaritul, tricotatul, gatitul, cantatul la un instrument muzical, tamplaria, etc., prezinta acest risc.
Ce este maladia De Quervain?
Tendinita De Quervain implica tendoanele extensoare ale degetului mare care trec printr-un canal de la baza policelui din dosul mainii. Mai exact, invelisul sinovial de protectie a tendonului devine inflamat. In cele mai multe cazuri, afectiunea nu este grava si poate fi tratata cu usurinta.
Cand prinzi, apuci, strangi, ciupesti sau storci orice cu mana, utilizezi doua tendoane majore ale policelui, respectiv tendonul extensor scurt al policelui (TESP) si tendonul abductor lung al policelui (TALP). Acestea se gasesc in compartimentul De Quervain, o structura osteo-ligamentoasa aflata deasupra procesului stiloidei radiale.
In cadrul afectiunii, ca urmare a folosirii intense a mainii, compartimentul De Quervain se inflameaza, ceea ce duce la scaderea lichidului sinovial. Fara acest lichid sinovial, tendonul prezinta dificultati in alunecare, motiv pentru care inflamatia creste si mai mult. In acest fel, se creeaza un cerc vicios, unde inflamatia si scaderea lichidului sinovial se intretin reciproc.
Inflamatia compartimentului De Quervain este cea care trebuie tratata.
Simptomele maladiei De Quervain
Principalul simptom al afectiunii este durerea si aparitia unei umflaturi la baza degetului mare. Durerea poate aparea brusc sau poate creste in timp, extinzandu-se mai departe in police si incheietura mainii, uneori chiar mai sus, in antebrat. Ciupirea, apucarea, ridicarea si alte miscari care implica utilizarea degetului mare si a incheieturii mainii agraveaza durerea. Totodata, este posibil sa apara un chist plin cu lichid in aceeasi regiune in care se simte durerea si sa existe dificultati in miscarea degetului mare si a incheieturii mainii in timpul efectuarii activitatilor ce implica apucarea sau ciupirea.
Recunoasterea prezentei maladiei De Quervain
Pe langa o trecere in revista a posibilelor activitati cauzatoare a durerii, cea mai comuna procedura de diagnosticare propusa de medicul specialist in chirurgia mainii este testul Finkelstein.
Acest test presupune ducerea policelui in palma si tinerea sa cu celelalte degete, in timp ce mana este deviata ulnar. In cazul in care la nivelul stiloidei radiale se simte o durere, testul este pozitiv.
De asemenea, poate fi nevoie de o ecografie in parti moi sau de un examen RMN pentru a elimina posibilitatea existentei altor boli cu simptome similare, cum ar fi artrita carpo-metacarpiana a degetului mare sau sindromul Wartenberg.
Un material video despre aceasta tendinita dureroasa poti vedea mai jos:
Optiuni de tratament pentru maladia De Quervain
Scopul principal al tratamentului este ameliorarea durerii cauzate de inflamarea compartimentului De Quervain. Cele mai multe abordari sunt nechirurgicale, operatia fiind rezervata cazurilor severe si celor care nu raspund la masurile nechirurgicale.
Metodele de tratament pot fi:
-
Aplicarea unor antiinflamatoare locale;
-
Infiltratii locale cu corticosteroizi;
-
Purtarea unei oreze specifice (neaparat).
-
Tratamentul chirurgical. Acesta implica deschiderea compartimentului De Quervain pentru a face mai mult loc tendoanelor inflamate, ceea ce va intrerupe ciclul care apare atunci cand spatiul strans provoaca inflamatii repetate.
Poti citi aici articolul complet despre Maladia De Quervain.